Pretraga

Svoju plaću daje siromašnima: Najbolji nastavnik svijeta nagrađen s milijun dolara

A- A+

Zaklada Varkey i ove je godine dodijelila Global Teacher Prize, nagradu koja se dodjeljuje najboljim učiteljicama i učiteljima svijeta. Ovogodišnji dobitnik tog priznanja koje sa sobom donosi i novčanu nagradu od milijun dolara je Peter Tabichi, franjevac te nastavnik matematike i fizike iz Kenije koji 80% svoje plaće poklanja u dobrotvorne svrhe.

Screenshot: YouTube

Peter Tabiachi nastavnik je u srednjoj školi Keriko Mixed Day. Ta se škola nalazi u mjestu Pwani Village u Keniji, a 95% učenika škole dolazi iz siromašnih obitelji i gotovo trećina njih nema jednog ili nijednog roditelja.

‘Ključ koji otključava potencijal učenika’

U mjestu u kojemu su suša i glad česte pojave, a visok je postotak onih koji su ovisni o drogama, prerano napuštanje obrazovanja nije rijetkost.

Izdvojeni članak

Poznata imena 480 najboljih hrvatskih nastavnika: Provjerite je li na popisu i neki vaš

– Vidjeti kako znanje, vještine i samouvjerenost kod mojih učenika raste, najveća je radost u nastavničkom poslu! Najveće je zadovoljstvo gledati kako postaju otporni, kreativni i produktivni pripadnici društva i znati da sam ja ključ koji otključava njihov potencijal, smatra Peter.

U njegovoj školi na 58 učenika dolazi jedan nastavnik, postoji jedno računalo za sve, a da bi uopće stigli na nastavu neki učenici pješače i do sedam kilometara. Usmjeravati učenike na pravi put u takvim uvjetima nije nimalo lagan zadatak.

Nastavnik Peter pokrenuo je klub za poticanje talentiranih učenika te je proširio školski prirodoslovni klub. Prošle godine bio je mentor učenicima na kenijskom Sajmu znanosti i inženjerstva za kojeg su njegovi učenici izumili uređaj koji će gluhim i slijepim ljudima pomoći u mjerenju objekata. Na tom su natjecanju pobijedili u kategoriji javnih škola. Matematički tim kojeg Peter vodi kvalificirao se na veliko matematičko natjecanje INTEL International Science and Engineering Fair 2019 koje se održava u SAD-u u Arizoni, a za kojega se tim sada intenzivno priprema.

Većinu plaće daje u dobrotovrne svrhe

Izdvojeni članak

Spriječila tri samoubojstva: Najučiteljica svijeta nagrađena s milijun dolara

Sa svojih četvero kolega, učenicima koji postižu slabije rezultate Peter besplatno daje privatne instrukcije. I sada slijedi možda najdirljiviji dio čitave priče o ovom kenijskom nastavniku. Svakoga vikenda Peter posjećuje domove svojih učenika i upoznaje se s izazovima svake od njihovih obitelji, a čak 80% svoje plaće daje u dobrotvorne svrhe.

A sav taj trud i rad urodili su plodom. Broj upisane djece u školu udvostručio se u protekle tri godine. Broj slučajeva problematičnog ponašanja s 30 pao je na tri tjedno. U 2017. 16 od 59 učenike upisalo je fakultet, a u 2018. njih čak 26 otišlo je po završetku škole Keriko Mixed Day studirati.

Ovogodišnja nagrada Varkey zaklade za najboljeg učitelja svijeta otišla je upravo u Peterove ruke, a uručio mu ju je poznati glumac Hugh Jackman. Novčani iznos nagrade je milijun dolara.

– Promijenio je živote svojih učenika na razne načine, uključujući i pokretanje znanstvenih klubova, kao i promociju pomirbe među različitim etničkim i religijskim grupama u svojoj zajednici, stoji u obrazloženju dodjele nagrade.

Svoju plaću daje siromašnima: Najbolji nastavnik svijeta nagrađen s milijun dolara
Share via
Copy link
Powered by Social Snap