Pretraga

Više od 400 inspekcijskih nadzora u hrvatskim srednjim školama tijekom 2014. godine

A- A+

Tijekom protekle tri godine inspektori su odlazili u srednje škole više od tisuću puta. Najviše nadzora provedeno je 2014. godine, a 40-ak posto rezultiralo je pronalaskom nepravilnosti. Ipak iz MZOS-a nam nisu htjeli otkriti koje su škole najčešće ‘pročešljavane’.

srednja.hr

Prošle su više od dvije godine od kada je sad već bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović napravio najveću čistku u srednjoškolskom sustavu otkad je Hrvatske. On je krajem listopada 2012. godine razriješio dužnosti devet ravnatelja te kod još šest ukazao na ozbiljne propuste. Njegov je potez bio posljedica rada i nalaza prosvjetne inspekcije koja je pročešljala 118 škola diljem države i prokazala ‘glave od kojih riba smrdi’.

Izdvojeni članak

Jovanović protuzakonito razriješio ravnateljicu: Dušanka Novak se možda vraća na čelo ETŠ-a

Smijenjeni ravnatelji upisivali su učenike ispod praga odnosno upisivali su učenike s nedovoljnim brojem bodova, a mnogi su kršili i rokove ili pak bili upleteni u neki oblik korupcije. S obzirom na činjenicu da od tad nije bilo mnogo spektakularnih akcija i velikih čistki na nacionalnoj razini (u par navrata su otkrivane krivotvorene svjedodžbe pojedinih škola), a svi iole upućeniji u sustav svjesni su da nepravilnosti ima, počelo se sve učestalije upirati prstom u prosvjetnu inspekciju koja je te 2012. odradila sjajan posao.

Kako bismo provjerili što inspekcija radi posljednjih godina uputili smo opširan upit MZOS-u o aktivnostima spomenutog tijela te iznenađujuće brzo dobili manje – više detaljan odgovor.

Izdvojeni članak

Jovanović predložio razrješenje Gorana Sirovatke

Više od tisuću ‘inspekcija’ u tri godine

S obzirom na već spomenutu 2012. godinu interesirao nas je stupanj aktivnosti prosvjetne inspekcije u proteklom periodu pri čemu nam je glasnogovornica MZOS-a Gordana Zuccon spremno izlistala podatke koji pokazuju čak 1120 inspektorskih izlazaka na teren u zadnje tri godine.

Materijali ustupljeni iz nadležnog ministarstva sugeriraju da je 2014. godina bila prilično turbulentna. Naime, s 407 inspekcijskih nadzora u protekloj godini nadmašena je i ‘godina velike čistke’ kada je zabilježeno 35 izlazaka na teren manje. Najmirnija je bila 2013. kada je obavljen 341 inspekcijski nadzor.

Nije zgorega istaknuti kako se znatan broj inspekcijskih ‘akcija’ pokazao opravdanima.

– U 407 nadzora provedenih kroz 2014. godinu u 171 utvrđene su nepravilnosti, nedostatci, odnosno nezakonita postupanja zbog kojih je trebalo izricati mjere, odnosno poduzimati radnje za koje je ovlaštena prosvjetna inspekcija, napisala nam je Zuccon.

Dodala je još kako su ove kao i svih prijašnjih godina u tim slučajevima najčešće izricane naredbe o otklanjanju nepravilnosti u određenom roku, a znatno rjeđe zabrane i ostale mjere.

Izdvojeni članak

Jovanović potvrdio mandat makarskom ravnatelju za kojeg je inspekcija predložila smjenu

Prijedlog za razrješenje dobije više od deset ravnatelja godišnje

Što se tiče razrješenja ravnatelja i mjera izrečenih profesorima tu smo naišli na vrlo zanimljive podatke. Iz ministarstva su nam otkrili kako su u protekle tri godine nadležni predložili samo četiri postupanja prema radnicima.

– Inspektor može samo predložiti ravnatelju školske ustanove poduzimanje mjera protiv radnika u skladu s propisima koji reguliraju radne odnose, ali nije ovlašten o tome odlučivati, kazala je glasnogovornica te istaknula kako nije poznato u koliko slučajeva je prijedlog prihvaćen.

S druge strane u zadnjih 36 mjeseci po prstima je dobilo čak 35 ravnatelja odnosno inspektori su uputili toliko prijedloga za razrješenje ravnatelja.

Na kraju treba istaknuti da smo od MZOS-a tražili informaciju o školi ili školama u kojima su inspekcijski nadzori najučestaliji no nju nismo dobili.

– Broj nadzora u pojedinim školama ne može poslužiti kao pokazatelj stanja u njima. Naime, moguće je da su u pojedinim školama nadzori otvarani po više različitih, čak i istih podnesaka, a bez posebnih mjera, napisala nam je na kraju Zuccon.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap