Pretraga

Srednja škola s najmanje učenika u državi: Uspješni na natjecanjima, a od radova uspiju i zaraditi

A- A+

ss-jkozarca-djurdjenovac.skole.hr

Izdvojeni članak

Deset najmanjih srednjih škola u Hrvatskoj po broju učenika

Srednja škola Josipa Kozarca u Đurđenovcu najmanja je po broju učenika u Hrvatskoj. U ovoj godini tu školu pohađa 71 učenik. Najmanji razred u ovoj ustanovi ima samo šest učenika, a najveći 15. Nekada je u ovoj školi bilo i 300 učenika, međutim siromašna mala sredina, nizak natalitet, kao i smanjen interes za obrtničke škole uzrokovao je ovakvu malu brojnost u srednjoj školi u Đurđenovcu.

Najmanja srednja škola u Hrvatskoj po broju učenika ona je u Đurđenovcu, koju pohađa 71 učenik. U ovoj ustanovi postoje obrazovni sektor za strojarstvo, brodogradnju i metalurgiju, te za šumarstvo i obradu drva. Najmanji razred ima svega 6 učenika, a najveći 15. Škola ima i radionicu u kojoj učenici izrađuju predmete od drva, koje katkada uspiju prodati. Unatoč malom broju učenika, zbog manjka prostorija nastava se održava u dvije smjene. Neke pojedinosti o ovoj školi doznali smo od dugogodišnjeg ravnatelja Eduarda Horvata.

Izdvojeni članak

Najveća srednja škola u državi: “Imamo preko 1300 učenika i više od sto nastavnika, ali sve ide dobro”

Školu pohađa 71 učenik, a predaje 20 profesora

U ovoj maloj školi devet je razreda koji su podijeljeni u dva obrazovna sektora. Obrazovni sektor strojarstva, brodogradnje i metalurgije školuje učenike za strojare, brusače, autolimare, automehaničare. Drugi sektor šumarstvo i obrada drva obrazuje učenike za zanimanja, poput stolara, drvodjelca, te šumarskog tehničara, koji je jedini četverogodišnji smjer u ovoj školi. Važno je naglasiti da nisu svake godine dostupni svi smjerovi, nego njihovo popunjavanje ovisi o interesu učenika.

– Našoj školi gravitira šest okolnih osnovnih škola, ali svake godine u školu se upiše i nekoliko učenika iz Baranje, rekao nam je ravnatelj Horvat, koji je 20 godina na čelu ove škole.

Đurđenovac je općina u Osječko – baranjskoj županiji s 6743 stanovnika, ali srednja škola u ovom mjestu je utemeljena davne 1921. godine. Trenutno u njoj predaje 17 profesora teoretske nastave, dva profesora praktične nastave te jednog vanjskog suradnika.

Izdvojeni članak

Deset najvećih srednjih škola u Hrvatskoj po broju učenika

Drvene skulpture učenici uspijevaju prodati

– Nekada je našu srednju školu pohađalo i 300 učenika, ali smanjeni interes za obrtničke škole, smanjeni natalitet, a i propast nekoliko velikih tvrtki utjecali su na to da danas imamo 71 redovnog učenika, ali još 70 njih koji su na doškolovavanju ili prekvalifikaciji, objašnjava ravnatelj Eduard Horvat.

Srednja škola Josip Kozarac, koristi zajedničku sportsku dvoranu s osnovnom školom. No, imaju i radionicu unutar koje stolari i drvodjelci rade praksu, a neke od radova uspiju i prodati. Drugih vannastavnih aktivnosti unutar škole nema, ali ravnatelj napominje da je znatan broj učenika u Kulturno – umjetničkim društvima, u Đurđenovcu, te okolnim mjestima.

Učenici ove škole ostvarili su i neke zapažene rezultate na županijskim i državnim natjecanjima.

– Znatan broj šumarskih tehničara iz naše škole nastavlja obrazovanje na fakultetima i veleučilištima. Na natjecanjima između šumarskih škola u Hrvatskoj uvijek smo u vrhu, s tim da smo prošle godine malo podbacili osvojivši na državnom natjecanju tek šesto mjesto, govori nam ravnatelj Horvat.

Inače u srednju školu Josip Kozarac u Đurđenovac išlo je i nekoliko značajnijih pojedinaca poput slikara Drage Takača, jednog od najpoznatijih slikara hrvatske naive. Akademski slikar Mile Nekić, također je išao u srednju školu u Đurđenovcu. Među poznatim izdancima ove škole svakako su i hrvatski kuglački reprezentativci i svjetski prvaci Matko Bulka i Igor Šerkezi, koji trenutno nastupaju za kuglački klub Konikom Osijek.

Srednja škola s najmanje učenika u državi: Uspješni na natjecanjima, a od radova uspiju i zaraditi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap