Pretraga

Škole su pune nastavnika koji rade na određeno: Sindikat pokrenuo važnu akciju za njih

A- A+

Sindikat hrvatskih učitelja uhvatio se ukoštac s velikim problemom koji muči dosta nastavnika i zaposlenika u školama, čiji su ugovori sklopljeni na određeno vrijeme.

nastavnica

Foto: D. Kovačević, srednja.hr

U našem obrazovnom sustavu problema ne nedostaje, a jedan od njih, dosta učestali, o kojem se premalo govori je i tzv. zlouporaba ugovora na određeno vrijeme.

Raskid ugovora prije praznika

U čemu je točno ‘kvaka’? Postavimo stvari ovako: recimo da ste po struci nastavnik Hrvatskog jezika i književnosti. U lokalnoj osnovnoj školi dobili ste posao na određeno vrijeme, Naime, kolegica koja tu radi za stalno i predaje Hrvatski išla je na porodiljni i mijenjat ćete ju narednih godinu dana. No, kada dođu zimski praznici,  iako vas treba kroz cijelu godinu, škola s vama raskida ugovor. Zašto? Zato što  vam tako za iduća dva tjedna ne moraju isplatiti plaću i uplatiti odgovarajuće doprinose. Sve to, da bi odmah nakon praznika škola s vama potpisala novi ugovor, opet do idućih praznika.

Takvo nešto javna je tajna i Sindikat hrvatskih učitelja odlučio se s njome uhvatiti ukoštac. Od Ureda pučke pravobraniteljice tražili su podatke o raširenosti te pojave i ono što su dobili pokazalo je da je ta praksa najučestalija na području Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Krapinsko-zagorske županije. Takvih slučajeva, navode, ne nedostaje ni u Koprivničko-križevačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj te Zadarskoj županiji. Taj se fenomen uglavnom odnosi na zaposlenike u dobi između 25 i 34 godine što, upozoravaju iz sindikata, “dovodi i sumnju u diskriminaciju temeljem dobi”.

Sindikat pokreće akciju

Upravo iz tog razloga Sindikat je odlučio organizirati prikupljanje podataka o ugovorima na određeno vrijeme, koji su prekinuti ili raskinuti prije vraćanja osobe koju se mijenja na to radno mjesto; odnosno, traže podatke o ugovorima koji su prestali bez opravdanog razloga prije proteka roka do kojeg niti nisu smjeli biti raskinuti zbog potrebe za tim zaposlenicima. Ugovora na određeno je, napominju, dosta u prosvjeti, i među nenastavnim osobljem; od spremačica, domara, kuhara, administracije, sturčnih suradnika pa sve do učitelja u produženom boravku.

– Nezakonitu i nepovoljnu praksu možemo mijenjati samo zajedničkom aktivnošću, a što smo zajednički uspjeli već mnogo puta (osobni odbitak, isplata drugih materijalnih prava u gotovini, pritisak na Vrhovni sud Republike Hrvatske po pitanju neujednačene prakse drugostupanjskih sudova i dr.). Zato vas i ovoga puta pozivamo da se odazovete još jednoj akciji Sindikata hrvatskih učitelja (sukladno pozivu ureda pučkog pravobranitelja) jer samo zajednički možemo mijenjati sustav u korist svih njegovih dionika, istaknuli su iz Sindikata.

Stoga pozivaju sve da im najkasnije do 20. rujna na e-mail adresu: [email protected] (PREDMET: ODREĐENO) dostave preslike ugovora o radu na određeno vrijeme i obavijesti o ranijem prestanku ili raskidanju radnog odnosa uz mogućnost precrtavanja osobnih podataka uz obvezno navođenje naziva škole i/ili jedinice lokalne, odnosno područne samouprave u kojoj je učestala takva praksa. Iz Sindikata napominju da osobne podatke neće slati niti odavati te će isti biti korišteni samo za njihovu evidenciju.

https://www.facebook.com/SHUreprezentativno/posts/4351577834928742

Copy link
Powered by Social Snap