Pretraga

U Ministarstvu održan novi sastanak oko plaćanja probne mature nastavnicima, sindikat otkrio koji je dogovor

A- A+

Višemjesečna trakavica oko toga hoće li nastavnici biti plaćeni za rad na probnoj državnoj maturi, bliži se kraju. Prvo je Ministarstvo slalo poruku kako to ulazi u redovna zaduženja i neće biti plaćeno, pa su se nastavnici i sindikati pobunili. Sindikat Preporod javlja da će nastavnicima posao biti plaćen prema broju ispravljenih testova, a onima koji dežuraju na ispitu – prema broju sati.

Foto: srednja.hr

Kako smo doznali prije više mjeseci, ispite probne mature učenicima koji će ih pisati ocjenjivat će njihovi nastavnici. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama (NSZSŠH) prvi se javno pobunio protiv toga da nastavnicima taj posao ne bude dodatno plaćen. Budući da su brojni nastavnici odbili bez dodatne naknade preuzeti posao ispravljanja ispita, pojavila se ideja da bi ispite mogli ocjenjivati – učenici!

Ispravljanje će se plaćati po ispitu, dežurstvo po broju sati

Nakon što je tek kratko NSZSŠH priopćio da će rad na probnoj maturi ipak biti plaćen, iz Sindikata Preporod otkrili su detalje s jučerašnjeg sastanka na istu temu, na kojem je sudjelovao i ministar Radovan Fuchs.

– Nakon što je Sindikat istaknuo da na predstojećim ispitima probne državne mature trebaju biti dodatno plaćeni poslovi svih triju skupina zaposlenika, nastavnika koji će nadgledati ispite, nastavnika-ispravljača testova i ispitnih koordinatora, predstavnici Ministarstva prihvatili su dva od tri sindikalna zahtjeva. Ispravljačima će posao biti plaćen prema broju ispravljenih testova, a nastavnicima koji će nadgledati provođenje ispita prema broju sati. Sindikat smatra da ispravljanje sviju testova trebalo biti nagrađeno istovjetnim iznosom, a nadziranje pisanja naknadom u iznosu prosječne vrijednosti nastavanog sata. Konkretno rješenje nije pronađeno samo u pogledu nagrađivanja rada ispitnih koordinatora. Stav je Sindikata da bi i ovaj dodatni posao, bez obzira na njihovo smanjenje norme, morao biti dodatno i nagrađen, poručili su iz Sindikata Preporod.

Dodaju i da će u škole vrlo brzo ‘stići dopis u kojem će se iznijeti pojedinosti o plaćanju ovih dodatnih poslova i u kojima će se posebno istaknuti neophodnost ravnomjerne raspodjele pri zaduživanju poslovima provođenja probnih ispita’.

Izdvojeni članak
maturantica

Probna matura nastavnicima će ipak biti plaćena? Sindikat kaže da su postigli dogovor s državom

Iznosi još uvijek nepoznati

Iz Sindikata ne otkrivaju o kojim bi iznosima po ispitu bila riječ, a nepoznato je i hoće li se raditi o istim naknadama kao i kod ocjenjivanja redovne mature. A koliki su ti iznosi? Za razliku od modela koji predlaže sindikat, različiti za svaki predmet.

Prema odluci NCVVO-a iz prošle godine, za ocjenjivače eseja na Hrvatskom određena je naknada od 33 kune bruto po ispitu. S tim da jedan esej pregledavaju tri ocjenjivača i za sva tri određen je isti iznos. Za vrednovanje zadataka otvorenog tipa na višoj razini Matematike propisana je naknada od 27 kuna bruto po ispitu, a na osnovnoj 13 kuna bruto. Situacija nije bila ista ni na svim stranim jezicima, ali primjera radi, za ispravljivače zadataka otvorenog tipa na višoj razini Engleskog propisan je iznos od 28 kuna bruto, a na osnovnoj 22 kune bruto po ispitu.

Kada je riječ o ocjenjivanju zadataka otvorenog tipa na izbornim predmetima, i tu su lani naknade varirale. Tako je ispravljivačima Fizike propisana naknada iznosila 24 kune bruto po ispitu, onima na Biologiji 28 kuna bruto, a na Geografiji 32 kune bruto. Najmanja naknada lani je propisana za ispravljanje ispita Povijesti – svega 10 kuna bruto po ispitu.

Što se tiče naknade za dežurstva na ispitu, ona se prošle godine dodjeljivala nastavnicima koji su dežurali u ispitnim centrima i prema odluci nije bila vezana uz trajanje ispita. Naknada po dežurstvu na jednom ispitu u ispitnom centru iznosila je 300 kuna bruto.

U Ministarstvu održan novi sastanak oko plaćanja probne mature nastavnicima, sindikat otkrio koji je dogovor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap