Pretraga

Sindikati i Vlada sutra će raspravljati o povišici plaće: ‘Da pristanemo na 4 posto? Neće ići’

A- A+

U srijedu se održava dugo iščekivani sastanak sindikata javnih službi, u što ulaze i oni u školstvu, te vladajućih. Tema pregovora je drugi krug povećanja osnovice plaće. Iako su početkom godine sindikati tražili povećanje od osam posto, dogovoreno je ono od četiri s time da su novi pregovori zakazani za ovu jesen. No, sa sindikalne strane stižu jasne poruke – sada više neće pristati samo na četiri posto, a u slučaju minorne ponude pregovori će se prekinuti.

Nada Lovrić|screnshot: N1 televizija

Glavni spor koji je oduljio pregovore oko Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe krajem prošle i početkom ove godine vodio se oko povećanja osnovice plaće za javne službe. Sindikati su tražili uvećanje za 8% pa je nađen kompromis prema kojemu je osnovica porasla za 4%, s time da su za jesen zakazani novi pregovori oko istog pitanja. Prvi sastanak predstavnika sindikata, u što ulaze i oni u školstvu, i pregovaračkog odbora Vlade održat će se u srijedu.

Lovrić: ‘Da pristanemo na četiri posto? Neće ići’

Tom prilikom u na N1 televiziji gostovala Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koja je ponovila već poznati stav sindikalne strane – da neće dozvoliti odugovlačenje u pregovorima. ističe i da sindikati ne traže rast plaća nego uskladbu svojih plaća.

– Mi imamo realni rast BDP pet posto, a on će ići i do sedam posto, a iza nas je i uspješna turistička sezona. Naš rast plaća na godišnjoj razini iznosi samo 2,3 posto, rekla je Lovrić za N1 televiziju.

Dodala je i da članove sindikata pogađa visoka stopa inflacije. Podsjetimo, početkom godine sindikati tražili povećanje osnovice od osam posto, dogovoreno je ono od četiri. No, sa sindikalne strane stižu jasne poruke – sada više neće pristati samo na četiri posto.

– Ministar Primorac zamolio je sindikate da još ne izlaze s konkretnim podacima, no nećemo pristati na minorne zahtjeve. Da pristanemo na četiri posto? Neće ići, kazala je Lovrić.

Dodala je i da povećanje osnovice neće krenuti od 1. siječnja nego od 1 listopada. što čini razliku, a važno je napomenuti da Sindikat priprema pregovore i za 2023.

– Zanima nas hoće li Vlada vezati ove pregovore ili će ih razdvojiti, no hoće li oni počinjati jedni za drugima je stvar pregovarača, a naša su stremljenja da to bude što jednostavniji postupak i da se projicira rast osnovice za drugu godinu, rekla je Lovrić za N1.

Izdvojeni članak

Pregovori oko plaća kreću idući tjedan, sindikati članovima: ‘Morat ćete odlučiti želite li se uključiti u borbu’

‘Ako nam ponude minorne stvari, onda se pregovori prekidaju’

Među ostalim, u gostovanju je istaknula da su regresi, božićnice i darovi za djecu ostali su na razini 2017./2018.

-Nećemo pregovarati ako nam ponude minorne stvari, onda se pregovori prekidaju. Ne bih rekla da ne vjerujem premijeru, no morate znati da se radi o 250 tisuća ljudi koji ovise o nama. Mi dobivamo realne zahtjeve od svojih članova, no oni moraju biti spremni da će ih sindikati pozvati na prosvjede i tiskovne konferencije, rekla je Lovrić za N1 televiziju.

Kako smo ovih dana pisali, sindikati su uputili i letak članstvu naslovljen ‘Vrijeme je za (re)akciju’. U njemu, među ostalim, navode da je povećanje osnovice ‘egzistencijalna potreba zaposlenika, ali i ekonomski prioritet’. Članstvu su poručili i kako će vjerojatno doći do kritičnog trenutka nakon kojeg pregovori više neće biti smisleni ‘jer se njima neće moći zaštititi vaši interesi’ te da će odluka biti njima i da će se morati odlučiti žele li se uključiti u borbu ili će izabrati pasivnost. Lovrić je, pak, zaključila je da je nažalost štrajk uvijek opcija i da je ružno prijetiti na početku razgovora, no da se radi o veoma o kratkom vremenu koje imaju na raspolaganju.

– Nemamo više šest mjeseci za dogovore. Želimo jasne parametre od strane Vlade. Realni rok za dogovor je ne više od tri pregovaračka sastanka. Besmisleno je dolaziti na pregovore ako nema suglasja, treba se radi mira u kući riješiti taj problem, zaključila je Nada Lovrić, prenosi N1.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap