Pretraga

Vlada objavila Odluku o sufinanciranju prijevoza učenicima

A- A+

Vlada Republike Hrvatske objavila je u Narodnim novinama Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca ove godine. Novost je da od sada autoprijevoznici neće moći reketariti državu s većim cijenama karte od radničkih, a uštedit će se milijuni kuna kroz kupovanje dnevnih karata u mjesecima kada škola traje kraće, na što je portal srednja.hr upozoravao.

Izdvojeni članak

Prijevoznici s milijunima koje dobivaju iz proračuna mogu činiti što žele

Još jedna novina jest da će osnivači škola moći samostalno organizirati prijevoz, ako im je to isplativije. Iz ministarstva nam već dva mjeseca ne žele odgovoriti na pitanje koliko je u lipnju potrošeno na prijevoz, s obzirom na to da je škola tada trajala kraće, a masovno su se kupovale mjesečne učeničke karte. Također, nisu nam htjeli odgovoriti na pitanje koliko se na mjesečnoj bazi učeničkih karata kupi koje su skuplje od radničkih te koliko će se promjenama u odluci uštedjeti.

Redovni učenici ostvaruju pravo na financiranje 75% troškova međumjesnog prijevoza ako kupuju mjesečnu kartu za vlak i autobus i žive više od pet kilometara od škole.

Pravo na financiranje prijevoza neće imati učenici kojima je prijevoz već plaćen od strane lokalne samouprave i učenici koji žive u učeničkim domovima u mjestima školovanja

Ako je cijena karte za autobus, uključujući i porez na dodanu vrijednos veća od:

 – 450 kuna za relaciju manju ili jednaku od 10 km, sufinancira se 75% od 450 kuna 

– 650 kuna za relaciju veću od 10 km, a manju ili jednaku od 20 km, sufinancira se 75% od 650 kuna 

– 800 kuna za relaciju veću od 20 km, a manju ili jednaku od 30 km, sufinancira se 75% od 800 kuna

 – 950 kuna za relaciju veću od 30 km, a manju ili jednaku od 40 km, sufinancira se 75% od 950 kuna 

– 1.100 kuna za relaciju veću od 40 km, a manju ili jednaku od 50 km, sufinancira se 75% od 1.100 kuna

 – 1.300 kuna za relaciju veću od 50 km, sufinancira se 75% od 1.300 kuna.

Država će punu cijenu karte plaćati ako je cijena učeničke mjesečne karte veća od cijene koju na mjesec plaćaju radnici i ako je cijena mjesečne karte veća od ukupnog zbroja cijena pojedinačnih dnevnih karata za dane održavanja nastave.

– U mjesecu kada se nastava, sukladno Odluci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2016./2017., klase: 602-01/16-01/00197, urbroja: 533-25-16-0001, od 5. travnja 2016. godine, održava dio mjeseca, sufinancirat će se, odnosno financirati mjesečna, odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja nastave u mjesecu uzimajući u obzir najpovoljniji iznos, stoji u Odluci.

Copy link
Powered by Social Snap