Pretraga

Učenica strukovne škole: Profesori nas vrijeđaju i govore da smo kreteni

A- A+

Nakon što smo prenijeli Facebook objavu Mate Rimca u kojoj je iznio opširnu kritiku o svojoj srednjoj školi, s čime je postao prva javna osoba koja je detaljno progovorila o stanju u svojoj školi, javila nam se učenica trećeg razreda iz Krapine koja je htjela progovoriti o svojem slučaju. Naime, ona u svojoj strukovnoj školi trpi verbalno nasilje od profesora koji učenike smatraju manje vrijednima od gimnazijalaca. S obzirom na to da ima još godinu dana do završetka škole, ne može si dopustiti potpunu iskrenost i napisati sve ono što se događa u školi, jer škola prema njezinim rječima ima loš stav prema iskazivanju mišljenja preko društvenih mreža. Njezini podaci su poznati redakciji, a tekst prenosimo u cijelosti.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Mate Rimac – Prva javna osoba u Hrvatskoj koji je kritizirao svoju srednju

Želim se osvrnuti na članak koji je objavljen, u kojem Mate Rimac kritizira svoju školu. Pa kao prvo želim reći da je napokon netko od javnih osoba odlučio kritizirati srednju školu koju je pohađao, a ne samo pričati kako je srednja škola najbolje i najsavršenije mjesto na svijetu. Svaka mu čast zbog toga,a mislim da je došlo i vrijeme da se svi uključe u to, ne zato da bi govorili koliko je srednja grozna, nego zato da bi uz kritike i iznošenje mišljenja uspjeli naći dobra rješenja kako da promijenimo i naravno uljepšamo srednjoškolsko a i osnovnoškolsko obrazovanje.

Puno problema, a ništa se ne mijenja

Postoje mnogi problemi u našem obrazovnom sustavu o kojima smo svi mnogo puta čuli ali se očito ništa ne mijenja. S obzirom na to da ću sada biti maturantica, morat ću ponovno naučiti četiri godine svog srednjoškolskog obrazovanja iz određenih predmeta. Zašto naučiti ponovno? Pa iz tog razloga što smo zatrpani nepotrebnim podacima koji nam neće nikada zatrebati, te upravo zbog toga zaboravimo većinu gradiva do kraja škole. Nikome se ne da,a i nema potrebe za učenjem nepotrebnih podataka ili previše godina koje je potrebno znati. Naravno da su neke stvari ne samo važne za naučiti,već su i opća kultura, ali još uvijek je tu previše nepotrebnih gluposti koje nam zatrpaju mozak bezveze.

Mislim da je potpuno nevažno da na hrvatskom učimo o tome koji je pisac bio homoseksualac,koji se s kime potukao itd., a mi smo učili čak i to,blago nama! Drugi problem koji smatram da postoji jest ono o čemu se pričalo ovih par dana dok su trajali upisi u srednje škole. Sve više učenika želi upisivati gimnazije,a zašto? Pa upravo iz tog razloga što se gimnazija smatra elitnim smjerom i smjerom koji upisuju samo najpametniji učenici(naravno i tu postoje izuzetci koji stvarno upisuju gimnaziju jer je to njihova želja),te se samim time stvaraju predrasude i o gimnazijalcima ali i o onima koji pohađaju druge smjerove.

Profesori nas vrijeđaju jer nismo gimnazijalci

Također mislim da osmaši nisu dovoljno upućeni u ono što im drugi smjerovi nude. Kada je bio moj red da upišem neku školu,iskreno,ispočetka sam htjela gimnaziju upravo zbog tog razloga da bi bila u školi koja je “najbolja”,a zapravo nisam imala pojma što mi nude drugi smjerovi. Ali, ipak sam odlučila riskirati i upisati htt (hotelijersko-turistički tehničar) i naravno samim upisom u taj smjer,već na početku školske godine,očekivao nas je pakao. Profesori su se već od prvog razreda počeli prema nama ponašati čudno. Nije nas bilo briga za to,ali kad su u drugom razredu počeli biti sve više i više bezobrazni prema nama,više to nismo mogli trpjeti. Slušali smo njihove govore koji su bili od: “gimnazijalci su bolji,pametniji od vas”, “vi ste kreteni”, pa sve do: “bacite se kroz prozor”,”skinite mi se s leđa” itd.

U ove tri godine,do sada nisam čula niti jednog jedinog gimnazijalca da priča ovakve stvari o nama, dapače družim se s mnogim gimnazijalcima koji zapravo ne mogu vjerovati da se profesori tako ponašaju prema nama. O trogodišnjim smjerovima ne želim ni govoriti, tamo je stanje još gore. Pa zar nemamo svi mi jednaka prava? Zar nismo svi u školi da učimo,a ne da slušamo vrijeđanja? Zašto bi jedan gimnazijalac bio pametniji od jednog npr.tehničara za računalstvo? Ili zašto bi taj isti tehničar za računalstvo bio pametniji od nekog npr. frizera? Zar se vrijednost osobe određuje time u koju školu ide? E pa dragi profesori, vrijeđanje, omalovažavanje i sve što trpimo, zove se NASILJE. Pa tu opet postavljam pitanje- Kako takva škola može imati lijep natpis na ulazu u školu koji kaže: “Ovo je škola nulte tolerancije na nasilje.”? Netko je tu gadno pogriješio i stavio natpis tamo gdje mu nije mjesto.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako razmišlja ‘glupi i prištavi balavac’ Mate Rimac

Škola se oglušila na zahtjeve učenika i roditelja

Odmah da objasnim, ne samo da smo se mi učenici bunili, nego su čak i roditelji dolazili u školu i pokušavali poduzeti sve što su mogli da takvo ponašanje od strane profesora prestane. Ali, škola, odnosno njezini djelatnici oglušili su na takve pritužbe. Nije se promijenilo ništa. Došlo je do toga da je nama učenicima prekipjelo. Većina ih je postala bahata, bezobrazna i nemaju volju za bilo kakvo,pa čak ni najmanje učenje. Čim se to dogodilo, sve je iskorišteno protiv nas. Počeli su padati neopravdani, pa usmene opomene, pa pismene itd. Nitko se niti jednom nije zapitao zašto smo takvi. Oduzeto nam je pravo na iznošenje svog mišljenja i pravo na mirno školovanje bez nasilja.

Svaka čast onim profesorima koji su se svaki za sebe iskazali ne samo kao pravi ljudi, već kao pravi čovjek i ne rade nam nikakve probleme, nastavu učine zanimljivom i zabavnom te nas potiču na učenje i rad. Znam da moja škola (SŠ Krapina) nije jedina u kojoj nastaju takvi problemi, te iz tog razloga smatram da se nešto u obrazovnom sustavu kao i u svakoj školi pojedinačno,treba pod hitno promijeniti. Ako se već ne može promijeniti ništa drugo, neka se barem promijeni ponašanje profesora, neka se uvedu i kazne za njih a ne samo za nas učenike. Želim svoje srednjoškolsko obrazovanje barem završiti na miran način, bez da mi netko uništava volju za obrazovanjem, te me neprestano uvjerava da ne vrijedim jednako kao učenici iz drugih smjerova. E pa dragi profesori, uključila se crvena lampica za uzbunu. Vrijeme je za promjene.

Učenica strukovne škole: Profesori nas vrijeđaju i govore da smo kreteni
Share via
Copy link
Powered by Social Snap