Pretraga

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira

A- A+

Znanstveno edukacijski centar Višnjan je kroz projekt ‘Zajedno smo jači’ dobio moderan laboratorij u kojem će učenici istraživati i učiti o svemiru, nebu i zvijezdama, biologiji, astrobiologiji i kemiji.

Novi laboratorij u Višnjanu mladima će omogućiti sudjelovanje u cjelogodišnjem programu. Kroz zabavne i moderne vježbe đaci osnovne i srednje škole učit će kemiju, biologiju i astrologiju, a srednjoškolci mogu provoditi i zahtjevnije, specijalizirane projekte s kojima će stjecati vrijedno znanje i iskustvo iz sve popularnijih STEM područja.

Izdvojeni članak

Evo što znači i koja područja obuhvaća STEM

‘Omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece’

– Bez ulaganja u tehnologiju i znanost nema napretka u društvu, a ovaj laboratorij vrlo je važan iskorak, jer nam omogućuje da u projekte popularizacije znanosti uključimo i do tri puta više djece nego do sada. Interes među djecom za znanost vrlo je velik, pa su već prvi rezultati ne samo potvrdili opravdanost ulaganja, nego i potrebu za daljnjim širenjem ovakvih projekata, rekao je Korado Korlević, voditelj Znanstveno-edukacijskog centra i predsjednik Astronomskog društva Višnjan, na otvorenju laboratorija koji je uređen donacijom Hrvatskog Telekoma.

Ovisno o konfiguraciji, novi laboratorij u Višnjanu može primiti deset učenika za jednostavnije vježbe, odnosno pet do šest srednjoškolaca za istraživački rad.

– Ovo je jedini takav laboratorij dostupan učenicima u Hrvatskoj. U njemu učenici mogu izvoditi klasičnu kemijsku analitiku, učiti spektroskopske metode, provoditi ekološka, biokemijska i mikrobiološka istraživanja te u sterilnim uvjetima, održavati kulture algi i biljnih tkiva, pojasnio je Petar Čuček, voditelj edukacijskih programa Astronomskog društva Višnjan.

Izdvojeni članak

Osmislite najbolji projektni sat i otputujte na 6. Parlament mladih

Učenici predstavili realizirane projekte

Osim opremanja laboratorija, donacija je Astronomskom društvu Višnjan omogućila da utrostruči broj učenika koji su pohađali radionice i škole u okviru programa uvoda u znanost.

Učenici koji su već radili u laboratoriju na predstavljanju za javnost su demonstrirali dosad realizirane projekte. Tako su svi zainteresirani mogli vidjeti optimizaciju uzgojnih uvjeta mikroalgi i njihovo korištenje u proizvodnji biodizela ili pak razvoj bioloških gorivih ćelija za pročišćavanje otpadnih voda i proizvodnju električne energije. Prikazan je i projekt Geomar, posvećen kemijsko-mikrobiološko-geološkoj karakterizaciji malih metanskih izvora zapadne obale Istre.

Uz Astronomskog društva Višnjan, kroz natječaj ‘Zajedno smo jači’ HT je isti iznos od 350.000 kuna donirao i za projekt ‘Internet of Things u hrvatskim osnovnim školama’, koji provodi udruga Institut za razvoj i inovativnost mladih pod vodstvom Nenada Bakića. U dosadašnjih 11 godina ‘ natječajem ‘Zajedno smo jači’ podržano je ukupno 240 projekata.

U Višnjanu otvoren jedinstven laboratorij za učeničko istraživanje svemira
Share via
Copy link
Powered by Social Snap