Pretraga

Zahvaljujući trendu iseljavanja, dječak koji je uplakan sjedio ispred škole dobiva pomoćnika

A- A+

Prvi dan nastave za mnoge je trebao biti radostan, no po lijepome ga neće pamtiti prvašić s autizmom iz Osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu. Uplakan je pred vratima čekao svog pomoćnika u nastavi, ali njega nije bilo. Naknadno se ispostavilo da će asistenta morati dijeliti s čak troje djece. Ipak, nakon što su se mediji raspisali o njegovoj situaciji, dječaku je danas žurno dodijeljen osobni pomoćnik. Naime, riječ je o asistentu prethodno odobrenom dvjema sestrama koje se na nastavi jučer nisu pojavile – jer su odselile iz Hrvatske.

Prizor koji slama srce prvog nastavnog dana obišao je Hrvatsku. Otac Hrvoje Kozmus objavio je fotografiju svog sina prvašića, inače dječaka kojemu su dijagnosticirane poteškoće u razvoju u spektru autizma, kako uplakan sjedi pred vratima škole.

Pomoćnika trebao dijeliti s više učenika

Izdvojeni članak

Evo u kakvoj državi živimo: Dječak s teškoćama ispred škole uplakan čeka pomoćnika, a on ne dolazi

Sjedio je i čekao svog pomoćnika u nastavi kojega u školi nije bilo.

– Moj sin s posebnim potrebama, spektar autizma, sjedi ispred škole i čeka pomoćnika u nastavi. Pomoćnika nema. Nitko nam ništa nije htio reći prije iako smo bili u školi. Da bi danas saznali. Nema pomoćnika, na obuci je. E, i da, jedan pomoćnik na troje djece. Troje djece. Stvarno krasno, na svojem je Facebook profilu uz fotografiju napisao Hrvoje Kozmus.

Dječak je inače učenik Osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu, a u školi roditeljima nisu znali pojasniti zašto će više djece dijeliti svog asistenta u nastavi. Tek nakon što su fotografiju uplakanog prvašića prenijeli gotovo svi mediji, institucije su žurno odradile ono što se trebalo odraditi još prije početka nastave.

Učeniku se dodjeljuje pomoćnik sestara koje su otišle iz Hrvatske

Tako su u utorak u popodnevnim satima iz Grada Slavonskog Broda priopćili da dječak s autizmom koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, od sutra dobiva svog osobnog asistenta. Dječaku je, naime, dodijeljen pomoćnik dvaju sestara koje su uoči početka škole s obitelji odselile iz Hrvatske.

Izdvojeni članak

Učenici s teškoćama u neizvjesnosti: Pet škola još čeka suglasnost MZO-a

– Potaknut informacijom ravnateljice OŠ Hugo Badalić o izostanku s nastave dvije sestre kojima je za školsku godinu 2019./2020. dodijeljen pomoćnik u nastavi, a za koje su postojale opravdane indicije da su s obitelji odselile iz Hrvatske, Grad Slavonski Brod odmah je poduzeo sve kako bi utvrdio realno stanje, imajući u vidu slučaj dječaka koji je posljednja dva dana privukao pozornost javnosti. Nakon što je od strane ravnateljice OŠ Hugo Badalić provjereno da je obitelj odselila iz Slavonskog Broda, nastojeći izaći u susret dječaku prvog razreda OŠ Bogoslav Šulek koji je pomoćnika u nastavi trebao dijeliti s još dvoje djece, Grad Slavonski Brod promptno je kontaktirao Ministarstvo znanosti i obrazovanja te ih obavijestio o novonastalim okolnostima uz molbu da se pomoćnik preusmjeri dječaku u Osnovnoj školi Bogoslav Šulek. Zahvaljujući inicijativi Grada Slavonskog Broda te brzoj reakciji resornog Ministarstva koje je prepoznalo ovu priliku, dječaku je dodijeljen osobni pomoćnik u nastavi koji će mu već od sutra pomagati u svakodnevnim školskim obvezama, priopćili su iz Grada Slavonskog Broda.

Iako je u ovom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja na vrijeme izdalo suglasnost za jednog asistenta na troje učenika, podsjetimo, ovo nije jedini problem s pomoćnicima u nastavi na početku nove nastavne godine. Naime, do prije pet dana čak deset škola čekalo je na odobrenje zahtjeva za osiguravanjem pomoćnika u nastavi da bi se taj broj, nakon medijskih napisa, smanjio na pet škola kojima zahtjevi još nisu odobreni. O tome više pročitajte ovdje.

Iz Ministarstva poručuju kako je ove godine pristigao rekordan broj zahtjeva za izdavanje suglasnosti, da je riječ o složenom procesu, ali da nadležne službe rade užurbano kako bi se složeni proces što prije dovršio.

Zahvaljujući trendu iseljavanja, dječak koji je uplakan sjedio ispred škole dobiva pomoćnika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap