Pretraga

Oni Splićani čiji roditelji nemaju kintu za skijanje, danas su krenuli na nastavu

A- A+

S obzirom da je ljetni odmor učenicima osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji produljen do 10. rujna 2018., skraćen im je zimski. Tako su đaci u spomenutoj županiji umjesto u idući ponedjeljak, u školske klupe sjeli već danas. Ili su barem trebali jer znatna ih je brojka, umjesto na nastavi, sada na Kupresu, Kranjskoj Gori ili Kronplatzu. I kako je to čest slučaj u Hrvatskoj, za to imaju sasvim legalno opravdanje u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera (odnosno njihovim Izmjenama iz siječnja 2017.)

foto:srednja.hr

Podsjetimo, tim je izmjenama Pravilnika, koje je potpisao tadašnji ministar obrazovanja Pavo Barišić omogućeno roditeljima da više puta godišnje mogu opravdati izostanak svog djeteta s nastave zbog bolesti, i to u maksimalnom trajanju tri dana uzastopce.

Uz blagoslov države i obitelji možete se skijati, izbjeći neugodan test u školi ili tek tako visiti na Playki za vrijeme nastave

Izdvojeni članak

Ne bismo im bili u koži: Učenici ove hrvatske županije imat će tjedan dana kraće zimske praznike

To u praksi znači da roditelji mogu učeniku opravdati tri dana nastave pa se školarac jedan dan može vratiti na nastavu pa onda opet može tri izostati.

Premda su se ove izmjene donesene pod izlikom rasterećenja liječnika od izdavanja ispričnica radi kratkotrajne bolesti, one su dovele do raznih malverzacija, na što su otpočetka upozoravali brojni ravnatelji i profesori.

Podsjetit ćemo samo na izjavu ravnateljice I. zagrebačke gimnazije Dunje Marušić Brezetić, koja je početkom ove školske godine komentirala opravdane i neopravdane izostanke.

– Rečeno je da je izmjena uvedena radi toga što su liječničke ordinacije zakrčene srednjoškolcima koji čekaju ispričnice. Meni se čini da se time zapravo olakšalo onima koji su izbjegavali nastavu i fingirali bolest. Dakle, učenik više čak ne mora otići kod liječnika i uzeti ispričnicu nego je dovoljno da mu roditelj napiše. Ako je zaista toliko bolesnih srednjoškolaca, onda je to alarmantno što se tiče zdravstva, zaključila je tada ravnateljica Marušić Brezetić za HRT.

Jedan podatak koji njene riječi možda najbolje oslikava je smanjenje broja neopravdanih izostanaka otkada su uvedene Izmjene pravilnika o izricanju pedagoških mjera. Usporedit ćemo broj neopravdanih izostanaka u 2017./2018., dakle u prvoj cjelovitoj školskoj godini za koju su vrijedile Izmjene pravilnika i 2015./2016. odnosno zadnju cjelovitu školsku godinu u kojoj nisu vrijedile Izmjene.

U hrvatskim srednjim školama je u 2015./2016 zabilježeno 919.473 neopravdana izostanka, dok je u školskoj godini 2017./2018. ta brojka pala na 735.947. Razlika je ogromna 183.526 neopravdana sata manje. Dio manjka možemo pripisati smanjenju broja učenika, a dio svakako i ‘podobnim’ Izmjenama pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Krenuli smo na nastavu, ali ne i ovi koji skijaju

Izdvojeni članak

Uhvatili smo MZOS u laži: ‘Poduzet će se odgovarajuće mjere kako bi se utvrdila odgovornost’

S obzirom da se rijetko događa ovakav rani start drugog polugodišta, obratili smo se nekoliko splitskih srednjoškolaca s upitima u rangu biste li sada mijenjali onaj tjedan odmora u rujnu za tjedan odmora u siječnju. No, proširili su nam vidike informacijom da neki sasvim opravdano imaju i ovaj tjedan slobodno!

– Mislin, očigledno se svi slažemo da nema smisla ići ranije. Ok, kao, dali su nam tjedan više na ljeto zbog vrućine, ali kad bolje razmislim, nisu ni ljeta kao štu su prije bila, da sad ne padamo kao letve jer nam je vruće. Ovako, moramo po buri i hladnoći (iako je temperatura oko 0, zbog bure je osjet -15) ići u školu, šta je malo ekstremnije od 28 stupnjeva u 9 misecu. Tlaka je isto što sada idu natjecanja, a kako zbog same organizacije sustava je skoro nemoguće raditi pripreme za vrijeme škole. Realno su đaci iz naše županije zakinuti za 7 dana prostora za pripreme – što se može vidit po državnim natjecanjima – ne znam može li se na prste jedne ruke nabrojat koliko je Dalmatinaca došlo do gore, a očigledno znanja imamo ako je sudit po maturi. A da ne spominjem “opravdano skijanje”, bolje da mi opale plesku nego kažu kako je netko iša odmarat i pritom ima opravdano. Uzmimo u obzir da si ne mogu ni svi to priuštiti, a profesorica kaže da ne bi voljela davati komentar, ali mislin da je dovoljno uzeti u obzir nas učenike kao većinu, jer na kraju krajeva mi smo oni zbog kojih sustav postoji, govori nam Dražen, inače maturant Elektrotehničke škole Split.

Usput je još dodao da mu se opravdano skijanje čini kao ruganje onima koji si ga ne mogu priuštiti.

Palo nam je napamet da bi učenici ovih sedam ‘morskih’ županija sada možda mogli ići tjedan kraće na nastavu u lipnju, jer si eto uz blagoslov pravilnika mogu omogućiti opravdano ljetovanje. 

Da skijaši ne moraju na nastavu potvrdio nam je i Marko, kojemu pak odgovaraju dulji ljetni praznici, a kraći zimski.

– Definitivno bi doda jedan tjedan zimskin praznicima prije nego litnjim, jer ionako liti imamo previše slobodnog vremena. Dosadi već oko polovine osmog, mišljenja je Marko iz Tehničke škole za strojarstvo i mehatroniku Split, koji nam je usput naglasio da se i u njegovoj školi opravdavaju skijaški izostanci.
Oni Splićani čiji roditelji nemaju kintu za skijanje, danas su krenuli na nastavu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap