Pretraga

Većina zagrebačkih učenika od ponedjeljka online, pročelnik otkrio kada bi se trebali vratiti u klupe

A- A+

Čak 16 županija donijelo je odluku o nekom obliku provedbe online nastave u sljedećem tjednu. Kada je riječ o Gradu Zagrebu, na online nastavi od ponedjeljka su svi učenici osim maturanata i onih od 1. do 4. razreda osnovne. Pročelnik Gradskog reda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić otkrio je kada bi se učenici trebali vratiti u klupe.

Foto: Denis Gaščić | srednja.hr

Sinoć je u emisiji RTL Danas gostovao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje u Zagrebu Ivica Lovrić, koji kaže kako u Zagrebu ima 20-ak posto više zaraženih učenika nego na početku uskršnjih praznika.

Ako broj zaraženih ostane 0,25%, učenici se vraćaju u klupe

– Zaključili smo da bi bilo dobro preventivno odgoditi povratak jednog dijela učenika, ne svih. Učenici od 1. do 4. razreda i maturanti će redovito dolaziti u školu, kazao je Lovrić za RTL i objasnio da su se na to odlučiti jer ‘je veliki porast broja zaraženih u općoj populaciji u Zagrebu’.

Procijenjeno je, dodaje, da bi povratak velikog broja učenika koji bi se u ponedjeljak vozili i javnim prijevozom, doveo do znatnom povećanju zaraženih i učenika, a to bi moglo ugroziti i nastavak školske godine. Otkrio je i kada bi se učenici trebali vratiti u klupe.

– Ako mjera urodi plodom pa broj zaraženih ostane na ovoj brojci od 0,25%, onda ćemo C model imati samo ovaj tjedan i nastaviti s normalnom nastavom, rekao je Lovrić za RTL i dodao kako su se na odlučili na ovaj potez kako bi mogli u narednim tjednima nastaviti nastavu u školama.

Odluka o nastavi od 19. travnja donosi se u četvrtak

Jedno od pitanja novinarke bilo je i ono zašto se odluka o modelu nastave obično donosi ovako kasno, odnosno imaju li zbog toga nastavnici i roditelji dovoljno vremena za pripremu.

– Pa imaju. Što se tiče naših škola, taj C model je toliko uvježban da praktički u roku od 12 sati naše škole prelaze na C model i hvala svim učiteljima i nastavnicima što to rade tako kvalitetno i brzo. Kako mi situaciju pratimo iz dana u dan, nemoguće je donijeti tjedan dana odluku i bilo bi to neodgovorno. Tako da ćemo mi odluku za onaj tjedan poslije (od 19. travnja, op.a.) donijeti sljedeći četvrtak, kazao je Lovrić.

U nekim županijama maturanti su u sljedećem tjednu na online nastavi. No, ne i u Zagrebu.

– Uvjeren sam da će maturanti do kraja nastavne godine biti u školi. To je izuzetno bitno radi njihove pripreme za državnu maturu. I evo izdržali smo, u ovoj školskoj godini maturanti samo dva tjedna nisu imali izravnu nastavu. A učenici od 1. do 4. razreda u osnovnoj školi nisu izgubili niti jedan tjedan. Spomenut ću samo da su u prošloj školskoj godini svi učenici u Hrvatskoj izgubili 14 tjedana, rekao je Lovrić za RTL.

Izdvojeni članak

U 16 županija dio đaka od ponedjeljka školu ima online, pitamo vas: Odgovara li vam takva nastava?

Samo pet županija na A modelu nastave

Podsjetimo, neki oblik online nastave sljedeći tjedan provodi čak 16 županija.

– Od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednje škole, osim za maturante u Vukovarsko-srijemskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Varaždinskoj, Karlovačkoj i Koprivničko-križevačkoj. Online nastava od 5. do 8 razreda osnove i za sve učenike srednjih škola je u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Samo za srednje škole osim za maturante online nastava se izvodi u Krapinsko-zagorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Samo srednje škole, svi razredi – u Ličko-senjskoj županiji. I online nastava za sve, dakle od 1. do 8. razreda osnovne škole i srednja škola svi razredi u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Šibensko-kninskoj i Međimurskoj županiji, rekao je Davor Božinović na jučerašnjoj konferenciji Stožera.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako će se u Virovitičko-podravskoj, Požeško-slavonskoj, Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj nastava izvoditi prema A modelu, odnosno neposredno u školi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap