Pretraga

Sprema se prosvjed: Smanjene plaće učiteljima koji rade s djecom s poteškoćama u posebnim ustanovama

A- A+

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu – Preporod upozorio je na smanjenje plaća učiteljima i stručnim suradnicima koji rade s djecom s poteškoćama u posebnim ustanovama. Do smanjenja je došlo nakon potpisivanja granskih kolektivnih ugovora, a novčanik učitelja i stručnih suradnika koji rade s djecom s poteškoćama ‘lakši’ je za iznos između 200 i 600 kuna mjesečno. Na godišnjoj će razini smanjenje iznositi otprilike polovicu mjesečne plaće.

Autor montaže: Sindikat Preporod

Iz Sindikata Preporod jučer su upozorili kako su se izjalovile najave resorne ministrice Blaženke Divjak da se plaće nikome u školama neće smanjivati. Naime, 15. svibnja potpisan je osnovnoškolski kolektivni ugovor, a nakon što su radnicima isplaćene plaće za svibanj, one su većem broju zaposlenih – smanjene.

– Svim učiteljima koji rade u posebnim ustanovama umjesto dosadašnjeg dodatka na plaću od 12% na ukupnu količinu tjednog radnog vremena, ugovoren je dodatak od 10% za održane sate redovite i/ili izborne nastave rada po redovitom programu uz individualizirane postupke, odnosno 17% za ukupan neposredni odgojno-obrazovni rad po posebnom programu uz individualizirane postupke iz svih nastavnih predmeta. Također, stručnim je suradnicima (psiholozi, pedagozi, defektolozi, logopedi…) priznat dodatak od 10% na održane sate neposrednog odgojno-obrazovnog rada umjesto dodataka od 12% na ukupnu količinu tjednog radnog vremena, pojasnili su iz Preporoda.

Izdvojeni članak

Drago nam je da u Ministarstvu čitaju srednja.hr, no ful je promašeno na kritike odgovarati šupljom znanošću i agresivnim PR-om

Plaće umanjene od 200 do 600 kuna: Učitelji tvrde da je ovakvim obračunom došlo do apsurda

Dakle, smanjili su se i dodaci i broj sati pri obračunu plaća. Učitelji koji rade u posebnim ustanovama tvrde da je ovakvim obračunom došlo do apsurda.

– Mi koji radimo s istom djecom s teškoćama u razvoju, imamo različit dodatak na plaću. Prije smo svi imali isti, istaknula je za Dnevnik Nove TV Aleksandra Vuković Bednjanec, učiteljica koja radi u Poliklinici SUVAG i kojoj je plaća za protekli mjesec bila manja za 500 kuna, sukladno novom kolektivnom ugovoru. Smanjenje plaća potvrdila je i Tanja Biloglav iz Centra za autizam, Zagreb; u njihovoj ustanovi smanjenje se proteže od 200 do gotovo 600 kuna.

Iz Preporoda dodatno pojašnjavaju kako se dosadašnji dodatak odnosio na ukupnu količinu tjednog radnog vremena, odnosno na 40 sati, a sada je ugovoren bitno drugačiji način vrjednovanja.

– Dogovoreno je da se dodatak odnosi ili na redovitu i/ili izbornu nastavu, odnosno na neposredni odgojno-obrazovni rad koji iznosi od 22 sata učiteljima do 30 sati stručnim suradnicima, a spomenutim su zaposlenicima plaće smanjene za oko 5% ili 300-injak kuna mjesečno. Na godišnjoj će razini smanjenje iznositi otprilike ½ mjesečne plaće, poručuju iz Sindikata Preporod.

Od jučer se potpisuje peticija za vraćanje situacije na staro: Sprema se i prosvjed

Izdvojeni članak

Mijenja se sustav napredovanja i nagrađivanja učitelja: Iduća 2 tjedna mogu dati svoje prijedloge

Dodaju kako se od jučer pa sve do 27. lipnja u posebnim ustanovama provodi potpisivanje peticije kojom se zahtijeva izmjena i dopuna osnovnoškolskog kolektivnog ugovora na način da se zaposlenicima u posebnim ustanovama i dalje nastavi isplaćivati  dodatak za rad u posebnim uvjetima u dosadašnjoj visini. Osim toga, priprema se i prosvjedni skup ‘Svi smo mi Posebni!’ koji se namjerava održati 28. lipnja u Zagrebu. Nakon prosvjeda, resornoj ministrici Divjak će biti uručeni potpisi nezadovoljnih zaposlenika u posebnim ustanovama.

Iz Ministarstva su, pak, za Dnevnik Nove TV poručili kako je “cilj kolektivnog ugovora da se dodatak na plaću isplaćuje za rad s učenicima u otežanim uvjetima, a ne ukupan tjedni rad koji uključuje i druge obveze koje nisu vezane isključivo uz rad s učenicima”.

– To je kod nas, moram priznati, dovelo do velike nelagode kod tih djelatnika, na određeni način i nekakav osjećaj manje vrijednosti, zaključila je Tanja Biloglav iz Centra za autizam, Zagreb.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap