Pretraga

Učenik strukovne škole je do trećeg razreda srednje kroz nastavu napravio čak tri izuma

A- A+

Svoje izume srednjoškolac Luka Bošnjak izrađuje tijekom nastave, na školskim vježbama. Do sada je već osmislio i realizirao nekoliko uređaja, a za posljednji, CNC koordinatnu bušilicu, osvojio je zlatnu medalju na INOVA – MLADI i posebnu nagradu za iznimnu razinu kreativnosti.

Inovacija Luke Bošnjaka: CNC Koordinatna bušilica|foto: osobna arhiva

Kroz razgovor s profesorom Luka Bošnjak, učenik trećeg razreda Tehničke škole Zagreb, odlučio je pojednostaviti proces obrade pločica, na koje se, između ostalog, lemi i matična ploča računala. Kako bi izbjegli ručno bušenje rupa, dugotrajan proces koji se radi i u profesionalnim radionicama, Luka je uz pomoć mentora Željka Blažeka osmislio i napravio CNC koordinatnu bušilicu.

Mladi srednjoškolac do sada je u sklopu nastave već izrađivao elektroničke alate pa iza sebe ima čak tri izuma. Osim bušilice, Luka je napravio i CNC Gravirku te CNC Glodalicu.

Izdvojeni članak

Na najvećoj izložbi inovacija mladih u Hrvatskoj zlatnu medalju osvoji tim studenata FER-a i TVZ-a

Lukin izum može se koristiti u izradi matičnih ploča za računalo

– Moj izum je jako važan za razvoj industrije koja se bavi tiskanim pločicama ili bilo kakvim pločicama koje trebaju imati rupu na točnim koordinatama. Koordinatna bušilica ‘upravljiva računalom’ bi u nekoj firmi značajno ubrzala proizvodnju izrade. Osim toga, moram napomenuti da je važna i za očuvanje okoliša, jer nema kemijskih otpadaka, izdvojio nam je Luka ključne značajke uređaja kojeg je napravio u školskoj radionici.

Njegov je stroj, za kojeg je dobio i zlatnu medalju na ovogodišnjoj INOVA-MLADI, u potpunosti funkcionalan. Zbog rizika i prevelikih troškova nije se odlučio patentirati bušilicu pa ju je ostavio u školi kako bi učenici nižih razreda mogli raditi na njima.

Osim toga, bušilica će ih potaknuti da i sami razmišljaju na koji način mogu razvijati alate i druge uređaje. Za mlade talentirane tehničare kvalitetni primjeri bit će i gravirka te glodalica, koje je realizirao u nižim razredima.

Izdvojeni članak

Srednjoškolac iz Osijeka odnio broncu na natjecanju inovacija na koje nije mogao otići

Ljubav prema strojevima razvijao je od malih nogu

– Moji radovi prije CNC Kooridinatne bušilice također su bili uspješni. 2013. sam osvojio srebro na INOVI – MLADIH i INVENTUMU u Iloku. Prošle godine sam na INVENTUMU nagrađen zlatom, a na međunarodnoj izložbi ARCA i INOVI – MLADIH srebrom, istaknuo nam je svoje srednjoškolske uspjehe mladi inovator Luka. 

Dodao je kako se veseli i izložbama inovacija u Barku i Karlovcu, jer će ove godine tamo po prvi puta sudjelovati sa svojim radovima pa će mu to biti kao kruna za trud koji ulaže već godinama.

Svoju ljubav prema strojevima razvijao je još od malih nogu. Tata mu je već kao djetetu pokazivao uređaje koje je programirao.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti prave ‘pametnu’ i multifunkcionalnu igračku budućnosti

Nakon mature i izrade završnog rada nada se upisu na FER

– Tu je nastala ta ljubav prema izradi i programiranju strojeva te želja da napravim nešto svoje i nešto novo. U osnovnoj školi sam upisao izvannastavni predmet robotike i tamo sam pokazao dobre rezultate pa čak i otišao na državno natjecanje iz robotike. Interes za inovacijama nastavio se i u srednjoj školi. Često sam ostajao i nakon nastave kako bi od profesora saznao što me interesira, prisjetio se Luka kako je razvijao svoj talent.

Od sljedeće godine je maturant pa već sada planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, a druga opcija mu je Fakultet organizacije i informacije u Varaždinu. U svakom slučaju, volio bi i nakon srednje nastaviti se educirati o elektrotehnici.

– Zahvalan sam školi što me usmjerila na taj put i profeosru Blaženku što mi je pomogao u realizaciji te ideje. Osim toga, jako su mi važna natjecanja koja organizira Savez inovatora Zagreb kao poticaj za daljnji napredak, istaknuo je Luka Bošnjak, čiji je posljednji izum bio prikazan i na Državnoj smotri učeničkih radova iz ‘Obrazovnog sektora elektrotehnika i računarstvo’, koja se u travnju održala na FER-u.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap