Pretraga

Sramotna lekcija u udžbeniku iz engleskog: Nije ni čudo što su svodnici i sponzoruše uzori mladima

A- A+

Nikako na zelenu granu s literaturom iz engleskog jezika za osnovne škole. Nakon što smo prošle godine objavili priču o spornoj usporedbi djevojčica iz radne bilježnice Smileys-a, nastavnik (podaci poznati redakciji) iz jedne osnovne škole nas je obavijestio o još jednoj čudnoj lekciji, ovoga puta iz udžbenika engleskog jezika za četvrti razred osnovne škole. 

Sporni strip iz knjige ‘Way to go 1’

Radi se o knjizi ‘Way to go 1’, autorice Biserke Džebe, u izdanju Školske knjige. Konkretno, riječ je o stripu u kojem je prikazan ‘super cool dečko’, barem prema kriterijima u spomenutom udžbeniku.

Izdvojeni članak

Sramotno: Pogledajte kako se u Hrvatskoj truju djeca kroz udžbenik za osnovne škole

Kao što možete uočiti, u stripu se priča o tome kako je Ed jako cool jer ima brod, kuću na Floridi i puno djevojaka! Zbilja jedna normalna i zdrava lekcija za desetogodišnjake, s poukom da je faca onaj tko ima puno novca i obnaženih djevojaka oko sebe.

Kao da su izvučene crtice iz života Dana Blizeriana.      

Nastavnik, koji je naznačio udžbenik kao sporan, govori nam da inače nije konzervativan, ali se oglasio jer ga smeta što kod drugih poslova vezanih za struku sve prolazi, a profesorima se većinom traži i dlaka u jajetu.

Također je izrazio čuđenje i radi toga, da nitko od njegovih kolega nije prije reagirao na sporni strip, obzirom da udžbenik postoji već dulje, a on je tek od ove školske godine počeo raditi po njemu.

Tražili smo dakako i očitovanje u Školskoj knjizi, koja je izdavač. Unatoč usmenom obećanju da ćemo dobiti pismeni odgovor o istaknutom dijelu udžbenika, do trenutka objave teksta nismo ga dobili. 

Pet dana nakon prvog upita upućenog Školskoj knjizi, stiglo je očitovanje u vidu demantija pa smo ga objavili na ovom linku.   

Naslovnica udžbenika Way to go 1