Pretraga

Učenici napravili anketu o Maksimiru: Otkrili što treba, a što ne treba četvrtom najljepšem parku u Europi

A- A+

U Maksimir se dolazi zbog mira i tišine te ondje novi ugostiteljski objekti nisu potrebni. Zaključak je to ankete o korištenju tog gradskog parka koju su, u skopu ekološkog projekta, napravili učenici Druge ekonomske škole u Zagrebu.

Učenici i nastavnice Druge ekonomske škole, sudionici ekološkog projekta | foto: promo

– Kako se radi većinom o učenicima prvih razreda, osim stečenih znanja i vještina ovaj projekt je uvelike doprinio socijalizaciji i boljem upoznavanju učenika u ovim teškim vremenima, učinio im dolazak u školu zanimljivijim i raznovrsnijim, kaže Biljana Pavelić, nastavnica zagrebačke Druge ekonomske škole.

Druga ekonomska škola iz Zagreba u sklopu projekta ‘U školi otvorene kohezije, ASOC’, u kojem sudjeluje 10 škola iz cijele Hrvatske, ima zadatak pratiti jedan projekt koji je sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Njihov tim EKO2 odabrao je pratiti projekt ‘Gradski prozori u prirodu – Park Maksimir’, čiji je voditelj Jurica Ambrožić. Zahvaljujući tome, upoznali su se s kohezijskom politikom, građanskim praćenjem, istraživali podatke, provodili intervjue te su osmislili i proveli online anketu o tome koliko građani poznaju sam Park i koje bi promjene željeli u njemu.

U Maksimir se dolazi zbog mira i tišine te ondje ne treba dodatnih kafića

Anketu o parku Maksimir popunila su im 334 ispitanika. Od ukupno ispitanih oko 40 % osoba je starosti 15 – 20 godina, a 36% osoba ima između 31 i 50 godina. Obrađeni podaci dali su zanimljive rezultate: najveći udio njih park posjećuje nekoliko puta godišnje (39 %), ali vrlo mali udio njih čuo je za neke činjenice o parku pa je tako tek njih 15 % znalo da je Park Maksimir 2016. godine proglašen četvrtim najljepšim parkom u Europi.

Najveći udio ispitanih u park privlači otvoren prostor (37 %) te mir i tišina (30 %). Većina smatra da je park uglavnom prilagođen rekreativnim aktivnostima i boravku roditelja s malom djecom. Iako je plan park obnoviti prema povijesnoj matrici tako da mu se vrate stari sadržaji tek 27 % slaže se s tim planom, dok njih 55 % smatra da park treba ostati takav kakav jest uz bolje održavanje i brigu o čistoći bez suvišnih zahvata.

Nedovoljno poznavanje izvornog izgleda parka

Učenici smatraju  da je razlog takvim stavovima nedovoljno poznavanje povijesti i izvornog izgleda parka. Utješno je što tek 18 % smatra da park treba potpuno urediti na moderan način i povećati broj ugostiteljskih sadržaja. Kako od ponuđenih opcija za koje su se ispitanici trebali odlučiti velik broj njih smatra da treba povećati broj uređenih mjesta za sjedenje (253 osoba ili 75,5 %), učenici zaključuju da velik broj ispitanika duže vrijeme nije bio u Parku jer su u parku obnovljene i, u puno većem broju, postavljene klupe za sjedenje.

Kako je provođenje projekta ‘U školi otvorene kohezije, ASOC’ u završnoj fazi, učenici su o rezultatima svog istraživanja napravili i zanimljivu brošuru koju su 17. lipnja promovirali i tako sam projekt predstavili javnosti na Trešnjevačkom trgu. Brošuru je izradila učenica Dora Planinc uz pomoć i prijedloge ostalih učenika. Projekt je započeo s provedbom 25. veljače 2021., a provodio se kroz četiri lekcije. Posljednje izvješće šalju 2. srpnja 2021. U projektu sudjeluje 17 učenika i dvije profesorice, naša sugovornica Biljana Pavelić te njezina kolegica Ivana Virovac Bilandžija.

Brošura učenika Druge ekonomske škole o parku Maksimir | autorica: Dora Planinc

Najavili novi projekt: Promatrat će ptice na jezerima Savica

– Učenici su jako puno naučili o kohezijskoj politici, građanskom praćenju, ali su upoznali nove alate za izradu grafikona, brošura, plakata, usavršili svoja znanja u izradi videa i web stranica te objavama na društvenim mrežama što će im uvelike pomoći u budućem školovanju i radu, kaže Pavelić.

Ovaj tjedan učenicima je, otkriva profesorica, plan brošuru dostaviti Centru za posjetitelje na Trgu bana Jelačića tako da bude dostupna svim posjetiteljima Zagreba te da ih potakne na odlazak u Maksimir.

– Najesen, bez obzira što će projekt dotad završiti, dogovorena je suradnja s udrugom BIOM koja je partner na projektu Gradski prozori u prirodu, tako da će grupa učenika promatrati ptice na jezerima Savica, najavljuje Pavelić. Tko zna, možda nas učenici do tada iznenade i još jednom brošurom (super marketinškom praksom za buduće ekonomiste).

Projekt pratite na Instagramu, Twitteru, njihovu blogu i Facebooku.

Učenici napravili anketu o Maksimiru: Otkrili što treba, a što ne treba četvrtom najljepšem parku u Europi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap