[VIDEO] Studenti Filozofskog priredili nezaboravan oproštaj profesoru koji je bio njegova duša

U prepunoj sedmici na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, danas je svoje posljednje predavanje prije odlaska u mirovinu trebao održati, omiljeni profesor na ovoj instituciji Stjepan Damjanović. No, studenti su potpuno šokirali profesora, priredivši mu pravi domjenak, s nekoliko recitala, pjesama i mnoštvom toplih riječi. U svome prepoznatljivom stilu, spontano, ali s vidljivim iznenađenjem i zadovoljstvom, profesor je uzvratio toplinom i riječima da je ‘ studente uvijek volio’, što su prema oproštaju koji je zavrijedio, očito primijetili studenti.

Screenshot: YouTube

S velikim vas zadovoljstvom u ovom trenutku, želimo podsjetiti i na to da smo profesoru Stjepanu Damjanoviću s odjela kroatistike, 2015. godine uručili priznanje za najboljeg fakultetskog profesora. Kriterij su bile ocjene studenata u našoj rubrici Ocijeni profesora, prema kojima je profesor Damjanović zavrijedio čistu peticu.

Ovo je najbolji fakultetski profesor po ocjenama studenata na portalu Srednja.hr

Na njegovim predavanjima se uvijek traži stolica više usprkos činjenici da se održavaju u 8 sati ujutro

Tada su dodjelu priznanja najboljem profesoru Damjanoviću, popratile i kolege s HTV-a, snimivši prilog o njemu, u kojem je otvorio dušu. Između ostalog je rekao.

– Mladi čovjek koji sjedi vama preko puta, on je vaš mlađi prijatelj i vi ste tu da mu pomognete. To pomoći uopće ne znači da mu date pozitivnu ocjenu kada on ne zna, nego samo kada on ne zna da mu pokažete kako bi on možda mogao znati, otvorio je dušu pred kamerama profesor Damjanović i otkrio kako on gleda na studente. Dodao je kako je tajna uspjeha i dobrog odnosa sa studentima da volite svoj posao. Ukoliko vam ti mladi ljudi idu na živce i na njih gledate kao na masu onih koji bi se provlačili – niste na dobrom mjestu, rekao je tada profesor Damjanović

Studenti, koji nisu škrtarili na dobrim ocjenama profesoru, spremno su o njemu govorili pred kamerama.

Dvostruki naj profesor: 'Ne trebamo trčati kroz udžbenik pokušavajući obraditi baš sve'

– I nakon godina i godina predavanja on još uvijek predaje s jednakim žarom, ustvrdila je tada za HRT Ana Gakić, studentica 4. godine FFZG, a njen kolegica s godine Ana Šeput je dodala kako je dokaz kvalitete profesora Damjanovića u tome da se na njegovim predavanjima uvijek traži stolica više usprkos činjenici da se održavaju u 8 sati ujutro.

Iako je dugo već član HAZU-a nikada nije propustio predavanje

Sve gore navedeno razlozi su zašto je profesor Damjanović zaslužio ovako (video ispod teksta) dirljiv i promišljen oproštaj, pri kojem su mu njegovi sadašnji studenti uručili i nekoliko nagrada.

Ovaj stručnjak za staroslavenski jezik i glagoljaštvo, već je niz godina član HAZU-a, a i predsjednik Matice Hrvatske, ali nikada nije propustio predavanje na fakultetu, objasnivši to riječima ‘da je sve to drugo lijepo, ali ovo je moj život’.

Video oproštajnog predavanja profesora Damjanovića, najbolji je dokaz da je ljubav između studenata i njega uvijek bila uzajamna.

Odgovori