Pretraga

Školski sindikati razočarani nakon pregovora o plaćama: ‘Dovedeni smo u neravnopravan položaj’

A- A+

Sindikati javnih službi i Vlada održali pregovarali su u srijedu o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama. Odbili su Vladin prijedlog o smanjenju dogovorenog povećanja osnovice. Ističu da je gospodarska situacija bolja od one koju je Vlada očekivala.

sindikalisti koji su vodili štrajk 2019.

Sindikalisti koji su vodili štrajk 2019. | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Predstavnici Vlade RH na samom su početku sudionicima podijelili Protokol sa željom da ga se odmah potpiše jer je to „uobičajena procedura“. Na to je Sanja Šprem navela kako su sindikati dovedeni u neravnopravni položaj jer sindikatima nije omogućeno da, zbog epidemioloških razloga, na sastanak uključe i pravnike, dok su s Vladine strane na sastanku bili prisutni i pravnici, napominju iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Predstavnici sindikata javnih službi složili su se danas da neće potpisivati Vladin prijedlog dodatka kolektivnom ugovoru kojim se treba definirati osnovnica plaće za iduću godinu, kao i visinu božićnice.

Vlada je, naime, sa sindikatima u lipnju potpisala Dodatak II. Kolektivnog ugovora po kojem su se sindikati odrekli najavljenog povećanja osnovice. Međutim, sindikalisti su danas istaknuli kako je gospodarska situacija bolja od tada očekivane pa su odlučili odbiti Vladin novi prijedlog.

Šprem: Očekivali su pad od 9,4 %, a BDP je pao samo 8 %

– Sanja Šprem naglasila je kako smo Dodatak II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama potpisali u vrijeme izmijenjenih gospodarskih okolnosti te da je očekivani pad BDP-a bio 9,4 % no isti iznosi i manje, odnosno 8 %. Na to su se predstavnici s Vladine strane izjasnili da je legitimno očekivati isplatu ugovorene osnovice u siječnju, no da se gospodarski oporavak očekuje tek 2023. godine, da su EU fondovi jedan od
mogućih kvalitetnih iskoraka u rješavanju problema, da je teže napraviti proračun za iduću godinu jer se očekuje da ćemo biti u težoj gospodarskoj situaciji, da je ciljana razina deficita 2,8% te da su posljedice krize razlog održavanja pregovora te da moraju voditi računa o prioritetima. Na to je Sanja Šprem izjavila kako smatra da niti jedan sindikat javnih službi ne bi trebao prihvatiti ovu ponudu Vlade, prepričavaju iz Sindikata učitelja.

Kažu kako su na sastanku s Vladom riječ su imali i drugi predstavnici sindikata koji su pojašnjavali na što sve država troši novac dok u isto vrijeme ‘nema za nas’.

– Predstavnici sindikata zdravstva i socijalne skrbi naglasili su da su u kolapsu te da novac treba usmjeriti na njih i nagraditi ih, a ne povećavati drugima. Svi su se predstavnici sa sindikalne strane složili da im takva ponuda nije prihvatljiva te je s Vladine strane rečeno da će se ili pisano očitovati ili odrediti novi termin za idući sastanak, zaključuju iz SHU-a.

Stipić: Šalju rasipničke poruke o kupovini borbenih aviona, a nama bi smanjivali plaće…

Što je bilo na sastanku prepričao je na svojim stranicama i Željko Stipić iz Sindikata Preporod. Pišu kako je njihov predsjednik Željko Stipić ‘upozorio predstavnike Vlade da ne mogu očekivati razumijevanje sindikata za svoje prijedloge sve dok se na, jednoj strani, najavljuje odricanje, dok se, s druge strane, šalju rasipničke poruke o kupovini borbenih aviona, izgradnji autocesta po cijeni od 200 milijuna kuna po kilometru, ili obnovi u potresu stradale privatne imovine proračunskim novcem prema vrlo dvojbenim kriterijima’.

Izdvojeni članak

Sindikat Preporod pisao ministru: Traže veće plaće u nekim slučajevima, prijete iskazivanjem nezadovoljstva

– Odgovarajući sindikalistima Zdravko Marić je, među ostalim, naglasio kako sindikati nisu, prema nekim drugim Vladama koje su smanjivale plaće i ukidale prava, bili tako nepopustljivi, kako Vlada ima mandat određivati se prema prioritetima i kako situacija s proračunom jest ove godine nešto bolja nego što se očekivalo, ali je zato projekcija za iduću godinu lošija od one koja se prethodno projicirala. Sastanak je završen bez dogovora o bilo čemu. Čak i bez najave da će idućeg sastanka uopće biti. Dojam je da se, sa strane Vlade, uoči donošenja proračuna za 2021., željelo ispuniti obvezu uspostave dijaloga sa sindikatima i „ispipati“ spremnost sindikalne strane za prihvaćanje Vladinih prijedloga. Ukratko, nakon današnjeg sastanka sa sindikatima, nije jasno u kojem će smjeru ići naredni Vladini potezi, zaključuju iz Preporoda.

Mihalinec: Božićnice će pokrenuti gospodarstvo

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvastke nakon sastanka je istaknuo, javlja HRT, kako smatra da nema nikakvih ekonomskih i gospodarskih osnova da bi sindikati pristali na ukidanje ili smanjenje božićnice.

– Božićnica će se sigurno potrošiti u Hrvatskoj i vrlo brzo će se vratiti ogroman novac u proračun, nismo spremni razgovarati da uopće nema božićnice. Božićnica od 1.500 kuna je opravdani iznos koji će pomoći pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, rekao je Mihalinec.

Izdvojeni članak

Sindikalistica: Od nastavnika se zahtijeva da dodatno rade, a to im nitko ne želi platiti!

Komentirao je i način odvijanja  nastavu. Rekao je kako modelu online nastave treba pristupati selektivno, čak ne po cijeloj županiji, nego po gradovima.

– Nije jednako u Gradu Zagrebu i Varaždinu. Nastava u školi je najkvalitetnija za učenike, ali i za održavanje mentalnog zdravlja cijele nacije, smatra sindikalist.