Pretraga

Split dobio centar izvrsnosti Matematike: Na prijemnom ispitu bilo oko 800 školaraca

A- A+

Od ove subote splitska Treća gimnazija dobiva svoj prvi Centar izvrsnosti za Matematiku. Zahvaljujući nadarenim učenicima, upornim profesorima i gradskoj vlasti, preko 200 osnovnoškolaca i srednjoškolaca svoje će znanje iz Matematike moći razvijati prema posebnim programima koje je za njih pripremljeno.

Kako nam priča ravnateljica splitskog MIOC-a Mirjana Matijević, ideja je nastala po uzoru na varaždinski Centar izvrsnosti, a kako bi se što bolje educirali o funkcioniranju takvih centara čelni ljudi projekta neko su vrijeme proveli u Izraelu. Ideja za Centar sazrijevala je više od godinu dana pa je konačno došao trenutak da znatiželjni matematičari dobiju mnogo više od svog omiljenog predmeta.

Izdvojeni članak

Treća gimnazija u Splitu rasadnik vrhunskih matematičara – sedmero maturanata matematiku riješilo 100 posto

Veliki odaziv na testiranje

Testiranje budućih članova započelo je prije nekoliko dana, a da ima i više nego zainteresiranih svjedoči i činjenica da je ispitu pristupilo 707 učenika. 

– Mentori su složili inicijalne testove kako bi napravili selekciju učenika i odaziv je zaista bio velik. Napravio se prag da grupiramo najbolje jer nažalost ne možemo primiti sve. Došla su nam djeca iz cijele županije čak i jedna učenica s Korčule, rekla je ravnateljica Matijević.

U Centar izvrsnosti primljeni su učenici od 5. razreda osnovne pa sve do 4. razreda srednje. Njih 214 ove je godine dobilo šansu da sudjeluje na 15 predavanja svake subote u Trećoj gimnaziji u Splitu. Napravljeno je četrnaest grupa, od toga osam grupa po petnaest osnovnoškolaca kojih ima u većoj mjeri te šest grupa srednjoškolaca.

– Satovi će se održavati u četrnaest učionica naše škole s početkom u 9:00 sati. Radi se četiri školska sata s tim da će nakon prvog bloka imati pauzu za marendu. Učenički dom spremat će marende, tako da će svi imati okrijepu za daljnji rad, otkriva Matijević. 

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] U Splitu otvorena menza s čak 400 sjedećih mjesta

Ponosni učenici, roditelji, bake i djedovi

U razgovoru, ravnateljica nam je kazala kako u cijeli projekt uloženo mnogo truda i novaca, a svi zajedno i dalje uče i pokušavaju projektu posvetiti što više paženje kako za ovu, tako i za nove generacije koje će Centru pristupiti narednih godina.

– Bilo je tu jako puno posla. Kad smo se odlučili na sve to morali smo promijeniti Statut i dodati tu novu aktivnost koju ćemo odrađivati u našoj školi. Napravili smo natječaj za mentore i osmislili način na koji će se raditi s učenicima, a da treba obratiti pozornost i na profesore koji će raditi s njim s obzirom na to da se radi svake subote. I dalje nas čeka mnogo posla jer treba vidjeti kako ćemo primati nadolazeće generacije, kazala je ravnateljica te dodala da su se odlučili na modularni princip te će se obrađivati teme koje se ne rade u školi već na natjecanjima, a na raspisani natječaj prijavljivali su se mentori s obzirom na temu na kojoj žele djelovati u nastavi.

Ono što u subotu pristupnike Centru očekuje jest svečano otvorenje za koje su posebno iznajmili amfiteatralnu dvoranu Medicinskog fakulteta te će otvorenju prisustvovati svi mentori, učenici, gradske vlast, mediji, kao i roditelji, bake i djedovi koji su 

– Kako bi se osjećali da pripadaju jednoj posebnoj zajednici, za sve učenike Centra osigurali smo majice, ruksake, pernice, USB-ove. Neka se osjećaju malo važnijim jer za njih je to veliki događaj, priznaje nam ravnateljica te dodaje kako je već samo testiranje u školi bio veliki događaj kojemu su prisustvovali i roditelji i djedovi i bake pa je ne sumnjivo kako će otvaranje ovog hvalevrijednog Centra probuditi još veće uzbuđenje. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap