Pretraga

Učenje teških predmeta konačno i u Hrvatskoj postaje zabavno: Za test iz fizike pripremite se uz pomoć recepta za kolače

A- A+

‘e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola’ pilot je projekt čiji je nositelj Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet. Svrha pilot projekta e-Škole je uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovnim i poslovnim procesima. Kako je ovih dana priopćio CARNet, u sklopu tog nacionalnog pilot projekta razvijeni su digitalni obrazovni sadržaji za učenike i nastavnike STEM predmeta – kemije, biologije, fizike i matematike u 7. i 8. razredima osnovnih škola te 1. i 2. razredima srednjih škola. Tako su lekcije objašnjene na jedostavan, ali i zabavan način pa, primjerice, fiziku đaci mogu učiti kroz video-recept za muffine.

Ukupno je za ova četiri predmeta izrađeno šesnaest digitalnih obrazovnih sadržaja, tzv. DOS-ova. Ti sadržaji bit će objavljivani u fazama kroz cijelu školsku godinu te učenicima će omogućiti učenje navedenih predmeta i putem interneta. Ono što je kod DOS-ova zanimljivo jest da, osim tekstualnih i vizualnih, sadržavaju i audio, video te ostale multimedijalne i interaktivne elemente kroz koje učenici uče. Ono što su na ovaj načini naučili, školarci mogu provjeravati kroz pitanja u pojedinim lekcijama, a točnost svojih odgovora mogu vidjeti u rješenjima, što je poprilično korisno u pripremi pismenih i usmenih ispita.

Tako je, primjerice, postupak mjerenja u prvoj lekciji ‘Uvod i mjerenje’ iz  fizike za prvi razred objašnjen kroz video koji prikazuje postupak iz stvarnoga života – spravljanje muffina. Uz pomoć videa učenici jasnije mogu shvatiti primjenu mjerenja kao i razlike u mjernim jedinicama koje se koriste u SAD-u i Europi. Kako jedna ovakva, inovativna lekcija iz fizike izgleda, možete vidjeti ovdje.

Fizika, 1. razred SŠ|Screenshot: Euditorij

Euditoriju mogu pristupiti i škole koje ne sudjeluju u pilot projektu e-Škole

Kako iz CARNeta napominju, DOS-ovi nisu udžbenici niti su zamjena za njih, a razvijaju kako bi se potaknula još aktivnija primjena informacijsko-komunikacijske tehnologije u učenju i poučavanju. Razvijeni DOS-ovi dostupni su u Edutoriju.

Izdvojeni članak

Provjerite je li vaša škola među 151 školom koja će od rujna imati digitalne učionice

– Edutorij, svojevrsna digitalna knjižnica, također je razvijen u sklopu pilot projekta te omogućuje nastavnicima, učenicima i školama centralizirano pretraživanje i pristup obrazovnim materijalima. Ujedno, Edutorij će nastavnicima i izdavačima biti mjesto za objavu njihovih digitalnih nastavnih materijala i moći će se pretraživati koristeći brojne kriterije, a sadržaji će biti strukturirani prema školskim predmetima i znanstvenim područjima, poručuju iz CARNeta.

Iako u pilot projektu e-Škole sudjeluje 151 škola, sadržajima u Edutoriju moći će pristupati i sve ostale škole koje ne sudjeluju u provedbi projekta e-Škole. Osim nastavnika i učenika, mogućnost korištenja Edutorija imat će i građani koji nisu članovi akademske ili obrazovne zajednice, no oni će se prethodno morati registrirati putem online obrasca.

– DOS-ovi su izrađeni kao otvoreni obrazovni sadržaji pod Creative Commons licencom koja omogućava besplatno korištenje, preradu i dijeljenje obrazovnih materijala i podataka. Pristup ovakvim sadržajima omogućuje fleksibilnu i kreativnu nastavu i učenje u različitim okruženjima – u školi, za vrijeme terenske nastave, kod kuće. Također, izrađeni DOS-ovi omogućuju i različite oblike rada – frontalno predavanje, individualni rad, rad u paru ili grupama te se mogu koristiti na različitim platformama, na različitim vrstama mobilnih ili stolnih uređaja, u online i offline okruženju, ističe Branka Vuk, pomoćnica ravnatelja CARNeta za podršku obrazovanju.

‘U izradi DOS-ova sudjelovali su brojni stručnjaci’

Izdvojeni članak

e-Škole: Pogledajte kako će u budućnosti izgledati nastava u hrvatskim školama

Za izradu DOS-ova iz kemije i biologije zadužena je izdavačka kuća Profil Klett, dok DOS-ove za matematiku i fiziku izrađuje Algebra, a valja napomenuti kako su materijali izrađeni tako da ih je moguće prilagoditi i djeci s teškoćama u razvoju.

– U izradi DOS-ova sudjelovali su brojni stručnjaci (primjerice jedan od najpoznatijih hrvatskih profesora matematike, Toni Milun, fizičar s Instituta Ruđer Bošković Saša Ceci, kao i sadašnja pomoćnica Ministrice znanosti i obrazovanja, Lidija Kralj prije stupanja na tu funkciju). Kako bi što kvalitetnije obuhvatili sva područja u izradi digitalnih obrazovnih sadržaja i priručnika za nastavnike, sadržaji su podvrgnuti sadržajnoj, metodičkoj, inkluzivnoj i tehničkoj recenziji. Recenziju CARNet ostvaruje angažmanom istaknutih stručnjaka u ulozi vanjskih neovisnih recenzenata, a odvija se kontinuirano tijekom provedbe ugovora sklopljenog između izvršitelja i CARNeta, zaključuju iz CARNeta.

 

Učenje teških predmeta konačno i u Hrvatskoj postaje zabavno: Za test iz fizike pripremite se uz pomoć recepta za kolače
Share via
Copy link
Powered by Social Snap