Pretraga

Učiteljski sindikat najavio štrajk zbog COVID potvrda: U dopisu malo pljuju i po cjepivu

A- A+

Sindikat Prosvjetitelj, nova organizacija nastala usred uvođenja COVID potvrda, upravo je iz tog razloga najavio – štrajk. Ako mirenje s državom ne završi sporazumom, nakon gotovo dvije godine mogli bismo ponovno svjedočiti štrajku prosvjetara.

covid potvrda

Ilustracija: Unsplash

Sindikat Prosvjetitelj, nova sindikalna organizacija prosvjetara nastala usred protivljenja uvođenja obveznih COVID potvrda, najavio je štrajk.

Cjepivo nazvali ‘ishitrenim’

U proglasu koji se širi društvenim mrežama, koji možete vidjeti pri dnu teksta, Sindikat Prosvjetitelj poziva sve one ‘koji ne zatvaraju oči kada su njihovi bližnji u nevolji’ da otvore oči, da sudjeluju u borbi i podrže štrajk prosvjetara. U istom dopisu prilično se jasno ocrtava i razlog najavljenog štrajka, a to su obvezne potvrde za zaposlenike, među ostalim, i u prosvjeti, koje Sindikat naziva ‘iracionalnom državnom politikom’.

– Smatrate li COVID potvrde koje nosite sa sobom nekom vrstom obeštećenja kojim vas je državna vlast nagradila za vašu žrtvu? Smatrate li da vam ta žrtva daje za pravo da uživate veća prava i slobode od svojih kolega koji nisu cijepljeni ili nisu bili te sreće da nedavno prebole ovu respiratornu bolest, pitaju se u proglasu novopečeni sindikalisti.

U dopisu nove sindikalne organizacije ne nedostaje ni granično antivakserskih stavova.

– Hoće li neke od vas vlastita dosljednost uspjeti uvjeriti da ste odabrali stranu znanosti i razuma ako se nastavite periodično cijepiti ishitrenim cjepivom koje očito ne pruža zaštitu od bolesti za koju je razvijeno? Ako vaši kolege budu prisiljeni pokoriti se i u tome vas slijediti, tako da više ne čujete i ne vidite izazov svojim uvjerenjima, hoćete li tada biti sigurni da je vaš put ispravan, pitaju se iz Sindikata Prosvjetitelj.


ZNANSTVENICI SE NE SLAŽU

Točnosti radi valja naglasiti da gore izrečene tvrdnje od strane sindikalista nisu baš znanstveno potkrijepljene. Za srednja.hr ugledni znanstvenik Ivan Đikić odgovarao je na tri česte tvrdnje cjepivu protiv koronavirusa gdje se, između ostalog, osvrnuo i na mit da cjepivo ne štiti od bolesti uzrokovane koronom, istaknuvši, u kratkim crtama, da štiti na dvije linije. Prva je da usporava širenje zaraze virusa, a druga da štiti od razvijanja težih simptoma COVID-19. Đikićeva objašnjenja, koja se temelje na aktualnim znanstvenim saznanjima, detaljno možete pročitati u ovom tekstu.


U procesu mirenja

Zakon o radu propisuje da sindikati mogu organizirati štrajk s ciljem zaštite i promicanje socijalnih te gospodarskih interesa svojih članova. No, prije nego što radnici krenu štrajkati u onom smislu kako se to podrazumijeva u javnosti – dakle, ne raditi većinu ili dio svojega posla dok im se ne ispune određeni zahtjevi – potrebno je proći nekoliko stepenica.

Prva je stepenica najava štrajka poslodavcu. U slučaju prosvjetnih sindikata, to se odnosi na resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Nakon što ih se obavijesti, kreće nešto što se naziva procesom mirenja. To je korak koji se poduzima ne bi li se štrajk izbjegao prije nego li počne. Ako u tom procesu poslodavac i sindikalni predstavnici radnika uspiju postići dogovor, i to se sve izglasa, mirenje se smatra uspješnim i nema osnova za štrajk.

Štrajk ne može početi dok ne okonča proces mirenja. Počinje u onom trenutku kada proces mirenja završi bez pozitivnog ishoda, odnosno dogovora između poslodavca i predstavnika radnika. Da se Sindikat Prosvjetitelj nalazi upravo u fazi mirenja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja potvrđeno je na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice Vlade. Vlada je, naime, državnog tajnika iz MZO-a Tomislava Paljka imenovala svojim predstavnikom u procesu mirenja sa Sindikatom Prosvjetitelj.

Cijeli proglas Sindikata Prosvjetitelj pročitajte ispod.

sindikat prosvjetitelj proglas


Ispred MZO-a je prosvjedovao glađu i vjeroučitelj Ivan Pokupec, pogledajte video:

Kako je protekao prošlotjedni prosvjed studenata pogledajte u videu:

Pogledajte i naš podcast na temu COVID potvrda:

 

Učiteljski sindikat najavio štrajk zbog COVID potvrda: U dopisu malo pljuju i po cjepivu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap