Pretraga

Stigao novi Pravilnik o izvođenju izleta i ekskurzija, učenici u šoku: Ministarstvo zabranjuje maturalna putovanja u inozemstvo

A- A+

Učenici srednjih škola koji su planirali odlazak na maturalno putovanje u inozemstvo, moraju ga otkazati. Naime, ovih je dana na snagu stupio Pravilnik o izmjenama Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole. Prema njemu, organizirana putovanja učenika u inozemstvo više neće biti moguća. Brojni će tako, za novu destinaciju maturalca morati odabrati neki od hrvatskih gradova.

Piše: Žana Kakić

Screenshot: YouTube

Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole propisuju se načini, uvjeti, mjere sigurnosti te prava i obveze korisnika i davatelja usluga u aktivnostima vezanim uz izlete, ekskurzije i druge oblike odgojno-obrazovnih aktivnosti.

Izleti i ekskurzije u inozemstvo više nisu mogućnost

Izdvojeni članak

Ministarstva savjetuju izbjegavanje puta u Barcelonu, a neke škole sinoć već krenule u Španjolsku na maturalac

Već se neko vrijeme govori o potencijalnim izmjenama tog Pravilnika, a koje su na stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja i objavljene krajem prošloga tjedna. Definitivno jedna od najvećih novina u Pravilniku, a koja se posebice tiče onih koji su ove godine planirali odlazak na maturalno putovanje jest ta se ukida mogućnost organiziranih putovanja u inozemstvo.

Naime, novim člankom 6. u izmjenama Pravilnika, propisano je sljedeće:

– Prema trajanju izvanučionička nastava, odnosno izleti i ekskurzije, mogu biti poludnevni, dnevni ili višednevni. Izvanučionička nastava, odnosno izleti ili ekskurzije, mogu se ostvarivati u mjestu stanovanja, užem zavičaju ili drugom dijelu Republike Hrvatske, stoji u novom Pravilniku.

Tako su iz starog Pravilnika u istom članku izbačene riječi ‘ili u inozemstvu’.

Podsjećamo, osnovnoškolci su putovati u inozemstvo mogli samo uz pisanu suglasnost roditelja i odluku školskog odbora. Za srednjoškolce takvo ograničenje nije vrijedilo, ali prema novom Pravilniku niti jednima niti drugima izleti i ekskurzije u inozemstvo više nisu mogućnost.

Ministarstvo preporučuje veći broj maturalaca u Slavoniju i Liku

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su, uz izmjene ovog Pravilnika, objavili i njegovo kratko tumačenje. Kako kažu, ova odluka donesena je uz puno promišljanja i rasprave sa stručnjacima s područja sigurnosti, a pri njenu donošenju vodilo se računa i o velikom turističkom potencijalu Hrvatske.

Izdvojeni članak

Upitne ekskurzije u Španjolskoj!? MZO ispituje sigurnosne aspekte odlaska na maturalac u ovu zemlju

– Donoseći ovu odluku, prvenstveno nam je na umu bila sigurnost učenika, kao i nastavnika koji na to putovanje odlaze kao pratnja. Osim toga, turistički potencijal naše zemlje jako je velik, a brojni učenici s njim još uvijek nisu dovoljno upoznati. Dobro poznavanje povijesnih, kao i geografskih značajki Hrvatske trebao bi biti jedan od ključni obrazovnih ishoda, poručuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U tekstu tumačenja novog Pravilnika nalaze se i preporuke koja bi područja učenici trebali više posjećivati u okviru izvanučioničke nastave, tj. izleta i maturalnih putovanja.

– Jasno nam je da je učenicima završnih razreda srednjih škola maturalno putovanje jedno od iskustava koje će pamtiti i prepričavati čitav svoj život. Zašto te uspomene ne bi stekli u Hrvatskoj?(…) Svjesni smo kako će učenicima koji maturalno putovanje prema novom Pravilniku moraju organizirati u Hrvatskoj, vjerojatno biti atraktivniji odlazak u primorske krajeve Lijepe naše. No, preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za škole jest ta da prilikom organizacije maturalnih putovanja potenciraju odlaske u Slavoniju, Hrvatsko zagorje i Liku. Kontinentalni dio Hrvatske nepravedno je zanemaren, a učenici ondje imaju mnogo toga za naučiti, zaključuju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dodaju, učenici koji su ove godinu planirali na maturalno putovanje u inozemstvo, morat će raskinuti ugovore s agencijom. Hoće li to biti moguće i hoće li ostvariti povrat uplaćenog novca, predstoji vidjeti, ali iz Ministarstva tvrde – sigurni su da će škole roditelji i agencije ipak uspjeti doći do kompromisa.

Sretan vam prvi april svima! Više o našim prvoaprilskim vijestima pročitajte ovdje

Copy link
Powered by Social Snap