Pretraga

Sve je manje upisanih u prve razrede, u godinu dana zatvorilo se 49 škola

A- A+

Da je demografska slika Hrvatske sve lošija, potvrđuje činjenica kako će ove godine prve razrede osnovnih i srednjih škola prvi puta ukupno pohađati gotovo četiri tisuće učenika manje u odnosu na prošlu godinu. Smanjenje broja učenika utjecalo je i na broj osnovnih škola – u odnosu na 2014./2015. broj osnovnih škola godinu nakon bio je manji za 49, a situacija će se ove godine neznatno promijeniti.

Flickr; Max Klingensmith

Čak 1.375 ‘prvaščića’ manje krenut će u prvi razred osnovne škole ove školske godine. Situacija u srednjim školama još je gora, po prvi je puta prvi razred srednje škole upisalo 2.609 učenika manje nego lani.

Izdvojeni članak

Započeo naknadni rok upisa u srednje škole, preostalo čak 5.739 slobodnih mjesta

Četiri tisuće manje upisanih u prve razrede

Školske godine 2015./2016., prema podacima Državnog zavoda za statistiku, na početku školske godine 42.828 učenika bilo je upisano prvi puta u prvi razred srednjih škola. Ove je godine ta brojka drastično manja, a u srednjoškolskim će klupama prvih razreda, prema trenutnim podacima, sjediti 40.219 učenika, što je 2.609 učenika manje. No, moramo napomenuti, ovi podaci nisu konačni i u vrlo maloj mjeri mogu se promijeniti.

– Budući da imamo još jedan naknadni upisni rok za upis u prvi razred srednje škole, koji traje od 5. do 9. rujna 2016. godine, moguće je da će se taj broj povećati. Sukladno članku 139. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, školske ustanove tražene podatke unose u e-Maticu do 30. rujna tekuće godine. Tek nakon tog datuma Ministarstvo će raspolagati relevantnim podatcima, objašnjavaju iz MZOS-a.

Podsjećamo, na prošlom, jesenskom roku, u srednju se školu upisalo oko tisuću učenika, pa je za ovaj posljednji naknadni rok upisa u srednje škole ostalo čak 5.739 nepopunjenih mjesta.

Situacija je nešto blaža kada su u pitanju osnovne škole. Prema podacima za školsku godinu 2015./2016. u prve je razrede osnovnih škola krenula 41.878 učenika. Ove godine ‘prvašića’ je 40.503, dakle za 1.375 manje u odnosu na lani.

Izdvojeni članak

Najlošiji ministar obrazovanja Šustar pozdravio školarce uz ambiciozne planove za novu školsku godinu

Velik pad broja osnovnih škola

Manji broj učenika trebao bi značiti i manji broj škola, što je slučaj kada su u pitanju osnovne. U posljednjih pet godina, najviše je osnovnih škola bilo 2013./2014. godine, njih 2.162.

Najviše zabrinjava činjenica što se prošle godine u odnosu na prethodnu broj škola smanjio za 49. Naime u školskoj godini 2014./2015. bilo je 2.157 osnovnih škola, a 2015./2016. bilo je 2.108 škola. Situacije se neće poboljšati niti ove godine.

– Broj matičnih osnovnih škola u odnosu na prošlu školsku godinu neznatno će se promijeniti jer od početka školske godine 2016./2017. s radom su započele Osnovna škola Malinska-Dubašnica na otoku Krku i Osnovna škola Lotrščak u Zagrebu, rekli su nam iz Ministarstva.

Najviše se škola, prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva, zatvorilo u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. U tim je županijama broj škola prošle godine, u odnosu na prethodnu, pao za čak deset.
Samo Grad Zagreb bilježi porast škola, a lani ih je bilo čak šest više u odnosu na školsku godinu prije.

U posljednjih 5 godina Ministarstvo nije zatvorilo niti jednu područnu školu, a neke od njih zbog broja učenika postale su matične.

– U slučaju da u nekoj od područnih škola nema učenika, u njoj se privremeno ne održava nastava, objasnili su iz MZOS-a.

Trenutno je najviše osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 205, dok ih je najmanje u Ličko-senjskoj, samo 49.

Broj osnovnih škola u Hrvatskoj (za povećanje: desni klik -> ‘Pogledaj sliku’)

Pad broja učenika u srednjim školama nije negativno utjecao na broj škola

Situacija je, unatoč još većem padu broja učenika, u srednjim školama potpuno drugačija. Još u školskoj godini 2011. broj srednjih škola bio je 408. Prošle godine u Hrvatskoj je ukupno bilo 417 srednjih škola, što bi značilo da se u posljednjih pet godina otvorilo devet novih škola.

Najviše srednjih škola dobila je Varaždinska županija, njih tri. Po dvije škole otvorene su u Požeško- slavonskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a po jedna je otvorena na području Zagrebačke i Međimurske županije.

Sveukupno gledano, najviše je Srednjih škola na području grada Zagreba, njih 79, a najmanje u Ličko- senjskoj županiji, njih svega pet.

Broj srednjih škola u Hrvatskoj (za povećanje: desni klik -> ‘Pogledaj sliku’)

Share via
Copy link
Powered by Social Snap