Pretraga

Učenici 13. gimnazije oduševljeni praktičnom i teorijskom nastavom iz Filmske umjetnosti

A- A+

U zagrebačkoj 13. gimnaziji već drugu godinu za redom se održava nastava iz predmeta filmska umjetnost. Pohađa ju 25 učenika, a za sada je bazirana na teorijskoj osnovi. Naime učenici jednom u dva tjedna gledaju filmove različitih žanrova, u kino dvorani koju ova škola posjeduje. Nakon toga zajedno s profesoricom hrvatskog jezika, Anom Đordić, koja je predavač provode analizu filma, diskutiraju o filmskim stilovima, autoru, o filmskim osnovama i trikovima kojima se redatelji služe u sedmoj umjetnosti. Nedavno su tri učenika koji pohađaju ovu nastavu, imali i prvi praktični rad, koji također prikazujemo na kraju teksta.

Kadar s filmske radionice učenika 13. gimnazije / izvor: Hrvatski filmski savez

Zagrebačka 13. gimnazija nudi svojim učenicima mogućnost odabira izbornog predmeta filmska umjetnost. Škola ima kino dvoranu unutar koje se jednom u dva tjedna, gledaju filmovi te nakon toga analiziraju, pod paskom profesorice hrvatskog jezika Ane Đordić, koja predaje i ovaj predmet. Njih 25 ove godine pohađa nastavu iz ovog predmeta, a nedavno su učenici imali i prvi praktični projekt. Profesorica naglašava da je osim uviđanja važnosti ovog predmeta od strane nadležnih, važna potpora ravnatelja i interes učenika.

Izdvojeni članak

Mladi redatelj koji filmovima mijenja društvo

Predmet koristan za više fakulteta

Iako je profesorica Đordić i prije pokazala inicijativu za uvođenje filmske umjetnosti u školski program, na način da je provodila filmske radionice, od prošle školske godine se ocjena iz ovog predmeta unosi u svjedodžbu, kao i svi ostali. Osnove filmske umjetnosti dijelom se obrađuju u osmom razredu osnovne škole u okviru hrvatskog jezika u dijelu medijska kultura.

– Učenici odrastaju uz film, pa je vrlo važno da steknu osnovna znanja o ovoj umjetnosti, kao što to imaju priliku u slučaju glazbene i likovne umjetnosti. Također, kao što je važno pročitati ključna književna djela, tako je bitno i pogledati ključne filmove, radi stjecanja opće kulture i proširenja humanističkog svjetonazora, govori nam profesorica Đordić.

Profesorica nam je pojasnila i kako otprilike funkcionira nastava iz filmske umjetnosti.

– Nastava filmske umjetnosti održava se svaka dva tjedna u trajanju od dva ili tri školska sata u školskoj kino dvorani ili rjeđe u kabinetu iz hrvatskog jezika. Temelji se na samome filmu, na uvodu u teoriju filma, na filmskim stilskim epohama i na njihovim predstavnicima. Cilj je takve nastave steći gledalačko iskustvo i kulturu gledanja, upoznati i one filmove koji nisu holivudske produkcije, promišljati o filmu, o njegovoj estetici i poetici, ali i o svijetu koji film prikazuje, objašnjava profesorica Ana Đordić.

Iako je predmet koristan za više fakulteta poput Akademije dramskih umjetnosti, Komparativne književnosti ili Kroatistike, ne donosi dodatne bodove ni na jednom od ovih fakulteta, budući da predmet ima svega nekoliko škola.

Izdvojeni članak

Zagrebački student snimio film koji je nagrađen i u SAD-u

Slušanje filmske umjetnosti stvorilo mu želju da upiše Akademiju dramskih umjetnosti

Učenici koji već drugu godinu slušaju ovaj predmet u 13. gimnaziji izuzetno su zadovoljni stečanim znanjima.

– U ove dvije godine koliko slušam ovaj predmet naučio sam puno stvari o filmu koje prije nisam znao. Sada i gledam film na puno drukčiji način, opažam detalje poput duljine kadra, kuta snimanja, a razvio sam i proširio svoj filmski ukus, govori David Mandić učenik, drugog razreda spomenute škole.

David dodaje da je imao sjajnu profesoricu hrvatskog u osnovnoj školi, kod koje je uspio steći znanje o osnovama filma, a počeo se i u slobodno vrijeme baviti sedmom umjetnošću.

– Zadnjih godinu dana bavim se snimanjem videa, koje onda kući na svome kompjuteru montiram. Imam namjeru upisati montažu ili snimateljstvo na Akademiji dramskih umjetnosti, pa si već stvaram portfolio, objašnjava David.

Kako smo naglasili na početku, nedavno su tri učenika iz 13. gimnazije pod mentorstvom profesorice Đordić obavili i objavili svoj prvi praktični rad. Riječ je o temeljitom izvještaju sa završnice sportskog Državnog prvenstva u Poreču, u kojem su se poslužili i nekim filmskim trikovima, koje su naučili u teoriji. Autori filma su, snimatelji Stribor Gligorić i Marko Klajić, a montažer je bio naš sugovornik David Mandić. Film možete pogledati na ovom linku.

Copy link
Powered by Social Snap