Pretraga

Smijenjeni ravnatelj Čečura opet napao sindikat Preporod, Stipić: Većina profesora XIII. ni ne zaslužuje boljeg

A- A+

Želimir Čečura, kojem je ministar Radovan Fuchs uskratio suglasnost za novi mandat na čelu XIII. gimnazije, ponovno se javnosti obratio priopćenjem u kojem napada Sindikat Preporod, tvrdeći da se radi o skupi neradnika. Kaže da u njegovoj školi taj sindikat ima samo pet članova. Predsjednik tog sindikata kratko nam je komentirao kako većina profesora XIII. ni ne zaslužuje boljeg ravnatelja.

Želimir Čečura (lijevo) i Željko Stipić (desno) | screenshot: N1, Media talenti

– Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić, kao predstavnik „elitnih radnika“, za medije kaže kako su sukobi u XIII. gimnaziji trajali više od desetljeća te da su ga zaposlenici XIII. gimnazije često pitali „Pa zar njemu baš nitko ništa ne može?” jasno se referirajući na mene, a pritom zaboravlja činjenicu da su ti isti djelatnici 2016. upravo mene jednoglasno izabrali za ravnatelja. Ako je članstvo u njegovu sindikatu apsolutan jamac pouzdanosti iskaza, moralne veličine i ispravnosti mišljenja, na zadnjoj ravnajućoj sjednici predložit ću svim kolegama da uđu u sindikat Preporod kako bi uvijek bili u pravu. Jer to je jedna doista divna privilegija, piše mr. sc. Želimir Čečura.

Čečuri je, kao što smo pisali, ministar uskratio suglasnost za novi mandat na mjestu ravnatelja Trinaeste gimnazije u Zagrebu. Profesori su, podsjećamo, pričali da im je Čečura psovao majke, a on je o svemu pisao i ministru Radovanu Fuchsu, citirajući pritom i Bibliju. Čečura je opet poslao javno pismo, ovaj puta napadajući striktno Sindikat Preporod i njegova čelnika Željka Stipića.

Izdvojeni članak

Smijenjeni ravnatelj zagrebačke gimnazije na Fejsu škole objavio pismo Fuchsu uz biblijski citat

– Gospodin Stipić trebao bi biti oprezniji sa svojim izjavama jer maltretiranje osobe s invaliditetom utuživo je i nedopustivo bilo gdje i u bilo kojem kontekstu, a osobito u javnoj instituciji kao što je odgojno-obrazovna. Valjda njegov sindikat ima pravnu službu koja mu može objasniti sto je narušavanje ugleda i časti te što je kleveta. Također, gospodin Stipić trebao bi znati da ovakvo ili onakvo „ponašanje” može biti predmet sviđanja ili nesviđanja, ali ne i predmet postupanja per se. Tek ponašanja koja se sankcioniraju pravnom regulativom mogu biti predmet postupanja. Dakle, ako gospodin Stipić nema dokaza o ponašanju koje je rezultiralo kršenjem zakona, onda neka razmisli o tome da i riječi mogu biti temelj pravnog postupanja ako su izrečene bez dokaza, a sa svrhom blaćenja pojedinca. Rekla-kazala nije dokaz ni za
što. A posebno ne ako dolazi od osoba upitne radne etike, kaže Čečura.

‘Sindikat bi trebao štititi radnička prava, a ne nepopravljive neradnike’

Tvrdi kako su, na žalost svih poštenih djelatnika u školstvu, sljedbenici gospodina Stipića u suštini profesionalni tužitelji.

– On sam nema ideja, nema inicijativa korisnih za radnike, pred politikom je blijed i pokoran i zato ga politika zauzvrat pušta na miru. Hvata se za neprovjerena naklapanja pojedinaca samo zato da se stekne privid da nešto radi, a time narušava do ispod dna svoj kredibilitet među većinom pametnih nastavnika koji posjeduju ono ključno – radnu etiku, kaže uskoro bivši ravnatelj.

Izdvojeni članak

Fuchs smijenio ravnatelja zagrebačke gimnazije: ‘Pročitao sam knjigu U okružju idiota, poslat ću je ministru’

Poručuje Stipiću da bi, prije nego mete pred tuđim vratima, trebao pomesti pred svojim. Njegove će se izjave, dodaje, smatrati relevantnima kad shvati da svrha sindikata nije zaštita nepopravljivih neradnika, već zaštita radničkih prava.

– Gospodin Stipić trebao bi znati da nema prava bez obveza. Još kad bi tu jednostavnu životnu istinu primijenio na djelovanje svog sindikata, onda bismo mogli govoriti o zaštiti radničkih prava. Jer radnička su prava – prava RADNIKA, a ne neradnika. Također, ako gospodin Stipić misli da su radnička prava istovjetna pravima neradnika, onda nije ni čudno da gospodin Stipić ne vodi većinski sindikat. Kako je njegov sindikat manjinski u RH, tako je i jedva primjetan – s obzirom na broj od svega pet članova – u XIII. gimnaziji koja broji 50-ak članova kolektiva. A o tome kako se „diše” u XIII. gimnaziji, gospodin Stipić nije relevantan govoriti ako o tome zaključuje temeljem iskaza čak petero članova svojeg sindikata u našoj gimnaziji, ističe Čečura.

Zašto su glasali za njega?

Naglašava da kako je Stipić počinio klasičnu logičku pogrešku kad na temelju svojih pet članova zaključuje da cijeli kolektiv razmišlja jednako. U kolektivu XIII., dodaje Čečura, nema jednoumlja, stoga neka ne tretira djelatnike XIII. gimnazije kao osobe kojima je potreban sindikat da bi imale stav.

– I kako gospodin Stipić argumentira činjenicu da su članovi NV-a i RV-a na netom provedenim izborima glasali za mene? Ne pobija li to njegove teze o narušenim odnosima i „neprimjerenom ponašanju”? Ili pak gospodin Stipić želi reći da su svi djelatnici XIII. skloni neprimjerenom ponašanju? Ako je tako, onda bi uistinu trebao razmisliti je li mu mjesto na čelu ikakva sindikata i je li on taj koji može biti borac za prava radnika. Ako kaže da je „svejedno“ što mi je kao ravnatelju „presudilo“, onda gospodin Stipić zapravo govori da je sve ovo bio napad na pojedinca te da se svim sredstvima, pa tako i iznošenjem u javnost neprovjerenih i poopćenih tvrdnji neimenovanih članova njegova sindikata, nastojalo maknuti me s ravnateljske pozicije. Zašto i prema čijem nalogu, gospodine ministre?, zaključuje s pitanjem svoje otvoreno pismo.

Budući da ga Čečura više puta optužuje za razne stvari, pitali smo čelnika Sindikata Preporod kako komentira najnoviji tekst ravnatelja na odlasku.

– Reagiranjem mu se pridaje pažnja koju ne zaslužuje. Većina radnika u toj školi ne zaslužuje boljeg ravnatelja od onoga kojeg im je Fuchs uskratio, zaključio je Stipić.

Copy link
Powered by Social Snap