Pretraga

Učenicima Varaždinske županije osigurani udžbenici tri puta jeftiniji od prosjeka

A- A+

Svi osnovci koji pohađaju škole u Varaždinskoj županiji dobit će besplatne udžbenike i to po tri puta nižoj cijeni od one koja se uzima kao prosječna. Jedinstvenim projektom nabave udžbenika postupcima razmjene,otkupa i dokupa novih udžbenika, a zahvaljujući velikom odazivu i uključivanju 83 posto učenika, nabava svih kompleta knjiga stajat će Varaždinsku županiju 1.4 milijuna kuna odnosno oko 160 kuna po učeniku (prosjek cijene kompleta udžbenika je 525 kuna po učeniku).

Foto: (arhiva srednja.hr)

Da neke stvari koje se nabavljaju u javne svrhe mogu biti i potplaćene, svjedoči primjer školskih udžbenika u Varaždinskoj županiji. Naime, jedinstvenim projektom nabave udžbenika postupcima razmjene,otkupa i dokupa novih udžbenika, spomenuta je županija svojim osnovcima na početku školske godine osigurala besplatne udžbenike i to za cijenu tri puta jeftiniju od prosječne, stoji u priopćenju odaslanom medijima.

Ovo je zapravo prva godina provedbe projekta, a zahvaljujući velikom odazivu i uključivanju 83 posto učenika, nabava svih kompleta udžbenika Varaždinsku županiju stajat će 1.4 milijuna kuna, to jest oko 160 kuna po učeniku.

Budući da je prosječna cijena osnovnoškolskog kompleta 525 kuna, predstavnici Varaždinske županije smatraju kako je ovaj model primjer dugoročno održivog modela koji propagira međugeneracijsku solidarnost.

Izdvojeni članak

Preraspodjela sredstava: Bandić ‘nabavio’ novac za udžbenike

Učenici udžbenike dobivaju na posudbu

– Ovom izuzetno važnom mjerom stvaramo preduvjete da svi imaju jednake šanse tijekom obrazovnog procesa, a svim učenicima osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, besplatno korištenje školskih udžbenika za vrijeme svog obrazovanja.

Škola za sve učenike koji su ušli u projekt osigurava komplet udžbenika za novu školsku godinu koji se sastoji od dijela korištenih udžbenika, te dijela novih udžbenika, rekao je župan Predrag Štromar pojašnjavajući kako učenici koji se prijave za razmjenu imaju pravo na dokup udžbenika ako do njih ne mogu doći razmjenom.

Posebno se zahvalio na suradnji svim ravnateljima škola, razrednicima, knjižničarima i roditeljima koji su pripomogli realizaciji projekta.

Dakle knjige učenicima neće biti dodijeljene u trajno vlasništvo, nego će ostati školama, a na početku školske godine roditelji će ih preuzimati uz potpisivanje Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih udžbenika na kraju nastavne godine.

Tako je ove godine nakon završenih postupaka otkupa i razmjene udžbenika te broja udžbenika koji su već bili u vlasništvu škola, u školama Varaždinske županije bilo ukupno 76.298 rabljenih udžbenika koji su bili u stanju za daljnje korištenje u školskoj godini 2015./16. Tijekom ljeta škole su provele postupak nabave, te osigurale potrebnih 19.654 novih udžbenika.

Izdvojeni članak

Hoćeš zaraditi bez da radiš? Prodaj stare udžbenike u Antikvarijat Pharos!

Motivacija osmaša novčano nagrađena

Odmah u ovoj, pionirskoj godini provdedbe projekta, osiguran je kontinuitet korištenja udžbenike jer su od učenika završnih razreda otkupljeni udžbenici. Naime, ako su sudjelovali u razmjeni, učenicima su isplaćene naknade od 50 posto iznosa tih udžbenika u redovnoj prodaji u trenutku kupnje udžbenika.

Tako se u projekt od 1359 učenika završnih razreda njih čak 906, to jest oko 66,67 posto, uključilo u projekt otkupa udžbenika.

Otkupljeno je 7914 udžbenika, za što su škole roditeljima učenika ukupno isplatile 230.907,00 kuna. U prosjeku su tako ovogodišnji osmaši sudionici razmjene dobili povrat od oko 300 kuna, što je ravno iznosu jedne mjesečne učeničke stipendije.

Osim za otkup knjiga, Varaždinska je županija osigurala oko 131.000 kuna za nove školske kompjutere s pripadajućim programom, obzirom da je za potrebe provedbe i praćenja ovog projekta osmišljen jedinstven informatički sustav u okviru kojeg je svakom trenutku vidljivo kod koga je koja knjiga i u kakvom je stanju.

Učenicima Varaždinske županije osigurani udžbenici tri puta jeftiniji od prosjeka
Share via
Copy link
Powered by Social Snap