Sindikati traže odgađanje popravne nastave radi preklapanja s maturom

Krajem prošle godine ukinut je prvi ljetni popravni rok za učenike osnovnih i srednjih škola te se umjesto njega trebala uvesti dopunska nastava za učenike koji nisu položili jedan ili dva predmeta. Sindikat se buni i traži hitno odgađanje produžne nastave zbog preklapanja s državnom maturom i neriješenim pitanjem plaćanja nastavnika.

srednja.hr

Prema novoj odredbi nastavnici su dužni organizirati nastavu za negativno ocijenjene učenike. Iako učenicima ova situacija odgovara jer dobivaju još jednu šansu prije popravnog roka, sindikat se buni i prijeti sudskom tužbom.

Ukinut prvi ljetni popravni rok u osnovnim i srednjim školama!

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske buni se na donesene izmjene Zakona o odgoju i obrazovaju u osnovnim i srednjim školama koji nalaže dopunsku nastavu umjesto prvog popravnog roka.

Preklapanja s terminima državne mature mogu dovesti do nezgodne situacije, smatraju iz sindikata,a nerazjašnjena je pozicija nastavnika koji su ujedno ispitni koordinatori ili su dežurni na ispitima mature. Postavlja se i pitanje naknade profesorima za dopunsku nastavu jer ukoliko se ne ispoštuje, povređuje se zakon o radu.

Ukoliko dođe do nepogodne situacije, iz sindikata pozivaju ministra Mornara, njegovu pomoćnicu Sabinu Glasovac te vodstvo udruge ravnatelja na odstupanje s dužnosti.

Odgovori