Pretraga

Traže se nastavnici koji će ocjenjivati maturu: ‘Naknade će biti uvećane u odnosu na prošlu godinu’

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja otvorio je javni poziv za izbor ocjenjivača ispita državne mature i to zadataka zatvorenog tipa. Prijaviti se mogu nastavnici četverogodišnjih/petogodišnjih srednjih škola, kao i nastavnici visokih škola. Kako je naveo ravnatelj NCVVO-a, za ovu godinu naknade za ocjenjivanje ispita bit će uvećane za deset posto po svakomu ispitu u odnosu na prošlu godinu.

matura_ocjenjivanje

Foto: srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je javni poziv za izbor ocjenjivačkih skupina na ovogodišnjoj državnoj maturi.

Osobe čiji srodnici u prvom stupnju polažu maturu ne mogu biti ocjenjivači

Mogu se prijaviti nastavnici srednjih četverogodišnjih/petogodišnjih škola i oni na visokim učilištima, s time da zadovoljavaju sljedeće uvjete:

  • završen sveučilišni diplomski studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili studij kojim se prema ranijim propisima stjecala visoka stručna sprema
  • radni odnos u srednjoj školi/visokomu učilištu u nastavi predmeta za koji se prijavljuju u posljednjim dvjema godinama
  • suglasnost ravnatelja škole/dekana visokoga učilišta za sudjelovanje u svim aktivnostima ocjenjivanja ispita državne mature.

Kandidati mogu biti pozvani na provjeru analize kvalitete ocjenjivanja, a u javno pozivu naglašeno je i da osobe čiji će srodnici u prvom stupnju polagati ispite na ovogodišnjoj maturi, ne mogu biti ocjenjivači. U prijavu je potrebno dostaviti životopis, presliku diplome, suglasnost ravnatelja škole/dekana visokoga učilišta o sudjelovanju kandidata u poslovima vrednovanja ispita državne mature u skladu sa zahtjevima Centra, presliku potvrde o sudjelovanju u vrednovanju zadataka otvorenoga tipa ako su kandidati
prethodnih godina sudjelovali u vrednovanju te izjavu o tome da ocjenjivač nije srodnik s maturantom.

Rok za slanje prijave je 20. veljače, a potrebne obrasce možete pronaći ovdje, dok se tekst javnog poziva nalazi pri dnu teksta, gdje se nalazi i raspored ocjenjivanja po predmetima.

Izdvojeni članak

Maturanti, pozor: Krenula je probna matura, NCVVO je objavio ispite

Za deset posto povećane naknade ocjenjivačima

Uz javni poziv, nastavnicima se pisanim putem obratio i ravnatelj Nacionalnog centra, Vinko Filipović, koji je najavio povećanje naknade za ocjenjivače.

– Kao što smo to činili i ranijih godina, ocjenjivači će se posebno educirati i pripremiti za ocjenjivanje s vrlo jasnim uputama kako pristupiti vrednovanju ispita uz stalnu pomoć mentora od kojih će u svakoj prilici moći dobiti dodatnu uputu. Pozivam da se jave oni koju su bili ocjenjivači ranijih godina, ali i ostali jer trebamo ponajbolje stručne i suradljive nastavnike. Osobito apeliram na prijavu nastavnika Hrvatskoga jezika, Engleskoga jezika i Matematike da se jave u što većemu broju jer za te predmete trebamo najveći broj ocjenjivača. Uvažavajući realne okolnosti, naknade za ocjenjivanje ispita bit će uvećane za deset posto po svakomu ispitu u odnosu na prošlu godinu, piše u Filipovićevu pismu.

Kako stoji u odluci o naknadama, ocjenjivač eseja dobit će 3,32 eura neto, odnosno 25 kuna, dok je lani naknada iznosila 23 kune po ispitu. Ocjenjivač sažetka, novo dijela ispita iz Hrvatskog, dobiva 1,86 eura neto, dakle 14 kuna po ispitu. Naknada ocjenjivačima Matematike na osnovnoj razini je 1,59 eura neto, odnosno 12 kuna po ispitu, dok je prošle godine iznosila 11 kuna. Ocjenjivači zadataka zatvorenog tipa na višoj razini Matematike dobivat će 3,32 eura neto, odnosno 25 kuna, dok je lani iznos bio 23 kune po ispitu. Naknade za ostale ispite možete vidjeti u dokumentu pri dnu teksta.

Budući da se matura odvija ljeti, kada su očekivane i više temperature, Filipović  je naglasio i da će prostor u kojemu će se ocjenjivati ispiti državne mature ostat će isti te moli one koji se javljaju da ‘računaju na sve objektivne okolnosti u lipnju i srpnju’.

– Ispiti državne mature su ispiti visokoga rizika pa su mjere i organizacija ocjenjivanja detaljno planirane kako se ni na koji način ne bi doveli u pitanje sigurnost i kvaliteta ocjenjivanja. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja treba kvalitetne suradnike jer ćemo samo tako moći unaprijediti vanjsko vrednovanje na dobrobit svih koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju naših učenika. Cilj je svega na temelju objektivnoga vrednovanja učeničkih postignuća kvalitetno poboljšati i unaprijediti odgojno-obrazovni sustav, stoji zaključno u Filipovićevu pismu.

U nastavku možete vidjeti čitav javni poziv, plan ocjenjivanja svakog od predmeta te na posljetku i odluku o naknadama za ocjenjivanje za 2022./23. Napomena: ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Javni poziv

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Raspored ocjenjivanja

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Naknade za ocjenjivanje ispita

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
matura_ocjenjivanje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap