Svaka čast! Zagrebački gimnazijalac ‘pobrao’ zlato na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi

U konkurenciji mladih iz 50 zemalja svijeta koji su sudjelovali na ovogodišnjoj Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi, učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina Viktor Mršić, osvojio je zlato. Osim njega, na Olimpijadi je sudjelovala i učenica Klasične gimnazije Tara Jović. Tim izvrsnim postignućima hrvatski srednjoškolci nastavljaju nizati svjetske uspjehe u području poznavanja filozofije.

foto: pixabay

Viktor Mršić, maturant Gimnazije Lucijana Vranjanjina jučer je iz Rima kući ponio zlatno odličje. Ondje se, naime, održavala 27. Međunarodna filozofska olimpijada. Riječ je o događaju koji okuplja mlade iz 50 zemalja svijeta, a hrvatski su se srednjoškolci na Olimpijadu kvalificirali nakon državne razine natjecanja iz filozofije.

Osim zlatnog Viktora, na Olimpijadi je sudjelovala i Tara Jović iz Klasične gimnazije u Zagrebu te nastavnica Ivana Bogović i voditelj Hrvatske delegacije na IPO-u Bruno Ćurko s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, HINA-inu vijest prenosi Dnevnik.hr.

Naklon do poda: Hrvatski srednjoškolci se s međunarodnih olimpijada vratili sa sedam medalja

Ovo nije prvo odličje koje su naši mladi filozofi odnijeli među svjetskom konkurencijom.

Hrvatska na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi sudjeluje od 2007. U 12 godina sudjelovanja osvojili smo po dvije srebrene i brončane medalje, četiri medalje časti (4. mjesto) i jednu počasnu medalju (5. mjesto), prenosi isti izvor.

Treba istaknuti da ti uspjesi hrvatske učenike svrstavaju među najuspješnije na svijetu u poznavanju filozofije.

Kako izvještava Udruga Mala filozofija, zlatnu medalju je, uz Viktora, osvojila i mlada Ruskinja Ksenija Korotenko.

Odgovori