Pretraga

Za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca Vlada će morati napraviti rebalans proračuna

A- A+

Na sjednici u ponedjeljak Vlada RH je donijela odluku o kriterijima i načinu financiranja međumjesnog javnog prijevoza srednjoškolaca za razdoblje od rujna do prosinca 2015. godine. Kao i prethodno polugodište, pravo na sufinanciranje troškova imat će učenici koji do škole koju su upisali moraju putovati više od pet kilometara.

Sufinanciranje i financiranje međumjesnog javnog prijevoza srednjoškolaca koštat će ukupno 325 milijuna kuna. Do sada je osigurano 225 milijuna kuna, a nedostaje još 70, a manjak će se pokrpati rebalansom državnog proračuna, objavljeno je na internet stranici www.tportal.hr.

Učenici koji do škole moraju putovati više od pet kilometara za mjesečnu kartu od države će dobiti 75 posto troškova, a ostatak će pokrivati roditelji, prijevoznici ili jedinice područne samouprave.

Izdvojeni članak

Studenti se oštro usprotivili najavljenom poskupljenju karata gradskog prijevoza

Nakon odluke Vlade slijede pregovori s prijevoznicima

Iz nekih lokalnih samouprava još su se prošli tjedan žalili kako ne mogu s prijevoznicima dogovoriti sufinanciranje jer Vlada nije donijela odluku pa će se sada, nakon početka nastave, obavljati završni pregovori kako bi se što većem broju učenika osigurao jeftiniji ili besplatan prijevoz.

Osim za prijevoz do škole, Vlada će plaćati dio prijevoza i za srednjoškolce koji u sklopu strukovnih programa moraju putovati na stručnu praksu.

Javni prijevoz u Zagrebu jeftiniji nego li u Splitu i Rijeci

Đaci koji do škole putuju gradskim prijevozom i ove će godine morati kupovati pokaze. Tako će zagrebački srednjoškolci i studenti za mjesečni pretplatni kupon ZET-a izdvajati 120 kuna.

U Splitu će ih prijevoz u jednoj zoni koštati 130 kuna, a u sve četiri 265, dok će Riječani za srednjoškolsku i studentsku kartu trošiti 134 kune za jednu zonu, odnosno 274 kuna za javni prijevoz kroz cijeli grad.

Pravo na besplatnu pokaznu kartu ostvaruju učenici i studenti čiji su ukupni mjesečni prihodi po članu kućanstva jednaki ili manji od dvije tisuće kuna

Za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca Vlada će morati napraviti rebalans proračuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap