Pretraga

Tražili smo HZJZ da nam pojasni zašto nekim učenicima preporučuje razmak od 1,5 metra, a nekima od dva

A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za škole u kojima piše kako minimalni fizički razmak između učenika viših razreda osnovnih škola mora biti 1,5 metara, dok srednjoškolcima poručuju da se drže dva metra jedni od drugih. Zamolili smo ih stoga da nam pojasne u čemu je razlika. Kažu da je to zbog potencijalnog većeg rizika srednjoškolaca.

foto: Andy Falconer za Unsplash

– Općenite preporuke za razmak u zatvorenom prostiru kreću se najčešće između 1,5 metara do 2 metra uz napomenu da sigurnost raste porastom razmaka. Spominju se i drugi razmaci što čak ovisi o metričkom sustavu koji se primjenjuje. Primjerice u američkoj literaturi se može naći preporuka o razmaku od 6 stopa što je 182,88 cm, kaže prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a, ujedno i v.d. zamjenice ravnatelja Krunoslava Capka.

Izdvojeni članak

Njemački RTL: Kakvog smisla imaju stroge mjere u školi, kad djeca putuju pretrpanim busevima?

Hrvatski zavod za javno zdravstvo zamolili smo ih stoga da nam pojasni zašto učenicima viših razreda osnovnih škola preporučuje 1,5 metara razmaka, a srednjoškolcima onaj od dva metra.

– Razlika je u ovom slučaju napravljena zbog potencijalnog povećanog rizika srednjoškolaca u odnosu na učenike OŠ koji proizlazi uz aktualne epidemiološke situacije (značajno više pozitivnih osoba u dobi do 15-18 godina nego u nižim dobnim skupinama) te činjenice da su srednjoškolci češće putnici i češće skloni sudjelovanju u grupiranjima (izlasci, druženja, putovanja i sl.), pojašnjava primarija Pavić Šimetin.

Zbog tog potencijalnog većeg rizika srednjoškolaca, zaključuje, preporučena je veća distanca koja može povećati sigurnosti učenika i nastavnika.

Podsjetimo, kako su jučer rekli u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ako će postojati uvjeti da se drže razmaka od 1,5 metara za više razrede osnovnih i 2 metra za učenike srednjih škola, hrvatski učenici neće morati nositi maske u razredu. Dakle, ili razmak ili maske.

Predstavljanje uputa pogledajte u videu na našem YouTube kanalu:

SUDJELUJTE U ANKETI:

Copy link
Powered by Social Snap