Pretraga

Tomašević uvodi Građanski odgoj: Podsjećamo da u nekim školama nema zainteresiranih nastavnika koji bi ga predavali

A- A+

Zagrebački učenici dobit će novi izborni predmet. S istom smo rečenicom i lani najavili uvođenje Građanskog odgoja, za kojeg je tadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao da u školske klupe dolazi sa školskom godinom 2021./22. Uvođenje Odgoja i obrazovanja za aktivno građanstvo danas je najavio i novi gradonačelnik Tomislav Tomašević. No, podsjetimo kako je prošlogodišnje istraživanje gradskih institucija pokazalo da, unatoč tome što postoji interes djece, u 11 škola nema zainteresiranih nastavnika za predavanje tog predmeta.

nastava škola učionica

Foto: Taylor Wilcox; Unsplash

Uvesti izvannastavnu aktivnost Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo u osnovne i srednje škole, s ciljem pripreme učenika za preuzimanje svjesne, odgovorne i aktivne uloge u društvu te brige za javno dobro, zdrav način života i odgovorno upravljanje novcem, jedan je od ciljeva potpisanih u današnjem ugovoru o suradnji između platforme Možemo! i SDP-a u Zagrebu.

Zanimljivo, Grad je još za vrijeme stare gradske vlasti namjeravao uvesti Građanski odgoj. Čak nam je i Ivica Lovrić, tadašnji pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje kazao kako s izvođenjem novog predmeta moglo bi se krenuti od školske godine 2021./22. (dakle od ove jeseni).

Izdvojeni članak
nastava škola učionica

Grad Zagreb uvodi Građanski odgoj: Pitali smo ih kada učenici mogu očekivati prve sate novog predmeta

Važno pitanje: Ima li profesora voljnih predavati?

Međutim, pitanje je i tko bi će predavati Odgoj i obrazovanje za aktivno građanstvo. Jer, rezultati velikog istraživanja provedenog s ciljem uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u zagrebačkim školama, objavljeni početkom godine, pokazali su da, unatoč tome što bi u sedam osnovnih i četiri srednje škole učenici pohađali Građanski odgoj, taj predmet nitko od nastavnika u tim školama ne bi želio predavati.

Izdvojeni članak

U 11 zagrebačkih škola učenici bi upisali Građanski odgoj, no nema zainteresiranih nastavnika koji bi ga predavali

Od 1.910 zainteresiranih učenika, pokazalo je istraživanje, njih 257 (13,4%) već sad sudjeluje u toj izvannastavnoj aktivnosti. U 11 srednjih škola (19,64%) se Građanski odgoj i obrazovanje već provodi kao zasebna aktivnost. Hoće li Tomaševićeva vlast raditi novu anketu ili djelovati na temelju postojeće, još nije poznato.

Sukobi oko uvođenja

Uvođenje Građanskog odgoja još početkom 2018. inicirao je Matej Mišić, zastupnik SDP-a, koji je tada bio odbijen. Protiv GOO-a su 2018. bili gradski zastupnici stranaka Bandić Milan 365, HDZ i Neovisni za Hrvatsku.

– Učenje o solidarnosti i toleranciji nisu misao vodilja ove skupštinske većine. Danas je prošlost pobijedila budućnost, ali ne odustajemo od borbe za bolje i pravednije društvo, izjavio je tada Mišić.

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Dan Građanskog odgoja: Grad Zagreb odbio, a Osijek prihvatio novu izvannastavnu aktivnost