Pretraga

Srednjoškolci otkrili da mediji neobjektivno prate predizbornu kampanju za sabor

A- A+

Maturanti Klasične gimnazije fra Marijana Lanosović su deset dana pratili objave u dva lokalna i dva državna novinska portala. Iako su i očekivali pristranost medija, ipak su ih iznenadili statistički podaci koje su dobili analizom članaka iz Večernjeg i Jutarnjeg, SBPlus-a te Brodoportala.

foto: Flickr

Prema zaključku njihovog projektnog zadatka, rezultati analize medijskog sadržaja pokazali su da ni jedan od četiri portala nisu objektivno prenijeli događanja iz predizborne kampanje. Pristranost se očitovala u broju, ali i u načinu pisanja.

Izdvojeni članak

Izborna abeceda: Sve što trebate znati o izborima!

‘Ovaj projekt omogućio nam je da shvatimo da nije sve onako kakvim se prikazuje’

– Ovaj projekt omogućio nam je da promijenimo perspektivu i da shvatimo da nije sve onako kakvim se prikazuje. Pročitavši članak o istom događaju na četiri različita portala moglo se zaključiti da se u medijima istina može oblikovati ovisno o željama onoga tko ima moć odlučivanja, bila to vlada, oporba ili netko treći, napisali su učenici 4. a razreda Marin Ćuk i Matilda Pudić u evaluaciji projekta.

Smatraju kako medijski prostor tijekom predizborne kampanje zakupljuju razne političke stranke kako bi predstavile svoje programe i prikazale se u najboljem svjetlu te da je zbog toga ono što čitamo samo ono što određeni političari žele da znamo, odnosno ono za što su novinari plaćeni.

Izdvojeni članak

Pet predizbornih zahtjeva za bolji život mladih

Sloboda donosi i odgovornost

– Profesorica nam je ukazala na našu građansku dužnost, ali i na odgovornost koju ona donosi. Pri odlučivanju treba uzeti u obzir sve dostupne izvore. Dužni smo ispitati i analizirati vjerodostojnost onoga što gledamo, čitamo i što nam se predstavlja kao neupitna istina te postavljati pitanja na koja ćemo uporno tražiti odgovore u cilju stjecanja znanja o našem društvu i svemu što nas okružuje, a samim time i o politici, napisali su Marin i Matilda iz Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića.

Učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića redovito imaju priliku sudjelovati u školskim projektima kroz koje naučeno gradivo iskorištavaju u praksi. Osim ove analize medijskog sadržaja, nedavno smo pisali i o projektu koji su maturanti ove škole također radili u sklopu nastave predmeta politika i gospodarstvo. Pogledajte i njihove duhovite videe.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap