Pretraga

Spriječila tri samoubojstva: Najučiteljica svijeta nagrađena s milijun dolara

Zaklada Varkey i ove je godine dodijelila Global Teacher Prize, nagradu koja se dodjeljuje najboljim učiteljicama i učiteljima svijeta. Ovogodišnja dobitnica tog priznanja koje sa sobom donosi i novčanu nagradu od milijun dolara, kanadska je nastavnica Maggie McDonnell. U malenoj zajednici, njen radni dan nastavlja se i nakon što se vrata škole zatvore.

Screenshot:YouTube; Varkey Foundation Global Teacher Prize

U jednoj o najudaljenijih i snijegom okovanih regija svijeta živi Maggie McDonnell, ovogodišnja najučiteljica svijeta. Upravo je njoj, u znak priznanja za sve što čini za svoje učenike i zajednicu u Salluitu na sjeveru Kanade, dodijeljena ovogodišnja nagrada Varkey zaklade Global Teacher Prize.

Sastavila program za mlade, Life Skills

U zajednici od 1.300 ljudi njen radni dan nema kraja. Vrata škole možda se zatvaraju, ali njen odnos s učenicima ne prestaje, budući da se radi o mjestu u kojemu se svi znaju. U mjestu odsječenom od ostatka svijeta, stopa osoba koje pate od depresije previsoka je, a tinejdžeri se suočavaju s deprivacijom i izolacijom, te se nerijetko okreću ovisnosti o alkoholu i drogama. Tinejdžerska trudnoća nije rijetkost, stopa seksualnog zlostavljanja vrlo je visoka, a društvo je izrazito patrijarhalno nastrojeno.

Što to najbolja učiteljica na svijetu čini, a da joj je osiguralo tu titulu?

Sama je sastavila program Life Skills (Životne vještine) koji je orijentiran na povratak mladih u sustav školovanja kroz razne praktične aktivnosti koje su im zanimljive. U patrijarhalnom društvu, stvorila je poseban program vještina koji je namijenjen djevojkama, koje se zbog Maggie sve više uključuju u programe u kojima su nekada dominirali mladići.

Spasila tri mlada života

Zajedno s učenicima, izgradila je fitness centar jer u zajednici postoji problem dijabetesa i pretilosti, pa je centar namijenjen široj populaciji. Osigurala je i sredstva za otvaranje pučke kuhinje u mjestu, u kojoj rade učenici. Zajedno s njima, na temelju donacija, otvorila je i trgovinu korištene odjeće putem koje učenici uče o prodaji, a istovremeno zajednica profitira od jeftine kupnje.

Uz sve to, bila je i privremeni udomitelj, ali i spasiteljica života.

– U tri prilike do mene su došli učenici i zahvalili mi što sam im spasila život. Svo troje prošlo je kroz teške životne trenutke kada su izgubili prijatelja ili člana obitelji zbog samoubojstva ili neke druge traume. Svaki od njih obratio mi se na neki od načina u trenutku kada je i sam pomišljao na samoubojstvo, kazala je Maggie.

Iz Varkey zaklade poručuju kako je upravo ona zasluženi dobitnik Global Teacher Prizea i milijun dolara, koje će iskoristiti kako bi osnovala vlastitu nevladinu udrugu.