Pretraga

Sve hrvatske škole dobivaju društvenu igricu za financijsku pismenost mladih

A- A+

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) zajedno s predstavnicima društava za osiguranje, uz pokroviteljstvo Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavio je edukativnu društvenu igru ‘Manje rizika – više zabave’ s ciljem podizanja razine financijskog obrazovanja mladih. Igra je namijenjena mladima, a distribuirat će se svim osnovnim i srednjim školama uoči Svjetskog i Europskog tjedna novca (27. ožujka do 2. travnja), temeljem suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja i pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

foto: arhiva HUO

Podizanje svijesti o rizicima koji nas okružuju, važnost osiguranja života i imovine te podizanje svijesti o nužnosti dobrovoljne mirovinske štednje, važni su zamlade, koji s tim stvarima baš i nisu upoznati. U tu je svrhu Hrvatski ured za osiguranje razbio igru Manje rizika – više zabave, kojom se nastoji kroz zabavu probuditi svijest o riziku te upoznati mlade s mogućnostima upravljanja rizicima koje nudi osiguranje u rješavanju životnih problema u različitim fazama života.

‘Znanje je najbolje osiguranje’

Ovo je nastavak dugogodišnjeg rada na financijskom opismenjavanju mladih na području osiguranja, koje HUO i društva za osiguranje organiziraju poput predavanja i radionica, natječaja za najbolji video uradak ili završni diplomski rad iz područja osiguranja, edukativnih nagradnih igri i brojnih drugih aktivnosti, a sve pod sloganom ‘Znanje je najbolje osiguranje’.

– Pozivamo sve učenike, potražite školski primjerak društvene igre, jer omogućuje upravo vama mladima da unaprijedite svoja znanja o financijskim pojmovima, naučite što znači biti svjestan financijskih mogućnosti i rizika kako bi planirali sigurniju budućnost jer znanje je najbolje osiguranje, izjavio je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje, prilikom predstavljanja igre.

Konferenciji za medije nazočila je i Sanja Putica, pomoćnica ministra Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava inicijativu Hrvatskog ureda za osiguranje u promoviranju i distribuciji edukativne društvene igre Manje rizika više zabave, koja je pripremljena u okviru aktivnosti vezanih za obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca i koja će, uvjerena sam, doprinijeti kvaliteti financijskog obrazovanja u hrvatskim školama, kazala je Putica.

Predstavnici društava za osiguranje Marijan Kralj, član Uprave Croatia osiguranja i Tatjana Račić Žlibar, članica Uprave Uniqa osiguranja i zamjenica predsjednika Upravnog odbora HUO-a, naglasili su nužnost financijskog obrazovanja te predstavili neke od svojih aktivnosti.


Kako se igra?

Cilj igre ‘Manje rizika – više zabave’ je proći kroz pojedinačne faze života i sa što manje pretrpljenih šteta od rizika doći do cilja: ostarjeti zdravo i sretno. Namijenjena je za mlade od 12 godina nadalje, te za osobe koje raspolažu znanjem o osiguranju. Igra se kroz igru uloga: dijete, tinejdžer, mlađa odrasla osoba, roditelji, djedovi i bake te stručnjak/stručnjakinja koji provjerava točnost odgovora. Igrači povlače karticu uloge, analiziraju činjenično stranje i prezentiraju prijedlog rješenja koji se boduje od 0 do 3. Bodovi se zbrajaju, za svaki dobiveni bod, igrač se pomiče za jedno polje dalje. ‘Manje rizika – više zabave’ može se opisati kao kombinacija najboljih društvenih igara uz igru uloga rizičnih situacija na zabavan način.

Prvu partiju na današnjem su predstavljanju odigrali Damir Kedžo i studenti ekonomskih grupa predmeta koji će u organizaciji HUO-a promovirati igru u školama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.