Pretraga

Skraćuje se sat i svaki učenik dobiva četiri maske: Većina škola ove županije radit će u jednoj smjeni

A- A+

Nova školska godina je pred vratima, a epidemiološke i upute Ministarstva za sprječavanje širenja zaraze u školama već su objavljene. Zbog podijele učenika u manje skupine brojne škole prelaze na dvosmjenski rad. Ipak, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji većina škola nastavlja s jednosmjenskom nastavom. Nastavni sat u toj se županiji skraćuje za pet minuta, a svaki učenik i učitelj dobit će po četiri platnene maske.

Foto: srednja.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija broji 10.320 učenika koji pohađaju 36 osnovnih i srednjih škola. Većina škola, izvijestili su iz te županije, na nastavu će od ponedjeljka ići u jednoj smjeni.

Šest škola prelazi na dvosmjensku nastavu

Zbog uputa vezanih uz sprječavanje širenja zaraze u školama, samo četiri osnovne škole mijenjaju način rada i prelaze na dvosmjenski rad i to škola u Novoj Rači, Osnovna škola Čazma, Vladimira Nazora u Daruvaru i Osnovna škola u Grubišnom Polju. Na dvosmjenski rad prelaze i dvije srednje škole, a riječ je o Gimnaziji Daruvar te Glazbenoj školi Brune Bjelinskog u Daruvaru, dok će Obrtnička škola Bjelovar i dalje raditi u jednoj smjeni, ali će nastavu održavati po hibridnom modelu.

Izdvojeni članak

U još jednoj županiji skraćuje se nastavni sat, a za učenike i nastavnike nabavlja se 40 tisuća maski

– Čitajući sve preporuke i upute odlučili smo se na djelomičan hibridni model školovanja. Radi se samo o izvedbi praktične nastave s tim da onaj dio praktične nastave koji je vrlo važan i kada učenici stvarno nešto rade će se odvijati u školi, a same pripreme za praktičnu nastavu odvijale bi se online. Razlog tome je što je u našoj radionici veliki broj učenika, a koriste ju učenici Tehničke i  Obrtničke škole Bjelovar. To nije rješenje za stalno, ako se ova epidemiološka situacija donekle smiri, krenut ćemo na izvođenje kompletne nastave u školi. Opće-obrazovni i stručno-teorijski dio izvodit ćemo u školi, rekao je ravnatelj Obrtničke škole Bjelovar Branko Cvetković.

Nakon 65 godina jednosmjenske, Gimnazija Daruvar prelazi na dvosmjensku nastavu zbog prostornih uvjeta.

– Imamo 12 razrednih odjela i 12 učionica od kojih su tri dislocirane tako da je jedino moguće da održavamo nastavu po A modelu, što nam je prioritet, da šest razreda ide u dopodnevnu, a šest u popodnevnu smjenu. Osnivač, Bjelovarsko-bilogorska županija, je izašla ususret sa skraćenjem sata za pet minuta čime smo onda osigurali da se sva nastava može održati u obje smjene s čime smo jako zadovoljni, istaknula je ravnateljica Gimnazije Daruvar Romana Herout.

U BBŽ skraćeni sati, učenici dobivaju po četiri maske

Izborna nastava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odvijat će se online, a novost je i da će škole čiji je osnivač županija skratiti nastavni sat za pet minuta. Sat će trajati 40 minuta u svim županijskim školama kako bi se stekli preduvjeti za detaljnu dezinfekciju školskih prostorija. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurat će četiri platnene maske za svakog učenika, ali i djelatnike škola. Riječ je o ukupno 49.284 zaštitne maske, a dio šivaju zaposlenici županijske Ustanove Suvenir Arbor. Uz to, županija će pokriti troškove vezane uz dezinfekcijska sredstva školama čiji je osnivač.

Izdvojeni članak

I treća županija zatražila skraćivanje nastavnog sata: Nabavit će i maske za učenike

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije poručuju kako se trenutno se vrše i razgovori s ugovorenim prijevoznikom o ekonomičnosti i mogućem načinu prijevoza učenika u škole, jer je izgledno kako će biti potrebno uvesti dodatne autobusne linije.

– U nadolazeću školsku godinu krećemo s 12 škola koje su ili dograđene ili su bile u energetskoj obnovi. Gotovo 40% naših učenika osnovnih škola kreće u takve objekte. To nam je omogućilo i više prostora i bolje uvjete tako da se ulaganje u školstvo pokazuje opravdanim. Bitno je to našim učenicima, njihovim roditeljima, a tu je i preko 2.000 zaposlenika škola. Županija će preuzeti obveze vezane uz nabavu zaštitnih maski. Siguran sam da sve što je moguće je i napravljeno. Kada govorimo o prijevozu učenika, uvjeti koji su dani su dosta rigorozni. Čazmatrans, kao naš glavni autoprijevoznik, trebao bi s drugim autoprijevoznikom preuzeti početak rada s početkom školske godine. Mi očekujemo da to i krene. Dopunske linije će krenuti posebice u tih šest škola koje idu u dvije smjene i moraju imati više linija, ali i za redovite linije bit će potrebe za pojačanim aktivnostima, naglasio je župan Damir Bajs.

Skraćuje se sat i svaki učenik dobiva četiri maske: Većina škola ove županije radit će u jednoj smjeni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap