Pretraga

Zadarskoj školi HEP mjesečno plaća 3.500 kuna, a sada naplaćuju i korištenje solarne punionice

A- A+

Dok proučavamo web stranicu Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru, čini nam se kao da čitamo o nekoj obrazovnoj ustanovi iz Finske. Ova zadarska škola jedna je od pozitivnih primjera koji pokazuju da se u Hrvatskoj može obrazovati mlade za zanimanja budućnosti. U 2016. godini je završila europski projekt E-MOBIL, kroz koji su kao nositelji s partnerima razvili ekološki usmjereni kurikulum za automehaničare. Početkom godine pred školu je postavljena solarna klupa, a vlasnici su i fotonaponske centrale, s kojom zarađuju 3.500 kuna mjesečno. U 2015. otvorili su i prvu solarnu punionicu za električne automobile u Hrvatskoj, a ovih dana počeli su i s naplatom za njezino korištenje. Vlasnici električnih automobila do sada su je mogli koristiti besplatno, a sada su im profesori i učenici dozvolili punjenje uz molbu da trošak usluge uplate na žiro račun škole. Bez obaveze, samo povjerenje.

foto: screenshot| www.youtube.com

Prvu solarnu punionicu za električne automobile učenici su uz pomoć mentora završili u travnju prošle godine. Vlasnici automobila na struju punionicu su mogli koristiti besplatno, a ovih dana Strukovna škola Vice Vlatkovića u Zadru krenula je s naplatom.

Izdvojeni članak

Učenici Geodetske tehničke škole spremni su za moderne zahtjeve poslodavaca

Škola računa na poštene korisnike

– S naplatom smo počeli ovih dana na način da smo na punionicu stavili obavijest za potrošače s ‘molbom’ da trošak punjenja uplate na žiro račun naznačen na obavijesti. Tako je na većini punionica u EU pa smo eto i mi odlučili vjerovati u poštenje ljudi, rekao nam je ravnatelj zadarske strukovne škole Tihomir Tomčić.

Ravnatelj Tomčić dodaje kako je tijekom ljeta njihovu punionicu koristilo dvadesetak vozača iz raznih dijelova Europske unije.

Dodatnim razvojem električnih automobila te razvojem svijesti o zaštiti okoliša može se očekivati da će se posjeta povećavati iz godine u godinu, a time i zarada. Ova moderna zadarska škola prihode ostvaruje i s fotonaponskom centralom.

foto: screenshot| www.ss-strukovna-vvlatkovica-zd.skole.hr/

Izdvojeni članak

Hrvatska gospodarska komora predlaže uvođenje posebne državne mature za strukovne škole

HEP-u godišnje prodaju više od 40.000 kuna struje

Uz to što godišnje HEP-u prodaju 42.000 kuna struje, pomoću solarne energije napajaju vozila i struju u garažama te multimedijski centar, dok za videonadzor u centru koriste energiju vjetra. Toplinska pumpa služi im za grijanje zraka i vode u školskim radionicama, a električna i hibridna vozila, koja su također izradili učenici, koriste za promociju.

Projektna nastava važan je segment obrazovanja za njihove đake. Tako su solarnu klupu s osam USB priključaka, dvije utičnice, tri fotonaponska panela, dvije gel baterije, inverterom i tri LED reflektora izradili učenici za maturalni rad.

– Već smo prije izradili solarnu klupu, a danas težište dajemo elektromobilnosti, odnosno uvođenju servisiranja električnih i hibridnih vozila u obrazovni sustav RH i to kroz redovni sustav i sustav obrazovanja odraslih za što smo se educirali kroz EU projekt, objasnio je ravnatelj Tomčić daljnji smjer razvoja.

foto: screenshot| www.ss-strukovna-vvlatkovica-zd.skole.hr/

Share via
Copy link
Powered by Social Snap