Pretraga

Svi slovenski učenici krenut će u škole 1. rujna: Poznato koja ih pravila očekuju

A- A+

Slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Simona Kustec odlučila je aktivirati B model nastave. To znači da će 1. rujna svi tamošnji učenici krenuti na nastavu, uz obvezno pridržavanje higijenskih mjera. Proučili smo kako bi  im nastava trebala izgledati.

foto: Deleece Cook za Unsplash

– Spremni smo početi školsku godinu aktivacijom B modela. To znači da 1. rujna u školu idu svi učenici, rekla je već nekoliko puta Slovenska ministrica obrazovanja, znanosti i sporta Simona Kustec.

Slovenija je, naime, razvila četiri modela (s dva podmodela) nastave u idućoj školskoj godini. Odluku o tome koji će se model upotrebljavati donosi Vlada, odnosno ministrica, no njezina odluka vrijedi za cijelu Sloveniju.

foto: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

U A modelu učenici se školuju u školi, mogli bismo reći kao nekada. U B modelu, koji je ministrica odlučila aktivirati, također svi učenici idu u školu, ali uz pridržavanje epidemioloških mjera njihova Nacionalnog instituta za javno zdravlje (pandana našem HZJZ-u). Po C modelu u školu bi išli samo učenici nižih razreda dok bi se oni viših školovali na daljinu. D model značio bi da se svi učenici školuju na daljinu.

Ministrica se, unatoč mnogobrojnim kritikama, ipak odlučila za B model.

– Ako se u praksi pokaže da postoje neki problemi, zajedno ćemo ih otvoriti i zajedno riješiti. Kada se pojave problemi, moraju nas voditi temeljna načela međusobnog sudjelovanja, pomoći, razumijevanja, strpljivosti i mirnoga sustava, kazala je ministrica.

Istražili smo malo što sve definira B model i kako će izgledati nastava.

Kad se primjete simptomi, učenik se izdavaja iz skupine

Škole najprije moraju obavijestiti roditelje i učenike da u školu mogu dolaziti samo zdravi učenici.

Izdvojeni članak

Ministar Fuchs rekao kada će se znati hoće li učenici morati nositi maske

Ako nastavnik prepozna da netko od učenika ima simptome i znakove koronavirusa ili neke druge bolesti, učenika vodi u poseban prostor te o tome obavještava njegove roditelje koji ga preuzimaju.

Svi prostori škole dnevno se čiste i dezinficiraju.

Nastava se odvija u matičnim učionicama razreda ili vani. Međutim, može se odvijati i u specijalnim učionicama ili laboratorijima, ali se oni dezinficiraju prije dolaska svake nove skupine.

Imat će i tjelesni, no na ručak idu razred po razred

Odvijat će se i tjelesni, međutim bez miješanja učenika različitih razreda. Prije svake skupine dezinficirat će se čak i garderobe.

Učenici mogu ići i na izborne predmete, ali škola vodi popis sudionika svake aktivnosti.

Međuobrok se organizira u učionicama, a na ručak dolaze u određeno vrijeme kako bi se izbjeglo grupiranje velikog broja djece.

Radit će i školske knjižnice, uz pridržavanje higijenskih mjera.

Učenici ne bi trebali dijeliti pribor, a ako baš moraju, onda bi ga trebali dezinficirati. Učitelj je obvezan da ih na to upozori.

Bez maski u učionicama

Učenici različitih razreda se međusobno ne miješaju već koriste razmak od 1,5 do 2 metra.

Što se tiče dodatne pomoći, odnosno dopunske nastave, koriste se higijenski napuci, a odrasla osoba mora koristiti razmak od učenika i nositi masku).

U učionici u kojoj su učenici istog razreda ne nosi se maska. Ako ne koriste razmak od učenika, učitelji tada trebaju nositi maske. No, učitelji, kao i sve druge odrasle osobe, maske su obvezni nositi i u skupnim prostorijama.

Roditeljski sastanci preporučuju se izvoditi na daljinu, telefonski ili internetom, no dopušteno je da se – uz razmak – odvijaju i uživo.

Dio je ovo samo opsežnih uputa koje je za svaki scenarij izradilo tamošnje Ministarstvo. Upute imaju 100 stranica, a možete ih pronaći online.

Budući da je izgledno kako će Hrvatska postupiti slično kao i Slovenija, možda nam činjenica da nastava u Sloveniji počinje tjedan dana ranije ode u prilog.

Svi slovenski učenici krenut će u škole 1. rujna: Poznato koja ih pravila očekuju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap