Pretraga

Učenici prvog razreda za praksu dobivaju oko tri, a učenici trećeg skoro osam kuna po satu

A- A+

Licencirani poslodavac obvezuje se da će tijekom praktične nastave i vježbi učenicima obrtničkih i strukovnih škola isplaćivati mjesečnu nagradu. Osim toga, obavezan im je omogućiti ostvarivanje ugovorenog programa praktične nastave i vježbi. Prvaši obrtničkih škola nagrađuju se sa skoro 1.800 kuna za 560 sati, drugaši s oko 4 tisuće kuna za 630, a učenici trećeg razreda dobivaju malo više od 5 tisuća kuna za 640 sati praktične nastave.

Infografika: srednja.hr

Kvalitetna praksa najvažniji je element za obrazovanje obrtnika i učenika strukovnih škola, koji u većini slučajeva već na kraju srednje škole moraju biti spremni za izlazak na tržište rada. Kako bi se što bolje organizirao ovaj način edukacije budućih dimnjačara, strojobravara, tesara, vodoinstalatera i sličnih majstora Ministarstvo poduzetništva i obrta na svojim stranicama je postavilo eNaukovanje.

Pomoću te aplikacije svi zainteresirani mogu provjeriti koliko i gdje ima slobodnih mjesta za odrađivanje obavezne prakse kod licenciranih poslodavaca.

Određene su i naknade za učenike obrtničkih i strukovnih škola, prema kojima srednjoškolci u prvoj godini obrazovanja od poslodavca trebaju dobivati 10 posto, u drugoj 20 posto, a u ostalim 25 posto prosječne neto plaće.

Učenici obrtničkih škola već od prvog razreda dobivaju džeparac za odrađenu praksu

Prema Pravilniku o načinu organiziranja i izvođenju nastave u strukovnim školama, svi poslodavci koji na praksu primaju naučnike iz srednjih škola obvezuju se da će tijekom ostvarivanja praktične nastave i vježbi polazniku isplaćivati mjesečnu nagradu.

Učenici koji idu u prvi razred obrtničke srednje škole moraju u radionici odraditi najmanje 560 sati prakse te za to sveukupno dobivaju 1.769,60 kuna naknade. U drugom se povećava broj obaveznih sati, ali i plaćena satnica.

Na trećoj godini za odrađenih 640 sati mladi naučnik zaradi više od pet tisuća kuna

Umjesto 3,16 kuna po satu, koliko dobivaju prvaši, godinu dana iskusnijim kolegama nagrada se poduplava pa im je cijena sata 6, 36 kuna.

U trećoj godini naučnik na praktičnom dijelu mora realizirati najmanje 640 sati prakse u obrtničkoj radionici i, zbog toga što se od njih očekuju da imaju više znanja od svojih mlađih kolega, oni dobivaju skoro osam kuna po satu pa na kraju godine ukupno zarade 5.094,40 kuna.

Učenici prvog razreda za praksu dobivaju oko tri, a učenici trećeg skoro osam kuna po satu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap