Pretraga

Učiteljica huška na ‘hrvatske izdajice’, dijeli stranicu s omčom: MZO otkrio hoće li dobiti otkaz

A- A+

Nakon najnovijeg skandala Bernarde Jug, učiteljice iz Đelekovca koja mjesecima luduje po društvenim mrežama, u kojem je huškala na tzv. ‘hrvatske izdajice’ i dijelila stranicu s motivom omče za vješala, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Otkrili su nam prijeti li Jug otkaz i koja je zapravo procedura.

bernarda jug

Bernarda Jug, učiteljica koja poziva na linč
Foto: Facebook video screenshot; Bernarda Jug

Bernarda Jug, učiteljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine u Đelekovcu, već otprije poznata javnosti po huškanju protiv epidemioloških mjera, našla se usred možda najvećeg skandala u nizu.

‘Suditi po Božjem i Prirodnom zakonu’

Na svojem Telegram kanalu gdje ju prati preko dvije tisuće korisnika podijelila je stranicu naziva Hrvatske izdajice. Stranica je to gdje, kako i stoji na naslovnici, ‘možete naći izdajnike hrvatskoga naroda’ uz zamolbu da svaki korisnik unese podatke ‘izdajica’ koji nedostaju ‘da ih mi, narod, možemo pronaći i suditi im po Božjem i Prirodnom zakonu’. Uz link na stranicu Jug ljude pita da dijele i popunjavaju navodeći da ’tisuće moraju biti na popisu’.

– Ili se narod boji vlade ili se vlada boji naroda. Sredine nema. Trećeg nema, stoji u njenoj sljedećoj poruci.

Stranica koju Jug dijeli huškajući ljude da unose imena ‘hrvatskih izdajica’ u svom logotipu ima omču, kakva su povijesti koristila za vješanje ljudi, a već na naslovnici možemo, osim prosvjeda protiv epidemioloških mjera, nalaze fotografije i ilustracije oružja i rata. Na čelu popisa ‘izdajica hrvatskog naroda’, koji može dopunjavati bilo tko tko pristupi stranici, nalazi se i skupina pod oznakom ‘most wanted’.

Na listi i Fuchs

Među ‘most wanted’ izdajicama, kako ih stranica klasificira, nalaze se predsjednik države Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, ministar Vili Beroš, Alemka Markotić, Krunoslav Capak, ministar Josip Aladrović, ali i ugledni znanstvenik Ivan Đikić te epidemiolog Saša Srića. Njihove su fotografije, imena, prezimena i pozicije navedene u spomenutom popisu, a usto se nalazi i opaska iz koje se, kao, iščitava zašto se tu osobu smatra državnim izdajnikom. Nekima od njih tako piše da provode diktaturu i usijavaju strah.

Na listi su se među prvih stotinjak unosa u bazi našli i neki novinari te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Ironično, kako podatke unositi može bilo tko, na popisu se našla i sama učiteljica Bernarda Jug, koja je tako žustro dijelila ovu stranicu i pozivala ljude na de facto lov na vještice. U galeriji ispod vidite screenshotove sa stranice koju je dijelila kontroverzna učiteljica, kao i njenu prepisku gdje ljude huška da popisuju ‘izdajice’. Inače, stranici Hrvatske izdajice danas se više ne može pristupiti.

Ako krene postupak, ide suspenzija

Nedugo nakon ovih saznanja, posebno zato što se radi o učiteljici, odnosno zaposlenici njihova resora, kontaktirali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Iz Ministarstva su osudili istup učiteljice. Konkretno, kažu da smatraju neprimjerenim te osuđuju bilo kakvu vrstu aktivnosti koja je ‘usmjerena na ugrožavanje sigurnosti građana i zlouporabu njihovih osobnih podataka’. Stranica Hrvatske izdajice, po njihovu mišljenju, kao i logotip omče, koriste govor mržnje i govor koji poziva na diskriminaciju, zastrašivanje i netrpeljivost što smatraju krajnje neprihvatljivim i, još jednom, najoštrije osuđuju.

Budući da je Jug zaposlenica osnovne škole, za njen je rad i ponašanje, pojašnjavaju iz Ministarstva, odgovoran poslodavac u skladu sa zakonskim odredbama. Napominju kako u slučaju da zaposlenik bude pravomoćno osuđen za neko od specifičnih kaznenih djela škola može dati izvanredni otkaz tom zaposleniku, bez poštivanja otkaznog roka, i to u roku od 15 dana od saznanja za presudu. Ovo se odnosi na pravomoćne presude o kaznenim djelima, kako nabrajaju iz MZO-a, protiv života i tijela, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv Republike Hrvatske, protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv imovine, protiv sigurnosti pravnog prometa i poslovanja, protiv pravosuđa, protiv vjerodostojnosti isprava, protiv javnog reda i protiv službene dužnosti.

No, u međuvremenu priča neće stati. Ako recimo ravnatelj kao poslodavac sazna da je protiv zaposlenika škole pokrenut i vodi se kazneni postupak za neko od gore navedenih kaznenih djela, suspendirat će djelatnika do završetka kaznenog postupka. Konkretno, suspenzija će trajati najdulje do pravomoćne sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije suspenzije. Ministarstvo ipak napominje da trenutno protiv Bernarde Jug ne postoji pravomoćna presuda za neko od kaznenih djela koja se spominju niti se vodi kazneni postupak, a naglašavaju i da stručno-pedagoški nadzor nad radom učitelja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje.

Izdvojeni članak
bernarda jug

Učiteljica koja je snimala i objavila razgovor s 14-godišnjim djetetom prijavljena policiji: Evo detalja

Snimala i objavila razgovor s dječakom

Novinarka Telegrama u jeku je ovog skandala kontaktirala Sonju Vuljak, ravnateljicu Osnovne škole Mihovil Pavel Miškina u Đelekovcu, gdje Jug radi kao učiteljica. Ravnateljica im je u telefonskom razgovoru potvrdila da je Jug još uvijek njihova zaposlenica.

– Nije bilo nikakvih postupanja u smislu radnoga odnosa Bernarde Jug. Izvršili smo uvid u njeno izvršavanje radnih obveza, kao i u pridržavanje uputa Stožera civilne zaštite i ona se svega uredno pridržava , rekla nam je ravnateljica Vuljak.

Bernardu Jug šira je javnost, podsjetimo, upoznala kada je otvoreno huškala protiv nošenja maski u školama početkom ove školske godine. Njeno je ludovanje po društvenim mrežama, gdje ju prate tisuće i tisuće ljudi, doživjelo vrhunac kada je snimila i objavila razgovor s 14-godišnjim djetetom. O tome više pročitajte ovdje.

Učiteljica huška na ‘hrvatske izdajice’, dijeli stranicu s omčom: MZO otkrio hoće li dobiti otkaz
Share via
Copy link
Powered by Social Snap