Pretraga

Tužan Dan učitelja: Preminuo legendarni profesor koji je obrazovao generacije učitelja

A- A+

Na Svjetski dan učitelja napustio nas je prof. emer. dr. sc. Milan Matijević, čovjek koji je na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu obrazovao generacije učitelja. Njegova mnogobrojna djela ostat će kao trajni znak rada na usavršavanju nastavničke profesije i rada s učenicima.

prof. emer. dr. sc. Milan Matijević | screenshot: YouTube

– Iako je u znanosti kojom se bavio postigao sve što se postići može, ostao je skroman, jednostavan, pristupačan i srdačan sa svakim.

Tako je profesor Ladislav Bongar opisao svog kolegu, pokojnog profesora Milana Matijevića.

– Jučer, 5. listopada 2020., na Svjetski dan učitelja, prestalo kucati srce prof. dr. sc. Milana Matijević, emeritusa, čovjeka koji je živio život učitelja, objavio je Učiteljski fakultet na kojem je Matijević radio desetljećima.

Njegovim odlaskom, poručuju s Učiteljskog, izgubio smo istaknutog stručnjaka u području pedagogije i andragogije koji je svojom neiscrpnom znanstvenom znatiželjom i energijom godinama unaprjeđivao sustav obrazovanja i obrazovanje učitelja u Republici Hrvatskoj.

– Ponajviše, svojim neupitnim povjerenjem u učitelja osigurao je dignitet učiteljskoj profesiji, kažu o profesoru.

U svojoj cjeloživotnoj karijeri profesor Matijević napisao je više od dvadeset knjiga i preko stotinu radova. Prema Google Scholaru, citiran je više od 2200 puta.

Bio je nositelj i predavač na desetak kolegija Učiteljskog fakulteta, kao što su: Didaktika, Nastavni kurikulum, Ocjenjivanje u osnovnoj školi, Alternativne škole, Medijska pedagogija,  Metodika nastavnih predmeta iz područja društvenih znanosti, Metodologija istraživanja odgoja i obrazovanja,…

Predavao je gotovo svim učiteljima koji predaju u Zagrebu, a bio je i dobitnik je Državne nagrade Ivan Filipović za životno djelo.

Od profesora Matijevića oprostilo se mnogo kolega i bivših studenata, a možda najdirljiviju poruku napisao je spomenuti Ladislav Bongar .

Tužan Dan učitelja: Preminuo legendarni profesor koji je obrazovao generacije učitelja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap