Pretraga

Škole su pune nastavnika koji rade na određeno: Sindikat pokrenuo važnu akciju za njih

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja uhvatio se ukoštac s velikim problemom koji muči dosta nastavnika i zaposlenika u školama, čiji su ugovori sklopljeni na određeno vrijeme.

nastavnica

Foto: D. Kovačević, srednja.hr

U našem obrazovnom sustavu problema ne nedostaje, a jedan od njih, dosta učestali, o kojem se premalo govori je i tzv. zlouporaba ugovora na određeno vrijeme.

Raskid ugovora prije praznika

U čemu je točno ‘kvaka’? Postavimo stvari ovako: recimo da ste po struci nastavnik Hrvatskog jezika i književnosti. U lokalnoj osnovnoj školi dobili ste posao na određeno vrijeme, Naime, kolegica koja tu radi za stalno i predaje Hrvatski išla je na porodiljni i mijenjat ćete ju narednih godinu dana. No, kada dođu zimski praznici,  iako vas treba kroz cijelu godinu, škola s vama raskida ugovor. Zašto? Zato što  vam tako za iduća dva tjedna ne moraju isplatiti plaću i uplatiti odgovarajuće doprinose. Sve to, da bi odmah nakon praznika škola s vama potpisala novi ugovor, opet do idućih praznika.

Takvo nešto javna je tajna i Sindikat hrvatskih učitelja odlučio se s njome uhvatiti ukoštac. Od Ureda pučke pravobraniteljice tražili su podatke o raširenosti te pojave i ono što su dobili pokazalo je da je ta praksa najučestalija na području Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije. Takvih slučajeva, navode, ne nedostaje ni u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj te Zadarskoj županiji. Taj se fenomen uglavnom odnosi na zaposlenike u dobi između 25 i 34 godine što, upozoravaju iz sindikata, “dovodi i sumnju u diskriminaciju temeljem dobi”.

Sindikat pokreće akciju

Upravo iz tog razloga Sindikat je odlučio organizirati prikupljanje podataka o ugovorima na određeno vrijeme, koji su prekinuti ili raskinuti prije vraćanja osobe koju se mijenja na to radno mjesto; odnosno, traže podatke o ugovorima koji su prestali bez opravdanog razloga prije proteka roka do kojeg niti nisu smjeli biti raskinuti zbog potrebe za tim zaposlenicima. Ugovora na određeno je, napominju, dosta u prosvjeti, i među nenastavnim osobljem; od spremačica, domara, kuhara, administracije, sturčnih suradnika pa sve do učitelja u produženom boravku.

– Nezakonitu i nepovoljnu praksu možemo mijenjati samo zajedničkom aktivnošću, a što smo zajednički uspjeli već mnogo puta (osobni odbitak, isplata drugih materijalnih prava u gotovini, pritisak na Vrhovni sud Republike Hrvatske po pitanju neujednačene prakse drugostupanjskih sudova i dr.). Zato vas i ovoga puta pozivamo da se odazovete još jednoj akciji Sindikata hrvatskih učitelja (sukladno pozivu ureda pučkog pravobranitelja) jer samo zajednički možemo mijenjati sustav u korist svih njegovih dionika, istaknuli su iz Sindikata.

Stoga pozivaju sve da im najkasnije do 20. rujna na e-mail adresu: sindikat@shu.hr (PREDMET: ODREĐENO) dostave preslike ugovora o radu na određeno vrijeme i obavijesti o ranijem prestanku ili raskidanju radnog odnosa uz mogućnost precrtavanja osobnih podataka uz obvezno navođenje naziva škole i/ili jedinice lokalne, odnosno područne samouprave u kojoj je učestala takva praksa. Iz Sindikata napominju da osobne podatke neće slati niti odavati te će isti biti korišteni samo za njihovu evidenciju.

Škole su pune nastavnika koji rade na određeno: Sindikat pokrenuo važnu akciju za njih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap