Pretraga

U škole nam stiže cjelodnevna nastava: Hrvatska je upravo dobila ogroman kredit za to

A- A+

Hrvatskoj je upravo odobren kredit od 25 milijuna eura koji će biti uloženi u, između ostalog, uvođenje cjelodnevne nastave. Kako je početkom školske godine najavio ministar Radovan Fuchs, po novom bi modelu učenici u školi mogli ostajati i do 17 sati.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Odbor direktora Svjetske banke danas nam je odobrio zajam u iznosu od 25 milijuna eura za projekt poboljšanja uvjeta za učenje u odabranim osnovnim školama.

Projekt ide u prvih pedeset

U okviru projekta Republika Hrvatska: ususret održivom, pravednom i učinkovitom obrazovanju Ministarstvu znanosti i obrazovanja pružit će se potpora u uvođenju sustava cjelodnevne nastave u odabrane škole kako bi se povećanjem sati nastave te poboljšanjem edukacije nastavnika i školske infrastrukture poboljšali i ishodi učenja učenika, osobito onih u nepovoljnom položaju. Budući da će se školski dan bolje uskladiti s uobičajenim radnim danom, mladim majkama i očevima djece koja pohađaju cjelodnevnu nastavu olakšat će se sudjelovanje na tržištu rada, a time i povećanje prihoda. Zahvaljujući projektu jačat će se i kapaciteti MZO-a za proširenje sustava cjelodnevne nastave u cijeloj zemlji te provedbu potrebnih sektorskih reformi.

Predloženim projektom poduprijet će se sustavna transformacija našeg osnovnog školstva. U okviru projekta osigurat će se tehnička pomoć i infrastruktura potrebne za uvođenje cjelodnevne nastave u 50 demonstracijskih škola. Zahvaljujući tako izgrađenim kapacitetima nadležna tijela moći će model cjelodnevne nastave uvesti u cijeloj zemlji. Izravni korisnici projekta bit će, među ostalima, 32.500 učenika, njihovi roditelji te nastavno i administrativno osoblje. U okviru projekta podržat će se i izrada novih infrastrukturnih standarda za hrvatske škole, koji će uključivati i otpornost zgrada na potrese te primjere najbolje prakse povezane sa standardima OECD-a i EU-a u području klimatskih promjena, okoliša i energetske učinkovitosti, što će pridonijeti ostvarivanju europskog zelenog plana.

Izdvojeni članak

Fuchs najavio cjelodnevnu nastavu: Učenici će u školi biti minimalno do 15 sati, neki i do 17

Djeca možda i do 17 sati u školi

Početkom ove školske godine resorni je ministar Radovan Fuchs najavio kako Ministarstvo obrazovanja kreće u veliki reformski proces školstva koji se tiče uvođenja cjelodnevne nastave.

– Krenuli smo u veliki reformski zahvat unatoč pandemiji, osigurali smo ogroman izvor sredstava za izgradnju škola i dječjih vrtića u cijeloj Hrvatskoj. Reformski proces ide u smjeru da sva djeca idu na cjelodnevnu nastavu, na boravak u školama. On će biti minimalno do 15 sati, a ako lokalna sredina odluči, postoji mogućnost produžetka do 17 sati, kazao je tada Fuchs.

Dodao je da će se povećati broj aktivno provedenih sati na nastavi, čime će djeca – kaže – dobiti bolje mogućnosti svladavanja gradiva i ‘relaksirat će nabijenu satnicu’.

učenik piše u bilježnicu u razredu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap