Pretraga

Srednjoškolci u Petrinji zarađuju i unaprjeđuju nastavu proizvodeći čips, pivo i ajvar

A- A+

Srednja škola Petrinja već sedmu godinu u svom praktikumu prehrane praktično obrazuje veći broj učenika, a iz sezone u sezonu lepeza proizvoda koju nude tržištu je sve veća.

Najveća zamjerka domaćem srednjoškolskom obrazovanju je nedostatak praktične nastave. Upravo tome doskočili su u Srednjoj školi u Petrinji te već sedmu godinu za redom u sklopu projekta ‘Mi proizvodimo’ učenici stvaraju vlastite prehrambene proizvode.

Izdvojeni članak

Njegovo ime nosi najviše srednjih škola u Hrvatskoj

Ideja se, priča nam voditelj školskog praktikuma Ivo Jelečević, rodila kada su aplicirali za sredstva Cards programa vezanog uz proizvodnju i preradu hrane. Škola je imala tada, a ima i danas programe za obrazovanje cvjećara, vinara, voćara, vinogradara i prehrambenih tehničara, ali nisu imali sredstva za otvaranje praktikuma. Zbog toga su pisali spomenuti projekt, no novac nisu dobili.

Od čipsa i suhih šljiva do piva i ajvara

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac bez greške do zlata na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi


Zarada se ulaže u daljnji razvoj

Škola je opremila pedološki i enološki laboratorij, te se dobivene analize koriste za unapređivanje kvalitete i produktivnosti. Sredstva dobivena plasmanom naših proizvoda koriste se za nabavku sirovine, nove opreme i pribora, ambalažnih materijala i etiketa. Od ove školske godine ušlo se i u novi projekt takozvanog ‘Mesarskog praktikuma’ kroz koje će učenici imati priliku sudjelovati u praktičnoj nastavi za zanimanje mesara.

– Usprkos tome ostala je ideja da se u školi kroz praksu u području prehrane i poljoprivrede osiguraju kvalitetni uvjeti za stjecanje stručnih kompetencija. Dogovoreno je da fokus bude usmjeren na sušenje voća, povrća, i ljekovitog bilja po čemu smo i danas prepoznati u kraju, otkriva profesor Jelečević.

Iz godine u godinu nastajale su nove ideje te su od početne ponude čipsa od jabuka i suhih šljiva došli do bogate lepeze proizvoda poput kuhanog kravljeg sira, različitih vrsta peciva, jabučnog octa, jabučnog vina, mednog i vinskog octa, soka od jabuka, krušaka i šljiva, piva, pekmeza od šljive i ajvara.

U samu proizvodnju i distribuciju uključeno je 86 učenika i četiri profesora, a u poljoprivrednoj struci aktivnosti provodi 60 učenika i još sedam profesora.

– Vidljivo je kako smo tijekom proteklih godina napredovali. Moram istaknuti i da još uvijek postoji dovoljno energije, znanja i entuzijazma kod učenika i profesora da kroz tehnološke vježbe stvaramo nove proizvode koji će Srednju školu Petrinja pretvoriti u centar izvrsnosti, istaknuo je naš sugovornik dodavši.

Suradnja sa obrtničkim udrugama iz županije

Profesor Jelečević je istaknuo suradnju škole s pojedinim gospodarskim subjektima koja se odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva gdje se iskustva koriste na obostrano zadovoljstvo. Podršku poduzetni školarci dobivaju i od TZ Grada Petrinje.

– Koristimo svaku priliku da zajednički nastupimo na sajmovima i manifestacijama kako bismo promovirali grad, ali i našu ulogu u kraju. Osim toga lijepo surađujemo i s udrugama koje djeluju na području županije. U prvom redu mislim na pčelare, voćare i vinare, a imamo partnerski odnos i s drugim obrazovnim ustanovama u okolici, ponosno ističe Jelečević za portal Srednja.hr.

Dodaje još kako se nada da će ovakav pristup zaživjeti u cijelom obrazovnom sustavu te da će se škole diljem Lijepe naše natjecati kvalitetom i dobrim proizvodima.

– Na ovakav se način stječu kompetencije od kojih će učenici sigurno imati koristi kasnije te će biti generator razvoja gospodarstva u kraju. Spomenuti oblik izvođenja nastave je zahtjevan, ali i vrlo izazovan. Ipak uvijek se dolazi do novih rješenja i ideja tako da nikada nije dosadno ni učenicima ni profesorima što je vrlo bitno, zaključuje Ivo Jelečević, voditelj praktikuma prehrane Strukovne škole u Petrinji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap