Pretraga

Što napraviti kad vas nastavnik ili profesor ne voli

A- A+

Kad ste tinejdžer često mislite da vas nitko ne voli pa tako i nastavnici ili profesori. Međutim, ponakad nije riječ o umišljanju jer profesorima nikad nisu jednako dragi baš svi učenici kojima predaju. Već u samom njihovu nastupu možete zaključiti gaje li prema vama simatije ili antipatije. Ako niste jedan od onih problematičnih učenika, evo što možete napraviti kako biste popravili dojam koji ostavljate na svoje predavače.

Nemoguće je da se u razredu od 30-ak učenika profesorima svi svide na isti načni te je logično da ponekad gaje određene antipatije prema nekima od njih. Iako ne bi smjeli pokazivati kako netko na njih nije ostavio dobra utisak, ponekad svojim ponašanjem otkriju tko im je u odjeljenju miljenik, a tko manje simpatičan učenik. Ako se igrom slučaja nađete u drugoj skupini, evo što trebate napraviti kako biste popravili dojam.

Izdvojeni članak

Sveučilišni profesori poučavaju svoje studente hakiranju

Pokažite zanimanje za predmet

Koliko god se na prvu ne svidjeli nekom nastavniku ili profesoru, ako pokažete da vas zanima ono što pričaju, promijenit će mišljenje o vama. Na primjer profesori cijene to što pratite njihova predavanja, iako su možda svjesni da se ne radi o najzanimljivijem gradivu. Stoga, ako vas i ne zanima, žrtvujte se tih 45 minuta jer će vam to donijeti dodatne bodove prilikom formiranja zaključne ocjene, kao i za vrijeme testiranja.

Budite aktivni

Najgora situacija u kojoj se možete naći kod profesora kojemu niste pretjerano dragi je ta da vam tijekom nastave postavi pitanje, a vi ga uopće ne doživite. Malo aktivnosti vam ne iziskuje previše truda, ali će vam pomoći u popravljanju dojma kod vaših predavača. Javljate se za vrijeme sata i shvatite da nema veze znate li točan odgovor jer će profesori zapamtiti da se trudite.

Izdvojeni članak

Najraširenije predrasude o nastavnicima

Komunikacija je ključ uspjeha

Ponekad je dobro i nakon što zazvoni zvono za kraj sata otići do profesora te ga zamoliti da vam objasni dio koji niste najbolje shvatili, ali niste stigli unutar školskog sata postaviti pitanje. Nemojte na to gledati kao na ulizivanje, jer je stvar u tome da pokušavate promijeniti njihovo mišljenje. Također ne znači da uvijek morate potvrđivati sve što govore. Zapravo je puno bolja opcija izreći svoje mišljenje iako je suprotno od profesorova, ali na lijep način bez prepiranja i izazivanja konflikta.

Zapisujte dok oni pričaju

Postoji još jedan jako dobra trik kako prouzrokovati to da vas profesori privole, a radi se o zapisivanju njihovih riječi i onda kad nisu striktno naglasili da trebate zapisivati. Osim što ćete sebi olakšati učenje, profesori će vas početi gledati drugim očima.

Dobro se odnosite prema kolegama

Dok su se prethodno navedene stvari odnosile izravno na profesore, ne smijete zanemariti ni odnos s kolegama iz razreda. Nastavnici kao i profesori ne vole one učenike koji su sebični te ne žele drugima pomagati. To je samo razlog više zašto ne smijete biti zajedljivi ili bezobrazni prema svojim kolegama, jer na taj način narušavate i vlastiti odnos s predavačima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap