Pretraga

Ukidaju li se COVID potvrde za škole? Božinović kaže da to mora iskomunicirati Fuchs, iz MZO-a šalju link na odluku Stožera

A- A+

Stožer civilne zaštite RH donio je u ponedjeljak nekoliko novih odluka vezanih uz epidemiju koronavirusa, između ostaloga i onu da se ukidaju COVID potvrde za ulazak u prostore javnopravnih tijela. Na pitanje znači li to da se COVID potvrde i obvezno testiranje ukidaju za škole, potpredsjednik Vlade Davor Božinović govori da to mora iskomunicirati njegov kolega ministar Radovan Fuchs ‘jer je to oduvijek bilo odvojeno. Iz Ministarstva su, pak, na naš upit samo poslali poveznicu na odluku Stožera.

Foto: Unsplash | srednja.hr

Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je donio šest novih odluka vezanih uz epidemiološke mjere oko epidemije koronavirusa. Jedna od njih je i ukidanje mjere obveznog testiranja, odnosno predočenja COVID potvrda, na ulasku u zgrade javnih i državnih službi, koja je na snazi od ovog utorka, no postoje iznimke.

Obvezne COVID potvrde ukinute, ali ne svugdje

– Prestaje važiti odluka kojom je uvedena sigurnosna mjera obveznog testiranja na COVID, odnosno obveznog predočenje dokaza za testiranje, cijepljenje ili preboljenje COVID-a kao uvjeta za ulazak u prostore javno pravnih tijela, budući da je zaključeno kako s obzirom na stupanj imunosti stanovništva koja je stečena cijepljenjem i preboljenjem, pogotovo nakon pojave omikron varijante, te na relativno kratko zadržavanje stranaka u prostorima javno pravnih tijela, više ne postoji u toj mjeri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcioniranje državnih i javnih službi, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera RH.

Dodao je da u ustanovama socijalne skrbi i zdravstvenim ustanovama ostaje na snazi odluka o EU digitalnim COVID potvrdama, kao i za tribine te događanja u zatvorenom prostoru gdje se traže EU digitalne COVID potvrde.

Izdvojeni članak
covid potvrda

Fakulteti ekspresno ukidaju COVID potvrde za studente: Neki ih usput pozivali na cijepljenje

Što je sa školama i fakultetima?

Novinari su Božinovića vrlo konkretno pitali i znači li ovo da se nastavnici u školama od danas više ne moraju testirati. On je na to odgovorio:

– Mislim da će to iskomunicirati kolega Fuchs, znate da je to oduvijek bilo odvojeno. Ali mislim da je to logika kojom će ići i sustav obrazovanja, kazao je Božinović.

Podsjetimo, upravo je ministar obrazovanja Radovan Fuchs prilikom uvođenja obveznih potvrda odnosno testiranja održao posebnu konferenciju za medije gdje je pojasnio detalje uvođenja te mjere u škole i na fakultete. Pa smo, kako bi sve bilo do kraja razjašnjeno, a zbog Božinovićeve izjave, jučer popodne upit poslali u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odgovor nismo dobili, pa smo upit ponovili jutros. Pitali smo ih ukida li se obvezno testiranje na COVID, odnosno obvezne COVID potvrde, i za zaposlenike škola i fakulteta te prestaje li odluka o obveznom testiranju važiti danas i za škole te fakultete.

Jedino što je stajalo u odgovoru Ministarstva bila je poveznica na dokument koji možete u cijelosti vidjeti ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [177.30 KB]

Copy link
Powered by Social Snap