Pretraga

U Vukovaru otvoren hostel za učenike koji dolaze učiti o Domovinskom ratu

A- A+

Hrvatske škole prvi su puta u školskoj godini 2014./2015. provele projekt ‘Posjet osmih razreda Vukovaru’, a u sklopu tog projekta grad su posjetile tisuće učenika. Do sada je smještaj učenika financiralo Ministarstvo branitelja, a od prekjučer učenici mogu boraviti u novootvorenom Hostelu Dubrovnik u sklopu Memorijalnog centra.

Foto: Službena internet stranica Grada Vukovara

Od prošle godine učenici osmih razreda sudjeluju projektu ‘Posjet osmih razreda Vukovaru’ čiji je cilj učenike osmih razreda kroz dvodnevne posjete Vukovaru učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar.

Izdvojeni članak

Vukovarski učenik pitao ministra zašto se prije škola obnavlja vodotoranj

Svrha projekta

Posjet uključuje održavanje predavanja o Domovinskom ratu u skladu s nastavnim programom predmeta Povijest za osme razrede, obilazak svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira i radionice.

U sklopu dvodnevnog posjeta, osim obilaska memorijalnih lokaliteta u Vukovaru, učenici će također posjetiti Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture.

Do sada je smještaj učenika financiralo Ministarstvo branitelja, a od prekjučer učenici mogu boraviti u novootvorenom Hostelu Dubrovnik, koji je izgrađen u sklopu vukovarskog Memorijalnog centra. Kapacitet hostela je 22 spavaonice s 330 kreveta i četiri kongresne dvorane.

Za posjetu zainteresirani i studenti iz Velike Britanije

Prvi gosti hostela bili su učenici iz Dubrovnika, a želju za posjetom izrazili su i britanski studenti.

– Obišle su nas agencije iz Velike Britanije koje vode studente političkih znanosti i one koji žele upisati studij političkih znanosti, a za početak žele dovesti deset grupa po 25 studenata, kazao je na otvorenju ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut.

Poznato je kako su dubrovački umjetnici darovali radove koji će ukrašavati zidove Hostela Dubrovnik, a na otvaranju je bila prisutna i zamjenica gradonačelnika Dubrovnika, Tatjana Šimac-Bonačić.

– Osjećam neopisiv ponos što predstavljam Dubrovnik i njegove građane te što je ovaj objekt dobio ime grada Dubrovnika. To je jedna neraskidiva veza između ova dva grada koja datira još od 1993. godine kada smo potpisali povelju prijateljstva. Možemo reći da je ime ovoga hostela kruna tog prijateljstva, rekla je Šimac-Bonačić.

Plan je da Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u školskoj godini 2016/2017. posjeti 40.000 učenika.

Foto: Službena internet stranica Grada Vukovara

U Vukovaru otvoren hostel za učenike koji dolaze učiti o Domovinskom ratu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap