Pretraga

Susjedna država sprema veliku akciju testiranja: Učenici će se testirati – sami!

A- A+

U Sloveniji škole trenutno rade na daljinu, no uskoro bi se mogle otvoriti. Prema najavama tamošnjeg resornog ministarstva, za školarce i njihove nastavnike osigurat će testove za jednostavno i brzo samotesitranje na koronavirus. Zasad su ih naručili 300.000, a cijenu jednoga država plaća 1,49 eura (nešto više 11 kuna).

foto: Mufid Majnun / Unsplash

Slovensko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta predložilo je, kako kažu, ponavljajuće dobrovoljno samotestiranje učenika neinvazivnim brzim metodama kod kuće.

– Važnost takvih testova je u tome što su izuzetno dostupni i što ih je moguće lako ponoviti, naročito u skupinama u kojima rad s “mjehurićima” dokazano donosi koristi, pojašnjavaju iz Ministarstva, dodajući kako studije potvrđuju da je to osobito istinito u identificiranju asimptomatskih infekcija, jer takvi testovi omogućuju trenutno otkrivanje infekcije i tako prekidaju lanac prijenosa infekcije.

Tamošnji Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu ispitao je moguće načine neinvazivnog testiranja i procijenio da je najprikladniji bris vanjskog dijela nosa u djece. Detalje, napominju, još dogovaraju.

Također, navode da pripremaju film i letak s uputama kako izvesti test, kojim bi se učenici trebali sami testirati.

U drugoj polovici travnja trebalo bi započeti samoispitivanje posljednje trijade osnovnih škola (učenika od 7. – 9. razreda) i učenika kod kuće. Kažu kako su naručili 300.000 neinvazivnih testova te da je cijena jednog testa 1,49 eura, što državu ukupno košta oko pola milijuna eura.

– U slučaju pozitivnog testa, samotestirani će sa svojim liječnikom obaviti potvrdni PCR test. Cilj uvođenja takvog probirnog testiranja je također osnažiti građane da mogu samostalno upravljati epidemijom, zaključuju iz slovenskog ministarstva.

Susjedna država sprema veliku akciju testiranja: Učenici će se testirati – sami!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap