Pretraga

U školama diljem Hrvatske danas se nosilo ružičasto, a iza svega stoji lijepa priča iz 2007.

A- A+

Ove srijede, mogli ste to primijetiti na društvenim mrežama, mnogi su učenici na nastavu došli u majicama roza boje. U Hrvatskoj se, naime, svake posljednje srijede u veljači pa tako i danas, obilježava Dan ružičastih majica. To je Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u kojemu se nastoji podići svijest o ovom važnom problemu među mladima.


Saborski Odbor za obitelj, made i sport priopćio je kako je, a prema podatcima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz 2019., u Hrvatskoj je u toj godini zabilježeno 1.744 prijavljenih osoba, djece i mlađih punoljetnika kao počinitelja vršnjačkog nasilja.

Vršnjačko nasilje najčešće prijavljuju škole

– Od broja prijavljenih počinitelja bilo je 906 djece do 14 godina, 757 maloljetnika od 14 do 18 godina, te 81 mlađi punoljetnik od 18 do 21 godinu. Zabilježeno je 1.743 inicijalnih dojava. U najvećem broju vršnjačko nasilje su prijavljivale škole –  893 prijava, zatim policijske postaje –  619, zdravstvene ustanove – 52 prijave, roditelji – 100 prijava, a ostalih prijava bilo je 79.  Iz ovih podataka je vidljivo kako vršnjačko nasilje u najvećem broju prijavljuju upravo škole, dok roditelji prijavljuju tek šest posto od ukupnog broja zabilježenih prijava. Otežavajuća je i činjenica što velik dio roditelja nije u dovoljnoj mjeri informatički pismen te nije upoznat s aktivnostima svoje djece na društvenim mrežama, navodi se u priopćenju spomenutog saborskog Odbora.

Zato je važno među mladima podići svijest o sveprisutnom vršnjačkom nasilju, a ova srijeda bila je dobra prilika za to. U Hrvatskoj se, naime, obilježava Dan ružičastih majica, odnosno Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Sve je krenulo u Kanadi 2007.

A zašto se danas u školama nosi baš ružičasto? Poticaj za ovaj program prevencije bio je događaj iz 2007. u Kanadi.

Učenik 9. razreda male škole Central Kings Rural High School prvog je dana nastave odlučio odjenuti ružičastu polo majicu, vjerojatno ni ne sluteći što ga očekuje po dolasku u školu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Počeli su ga verbalno vrijeđati, govoriti mu da je homoseksualac te su mu u konačnici zaprijetili i fizičkim nasiljem. Sve to slušala su dvojica starijih učenika 12. razreda, David Shepherd i Travis Price. Prva misao im je bila – što je previše, previše je. Mladići su odmah nakon nastave otišli do lokalne trgovine, gdje su kupili 50 ružičastih majica. Isto su popodne i večer svim učenicima koje su poznavali poslali e-mail u kojemu ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao.

Njihovih 50 majica sutradan je ‘planulo’ u trenu, a još stotine drugih učenika odjenule su svoju. Neki su čak u školu došli odjeveni u rozo ‘od glave do pete’. Kada je to ugledao učenik kojeg su dan prije zbog majice iste boje zlostavljali, oduševljenje na licu nije mogao sakriti.

Prema definiciji stručnjaka, vršnjačkim nasiljem smatra se negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Poruke poslali iz Sabora, a oglasio se i predsjednik

Iz saborskog Odbora za obitelj, made i sport ističu kako u Hrvatskoj od oblika vršnjačkog nasilja i dalje prevladavaju fizičko i verbalno nasilje ili kombinacija oba oblika. Sve češće se evidentira i nasilje putem SMS poruka, društvenih mreža i Interneta, seksualno uznemiravanje i dovođenje u opasnost,

– Vršnjačko nasilje važno je  na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe. Isto tako je važna i prevencija i buđenje svijesti djece o toj temi te poticanje na pomoć jedni drugima.  Brojni su učenici, djeca,  mladi i njihovi učitelji, profesori pa i roditelji već osvijestili važnost prepoznavanja i prevencije ovoga problema, pa se svake godine u obilježavanje uključuje sve veći broj institucija, posebno onih u kojima djeca i mladi borave i provode svoje obvezne ili slobodne aktivnosti  poput škola, sportskih klubova i drugih ustanova, riječi su predsjednice saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, Vesne Vučemilović.

I predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, putem Facebooka je istaknuo kako je važno pomoći žtvama vršnjačkog nasilja.

– Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Vršnjačko nasilje, isticanje verbalne ili fizičke moći i međuodnosi koji se temelje na nejednakosti, nisu i ne smiju postati uobičajen način ponašanja! Vršnjačko nasilje važno je prepoznati na vrijeme i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe. Ali, i djeci koja su sklona nasilnom ponašanju treba pomoći u cilju stvaranja boljeg i humanijeg društva, piše Milanović na Facebooku.

Stručnjaci s ERF-a izradili edukativni materijal za škole

Članice Stručnog tima Odgojnog savjetovališta Nastavno-kliničkog centra Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta izradili su povodom Dana ružičastih majica edukativni materijal ‘Putokaz za uspješno savladavanje izazova odrastanja. Možete ga preuzeti OVDJE.

U sklopu dokumenta mogu se pronaći stručni tekstovi na temu nasilja općenito, kao njegove dvije, sve učestalije podvrste – elektroničkog nasilja te nasilja u mladenačkim vezama, koje se nerijetko zanemaruje. Sve to, stručnjakinje s ERF-a povezale su  prijedlozima preventivnih aktivnosti, a sklopu edukativnog materijala nalaze si i pripadajući radni listovi za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce.

Ovaj materijal posebno je koristan nastavnicima jer ga mogu iskoristiti za senzibilizaciju učenika i podučavanje o raznim vrstama nasilja i samozaštite te za poticanje na kritičko promišljanje.

U školama diljem Hrvatske danas se nosilo ružičasto, a iza svega stoji lijepa priča iz 2007.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap