Pretraga

Tipovi profesora s kojima ćete se susresti tijekom školovanja

A- A+

Tijekom osnovne i srednje škole te fakulteta susrest ćete se s raznim tipovima osoba čiji je posao prenijeti svoje znanje na vas. Među desecima profesora koji će vas podučavati, postoji nekoliko tipova koji se posebno ističu.

Za vremena provedenog u učionicama i predavaonicama školarci i studenti se susreću s desecima različitih profesora. Svaka generacija pamti one stroge na čijoj nastavi se ne čuje ni muha, ali i onih na oprečnoj strani koji nikako ne uspjevaju smiriti prepuni razred ili dvoranu. Postoji nekoliko tipova profesora koji se većini urežu u pamćenje, a u nastavku provjerite jesmo li otkrili ijednog vašeg učitelja, nastavnika ili profesora.

Izdvojeni članak

Facebook grupa ‘Najljepše profesorice’: Učenici krišom slikaju profesorice i šalju ‘materijal’ na stranicu

Mladi i nadobudni u želji da izgrade autoritet

Prema brojnim učenicima i studentima, u najgoru skupinu profesora spadaju mladi i nadobudni koji žele izgraditi autoritet pa se uzdižu visoko iznad vas iako ste moguće svega nekoliko godina razlike. Ovaj tip profesora neumoljiv je u svakom pogledu, oštro i preozbiljno pristupaju svakom zadatku, čak i kad nije potrebna tolika doza profesionalizma. Najčešće uvode nova pravila kojih se nikad nitko u vašoj obrazovoj ustanovi nije pridržavao.

Plahi i nemoćni protiv razjarene mase

Na suprotnoj strani nalaze se profesori i nastavnici kojima je cijeli život bila želja predavati u školi, no nikako ne mogu nadjačati brojčano nadmoćnu masu. Na njihovoj nastavi atmosfera je približno jednaka onoj u kafićima.

Izdvojeni članak

Splitska nastavnica ostavila gotovo milijun kuna malim Vukovarcima

Simpatični i spremi vas izvući iz nevolje

Omiljeni su u cijelom razredu, ili pak školi, jer se djelomično ponašaju poput vas. Otkrivaju vam ‘mračne tajne’ iz zbornice ili dekanata, a kad zabrljate, spremni su izreći malu laž i tražiti da to ostane među vama kako bi vas zvukli iz problema.

Profesori starog kova

Umjesto novih metoda kažnjavanja, profesori staroga kova i dalje vas šalju u kut da klečite na kukuruzu, šibaju po dlanovima ili smatraju da imaju potpuno pravo udariti vas ako ne znate odgovor na njihovo pitanje.

Izdvojeni članak

Evo kako ćete prepoznati profesora ili učitelja

Strah i trepet u cijeloj školi

U većini slučajeva ‘najstrašniji’ su profesori koji predaju najzahtjevnije predmete. Stoga su u srednjim školama nastavnici iz matematike ili fizike prvenstveno strah i trepet među svim učenicima. Nikad nikoga nisu udaljili s nastave ili kaznili jer za to nemaju potrebu. Dovoljno je da se namršte i nitko u učionici ili predavaonici ne diše.

Zaboravni u poodmakloj dobi

Za razliku od prethodnog tipa, svi pamtimo bar jednog profesora kojeg od mirovine dijeli vrlo kratak period pa se ne žele zamjeriti ikome ili raditi bauka od svog predmeta. Pomalo su zaboravni pa se zna dogoditi da uopće ne primijete kako nekolicina učenika ne prisustvuje nastavi.

Izdvojeni članak

Omraženi profesor iznenadio sve kad se otkrilo što radi nakon nastave

Nehumoristični, iako su uvjereni u suprotno

Vjerojatno vam je nekada predavao i profesor koji je bio uvjeren da su njegovi vicevi urnebesni, a nije shvaćao da se učenici najviše smiju upravo tome što su njegove stare i tisuću puta prožvakane šale potpuno nehumoristične.

U sve se miješa i sve zna

Srednjoškolci se vrlo često susreću i s profesorima koji moraju biti upućeni u apsolutno sve što se događa u školi. Stoga postoje oni koji znaju tko u razredu puši, tko je u vezi, tko se s kim posvađao ili pomirio i ostale sitnice koje se uopće ne tiču njihova predmeta ili općenito nastave.

Izdvojeni članak

Nastavnik tjelesnog se 40 godina slikao u istoj odjeći za godišnjak

Cinkaroši

U manjim sredinama roditelji znaju skoro svakog profesora koji podučava njihovu djecu, a nerijetko su prije mnogo godina i njima predavali. Stoga nema gore stvari od profesora cinkaroša koji vašim roditeljima podnose redoviti izvještaj. Zna se dogoditi i da vam listaju imenik i pamte ocjene kako bi vaši roditelji bili upućeni čak i kad za to samoinicijativno ne pokažu interes.

Zbunjeni i lakovjerni

Zadnju skupinu čine profesori koji će povjerovati u svaki vaš izgovor, ispriku za neučenje ili razlog zbog kojeg ste markirali sa sata. Također prilikom predavanja lekcije točno shvatite kako su literaturu naučili napamet. Svako vaše pitanje samo ih zbuni da ne znaju nastaviti s predavanjem, ali se zna dogoditi i da na pogrešan datum dođu s isprintanim testovima, kao i da ih smetete kako danas ne pišete test.

Tipovi profesora s kojima ćete se susresti tijekom školovanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap