Pretraga

Sindikat učitelja upozorava na pet neriješenih pitanja: Traže žurno rješavanje svih problema

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja upozorio je ministra Fuchsa na, kako kažu, pet gorućih problema. Traže da Ministarstvo čim prije riješi problem vulnerabilnih zaposlenika, dâ detaljne upute o B modelu, riješi probleme s normom i upite o napredovanju te konačno odobri zahtjeve za zapošljavanje.

Prosvjed 25.11.2019. | foto: Marko Matijević/srednja.hr

– Na nužnost rješavanja gorućih problema kontinuirano ukazujemo u medijima, uputili smo tri opširna dopisa MZO-u tijekom srpnja, kolovoza i rujna ove godine te smo probleme ponovno istaknuli na sastanku održanom u resornom ministarstvu, no mnoga pitanja i dalje ostaju neriješena, kažu iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Stoga su ponavili zahtjev za žurnim rješavanjem, kako kažu, gorućih problema.

Nejasne upute

Prvo, ističu kako status izrazito vulnerabilnih osoba još uvijek nije riješen – predani zahtjevi još uvijek čekaju na rješavanje u MZO-u, a zaposlenici su i dalje u neizvjesnosti.

– Neka jasna uputa MZO-a o radu s učenicima u samoizolaciji jer ukoliko se rad s učenicima u samoizolaciji ne izvodi, MZO to treba jasno i nedvosmisleno navesti u dodatnim uputama. Također je potrebno pojasniti način rada učitelja koji su u samoizolaciji, a rade na više škola, osobito u slučaju kada jedna od tih škola prelazi/radi u B modelu, a druga/ostale u kojima radi ostaju u A modelu. Predstavnici MZO-a izjasnili su se da će, o svemu gore navedenome, izdati upute, no iste još uvijek nisu dane, pišu iz Sindikata.

Kao drugi problem ističu potrebu detaljnijih uputa oko rada u B modelu, nužnost jasnih i nedvosmislenih uputa o radu kada je riječ o samoizolaciji učenika/učitelja, neplaćanje odnosno nepriznavanje, prekovremenog rada te naknada za korištenje vlastitih resursa za rad od kuće.

– Naime, posebno pitanje koje se postavlja jest zašto je uopće, očito samo pro forme, osigurana tzv. zaštita i mogućnost rada on line za najugroženije skupine, ukoliko je to u praksi neprovedivo, pitaju se.

Dugotrajno čekanje na odobravanje zahtjeva

Treći problem se, kažu, odnosi na Pravilnik o normi, ‘čiji sporni članci su doneseni mimo javnog savjetovanja te suprotno svrsi koja je navedena od samog MZO-a kao razlog donošenja pravilnika, a kojim se sindikalni povjerenici/povjerenici s pravima i obvezama radničkog vijeća/povjerenici zaštite na radu dovode u neravnopravan položaj te se pravilnikom postupa suprotno međunarodnim konvencijama te aktima EU koje su obvezujuće za RH’.

Kao još dva velika problema vide neriješene upiti o napredovanju, ali i neodobravanje/dugotrajno čekanje na odobravanje zahtjeva za zapošljavanje.

POGLEDAJTE DOKUMENT:

Download [220.21 KB]

Ako vam se dokumenti ne učitavaju, osvježite stranicu.

Sindikat učitelja upozorava na pet neriješenih pitanja: Traže žurno rješavanje svih problema
Share via
Copy link
Powered by Social Snap